Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Όταν μια αυλή... πρώην εργοστασίου στην Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη


Όταν μια αυλή... πρώην εργοστασίου στην Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη
Newsroom iefimerida.gr
    Μια όαση σε ένα απροσδόκητο μέρος. Ένας παλιός χώρος απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων μετατράπηκε σε έναν παράδεισο γεμάτο φυτά.
    Την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και το έργο της, την γνωρίζουμε όλοι μας. Αυτό που ίσως δεν ξέρουμε είναι πως το 2007, μέσα από μια πράξη κοινωνικής ευθύνης, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο και καινοτόμο, για τα ελληνικά δεδομένα, έργο. Συνέβαλε στην δημιουργία μιας τράπεζας φυτών με πάνω από 400 είδη σε μια έκταση 150 στρεμμάτων.
    Αφού «καθάρισε» έναν παλιό χώρο απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων από την δραστηριότητα προηγούμενων δεκαετιών, η εταιρεία «
Ελληνικός Χρυσός» αποφάσισε να δημιουργήσει μια τράπεζα φυτών προκειμένου να την αξιοποιεί για το πολύτιμο έργο της ανάπλασης των γύρω περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται στην ΒΑ Χαλκιδική.
    Το συγκεκριμένο φυτώριο, που αποτελεί το πρώτο χειροπιαστό παράδειγμα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος από παρελθοντική μεταλλευτική χρήση, βρίσκεται στην περιοχή των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων Ολυμπιάδας, στην αυλή του εργοστασίου εμπλουτισμού, σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από το χωριό της Ολυμπιάδας. Σε αυτό καλλιεργούνται 400 και πλέον είδη τοπικών φυτών τα οποία ποτίζονται με ανακυκλωμένο νερό από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας.
Το σπουδαίο έργο του φυτωρίου
    Στο φυτώριο απασχολούνται 30 άτομα από τα γύρω χωριά, μεταξύ των οποίων πολλοί δασολόγοι και δασοπόνοι, που αναλαμβάνουν την προετοιμασία των σπόρων που συλλέγονται από την γύρω περιοχή και την ανάπτυξη νεαρών δενδρυλλίων, τα οποία στη συνέχεια, χρησιμοποιούνται στα έργα περιβαλλοντικών αποκαταστάσεων.
    Η παραγωγή του φυτωρίου ξεπερνά το 1,5 εκατ. δενδρύλλια/έτος, μεγάλο μέρος του οποίου τροφοδοτεί με την απαραίτητη βλάστηση την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στη Χαλκιδική, ενώ αξιοποιείται και στα έργα της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική.
Το έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης της «Ελληνικός Χρυσός»
    Το φυτώριο αυτό, ως παλιός χώρος απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων, αποτελεί το πρώτο χειροπιαστό παράδειγμα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος από παρελθοντική μεταλλευτική χρήση.
    Στην ευρύτερη περιοχή της Ολυμπιάδας, υλοποιείται έργο αποκατάστασης για την πλήρη εξυγίανση 300 στρεμμάτων από παλαιές αποθέσεις μεταλλευτικών καταλοίπων. Ήδη, έχουν απομακρυνθεί 2,6 εκ. τόνοι μεταλλευτικών καταλοίπων από τη μεταλλευτική δραστηριότητα των προηγούμενων ιδιοκτητριών εταιρειών (1976–1995).
    Το έργο της αποκατάστασης δεν σταματά στο αποτύπωμα της προγενέστερης μεταλλευτικής δραστηριότητας. Επεκτείνεται και στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος παράλληλα με την υφιστάμενη δραστηριότητα. Με απλά λόγια: Όπου ολοκληρώνεται η μεταλλευτική δραστηριότητα, πραγματοποιούνται εργασίες εξυγίανσης και επαναφοράς της γης στην πρότερη κατάστασή της. Μετά το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας της «
Ελληνικός Χρυσός», η ευρύτερη περιοχή γύρω από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας θα αποδοθεί στην τοπική κοινωνία πλήρως αποκατεστημένη προς αξιοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου