Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Η μεγάλη επιστροφή των Μπόλεκ και Λόλεκ



Η μεγάλη επιστροφή των Μπόλεκ και Λόλεκ
    Η πολωνική σειρά κινουμένων σχεδίων Μπόλεκ και Λόλεκ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πολωνικές τηλεοπτικές επιτυχίες παγκοσμίως.
    Οι ήρωες, που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο από το
1964, ήταν δύο αγοράκια περίπου 10 χρόνων. Ο Μπόλεκ, ψηλός και λίγο νευρικός και ο Λόλεκ κοντούλης και μάλλον αφελής. Η σειρά προβλήθηκε στην Ελλάδα τη δεκαετία του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80.
    Ο εκδοτικός οίκος Eulenspiegel Verlag του Βερολίνου ξαναζωντανεύει ορισμένες από τις περιπέτειές τους σε μορφή κόμικς. «
Σε μια εποχή όπου πολλοί δρόμοι ήταν κλειστοί, τα δύο αγόρια με τα ολοστρόγγυλα μάτια περνούσαν όλα τα σύνορα, ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο και μάθαιναν τη ζωή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
    Τη δεκαετία του
1970, δέκα κόμικς των Μπόλεκ και Λόλεκ είχαν ήδη κυκλοφορήσει. Ο γερμανικός εκδοτικός οίκος επανεκδίδει σήμερα τέσσερις μεταξύ αυτών: «Στον (ποταμό) Ορεκόνο», «Στα δάση του Καναδά», «Στην έρημο Γκόμπι», «Στις στέπες της Αυστραλίας».
    Μέσα από τις περιπέτειές τους τα δύο αγόρια στέλνουν μηνύματα φιλίας, ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Στο τέλος κάθε επεισοδίου εμφανίζεται η λέξη
Koniec που στα πολωνικά σημαίνει «τέλος».
    Σχεδόν 180 επεισόδια παρήχθησαν στο στούντιο κινουμένων σχεδίων της Μπιέλσκο-Μπιάλα μεταξύ
1963 και 1986. Με την πτώση του κομμουνισμού, μια δικαστική διαμάχη για τα πνευματικά δικαιώματα της σειράς ξέσπασε και διήρκησε 30 και πλέον χρόνια. Αυτό είχε ως συνέπεια, οι περιπέτειες των Μπόλεκ και Λόλεκ να σταματήσουν να προβάλλονται επί χρόνια στην πολωνική τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου