Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

100 χρόνια Μπάσκετ στην Ελλάδα


100 χρόνια Μπάσκετ στην Ελλάδα
    Η Χ.Α.Ν.Θ. με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την άφιξη του αθλήματος στην χώρα μας, θα προχωρήσει στους επόμενους μήνες σε μια σειρά από εκδηλώσεις για να τιμήσει αυτήν τη σημαδιακή για τον αθλητισμό της πόλης-κι όχι μόνο- χρoνιά «φωτίζοντας» τα πρώτα βήματα του μπάσκετ στην Ελλάδα και αναδεικνύοντας τις προσπάθειες πιονέρων του αθλητισμού που πρωτοδίδαξαν, καλλιέργησαν και  διέδωσαν το λαοφιλές άθλημα στην χώρα.
    *H
Χ.Α.Ν.Θ. αποτελεί την ελληνική εκδοχή της Y.M.C.A. Στο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της YMCA στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης  εφευρέθηκε το Μπάσκετ από τον καθηγητή Τζέιμς Νέισμιθ.
    *Μέλη της αμερικανικής αποστολής της
YMCA βρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη το 1919 και είχαν την ευθύνη λειτουργίας πρότυπων «στρατιωτικών σπιτιών» που δημιουργήθηκαν για την ψυχαγωγία του στρατευμάτων διαφόρων εθνικοτήτων που βρίσκονταν στην Θεσσαλονίκη.  Τότε είναι (το 1919) που αμερικανοί της YMCA πρωτοδιδάσκουν το Μπάσκετ (αρχικά) σε στρατιώτες.

    *Μέλη της
YMCA ενθαρρύνουν εν συνεχεία την ίδρυση της Χ.Α.Ν.Θ. Το 1921 η ΧΑΝΘ διοργανώνει για πρώτη φορά επίσημο τουρνουά Μπάσκετ
    * Το
1923, με την παραχώρηση του οικοπέδου στη Χ.Α.Ν.Θ. ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου γηπέδου μπάσκετ στην Ελλάδα.
    *Το
1924 έρχεται στην Ελλάδα ένας μαθητής του Τζέιμς Νέισμιθ, ο Λιους Ρης ο οποίος αναλαμβάνει Διευθυντής Φυσικής Αγωγής της ΧΑΝΘ. Ο Λιους Ρης έλαβε την επίσημη έγκριση από τον Έλληνα Υπουργό Παιδείας για τη διδασκαλία του μπάσκετ στα σχολεία. Και πέτυχε την εισαγωγή του και στο πρόγραμμα σωματικής αγωγής των ενόπλων δυνάμεων.

    *Παράλληλα από το 1924 η
ΧΑΝΘ  οργανώνει  σχολή εκμάθησης και εφαρμογής των κανονισμών. Τέλος, κατάφερε να εξασφαλίσει υποτροφίες, για να εκπαιδευτούν στελέχη της Χ.Α.Ν. σε κολλέγια Φυσικής Αγωγής στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και ο Συμεών Μαυροσκούφης, που υπηρέτησε τη Χ.Α.Ν.Θ. ως Τμηματάρχης Φυσικής Αγωγής.
    *Το
1932, ο Συμεών Μαυροσκούφης επί σειρά ετών παίκτης, προπονητής, στέλεχος της ΧΑΝΘ  υπογράφει ως εκπρόσωπος της Ελλάδας την ιδρυτική πράξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μπάσκετ (FIBA).
    *Το
1934, ολοκληρώνεται το μέγαρο της Χ.Α.Ν.Θ. και εγκαινιάζεται το πρώτο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στην Ελλάδα.
    *Τα επόμενα χρόνια η
ΧΑΝΘ αναλαμβάνει και διοργανώνει (επί σειρά δεακαετιών με την συνεργασία του ΣΕΓΑΣ) Πανελλήνια και Τοπικά Πρωταθλήματα. Παράλληλα η ΧΑΝΘ είναι αυτή που εκπαιδεύει διαιτητές και διδάσκει τους επικαιροποιημένους κανονισμούς.
    *Από τα σπλάχνα της
ΧΑΝΘ ξεπήδησαν και αναδείχθηκαν σπουδαίες προσωπικότητες του Ελληνικού μπάσκετ , που τίμησαν τα ελληνικά χρώματα σε διεθνείς διοργανώσεις όπως οι: Τ. ΤαλιαδώροςΣ. Μαυροσκούφης, Τ. Νικολαϊδης, Α. Πεταλίδης, Μ. Τσικίνας, Λ. Τσάβας, Γ. Τρόντζος, Μ. Γιαννουζάκος, Θ. Ροδόπουλος, Δ. Ανανιάδης, Σ. Νικολαϊδης, Ν. Ζήσης και πολλοί άλλοι.

    To Μουσείο της
ΧΑΝΘ ιδρύθηκε το 2013 με σκοπό την ανάδειξη και προβολή του ρόλου της ΧΑΝΘ στην εξέλιξη και διάδοση της αθλητικής παιδείας και του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην Ελλάδα.Το Μουσείο προσφέρει σε καθημερινή βάση αθλητικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικιακές ομάδες σε Σχολεία, Αθλητικές ομάδες, Φροντιστήρια, Ακαδημίες Αθλητικών Συλλόγων κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου