Σάββατο 15 Απριλίου 2017

15 Απρλίου 1993: Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης αναλαμβάνει πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ( επετειακα ιστορικα )
    Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Απριλίου 1993 κι αυτή έμελλε να είναι η πρώτη μέρα του Σωκράτη Κόκκαλη στον προεδρικό θώκο της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο σπουδαιότερος πρόεδρος – βάσει επιτυχιών, τίτλων και μακροβιότητας – που έχει γνωρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο μέχρι σήμερα, ανέλαβε την ομάδα, της οποίας από μικρό παιδί ήταν οπαδός, με σκοπό να την οδηγήσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες λεωφόρους δόξας… Και τα κατάφερε!
«Έσβησε» το χρέος, έβαλε τις βάσεις…
    Ο Σωκράτης Κόκκαλης ασχολήθηκε για πρώτη ενεργά με τα κοινά του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού το
1992, όταν όντας στο πλευρό του Σταύρου Νταϊφά «απελευθέρωσαν» τον σύλλογο από τα… δεσμά της λαίλαπας Κοσκωτά. Ο Κόκκαλης ήταν μέλος του Δ.Σ. της πειραϊκής ΠΑΕ, το οποίο ορίστηκε από το Πρωτοδικείο τον Μάρτιο του ’92 και φυσικά πρωτοστάτησε στην ρύθμιση των χρεών του συλλόγου, τα οποία αποπλήρωσε ο ίδιος κατά την προεδρία του. Χρέος ύψους 7 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο αποπλήρωσε ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού, έπειτα από την ευνοϊκή ρύθμιση, την οποία πέτυχε από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη… Ήταν απλώς η αρχή για την δημιουργία της μεγαλύτερης «αυτοκρατορίας» που έχει γνωρίσει ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο…
    Ένα χρόνο αργότερα, στις 15 Απριλίου 1993, «επισφραγίζεται» η απαρχή της εποχής Σωκράτη Κόκκαλη στον Ολυμπιακό, καθώς αναλαμβάνει αποκλειστικά πλέον το «τιμόνι» του συλλόγου.
«Πορτοκαλί» οι πρώτες χαρές…
    Ο ηγέτης της «ερυθρόλευκης» παράταξης, βέβαια, ήταν κοντά στον Ολυμπιακό και πριν ακόμα πάρει στα χέρια του τα ηνία της ΠΑΕ, καθώς την άνοιξη του
1991 είχε αναλάβει το τμήμα μπάσκετ, το οποίο βρισκόταν σε μεγάλη παρακμή. Το τμήμα μπάσκετ, το οποίο πολύ γρήγορα αναμορφώθηκε πλήρως από τον Σωκράτη Κόκκαλη και χάρισε στιγμές χαράς και περηφάνιας στα εκατομμύρια των οπαδών του Ολυμπιακού…   Μεγάλοι προπονητές, όπως ο Γιάννης Ιωαννίδης και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και σπουδαίοι παίκτες, όπως ο Πάσπαλιε, ο Τάρπλεϊ, ο Φασούλας, ο Τόμιτς, ο Τάρλατς, ο Ρίβερς, ο Σιγάλας κι άλλοι πολλοί οδήγησαν το τμήμα μπάσκετ του Ολυμπιακού σε τεράστιες επιτυχίες και συνεχείς κατακτήσεις τίτλων στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’90, με αποκορύφωμα τη «χρυσή» σεζόν 1996-97, όταν οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν επί προεδρίας Σωκράτη Κόκκαλη το triple crown, δηλαδή το νταμπλ στην Ελλάδα, αλλά και την… κορυφή της μπασκετικής Ευρώπης νικώντας στον τελικό του Final-4 της Ρώμης την Μπαρτσελόνα.
«Επαγγελματίας» πρωταθλητής!
    Κι αν στο μπάσκετ ο Κόκκαλης κατέκτησε συνολικά 5 πρωταθλήματα (
1993, ’94, ’95, ’96, ’97), 3 κύπελλα (1995, ’97, 2002) κι ένα πρωτάθλημα Ευρώπης (1997), το όνομά του θα μείνει για πάντα χαραγμένο με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία του συλλόγου για τα τρόπαια, με τα οποία γέμισε τα ράφια - και - του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού!
    Μία… ντουζίνα (12) πρωταθλήματα (
1997, ’98, ’99, 2000, ’01, ’02, ’03, ’05, ’06, ’07, ’08, ’09), από τα οποία μάλιστα, τα 7 συνεχόμενα (σ.σ. ρεκόρ από καταβολής ελληνικού ποδοσφαίρου!), 5 κύπελλα (1999, 2005, ’06, ’08, ’09) κι ένα Σούπερ Καπ (2007) αποτελούν τον απολογισμό του πλέον επιτυχημένου προέδρου στην ιστορία του Ολυμπιακού! Ένας απολογισμός, ο οποίος προκαλεί, αναμφίβολα… ιλίγγους και δέος σε φίλους κι «εχθρούς»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου