Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Τουρκική εισβολή στο Manbij: Η επίθεση που ξεκίνησε αλλά σταμάτησε σε λίγες μόνο ώρες


Τουρκική εισβολή στο Manbij: Η επίθεση που ξεκίνησε αλλά σταμάτησε σε λίγες μόνο ώρες
Το έστειλε ο Γιώργος   Επιτήδειος
Του Γιώργου Τσιμπούκη
    Το μικρότερο κακό από τα δύο χρειάστηκε τελικά να επιλέξουν οι Κούρδοι της Συρίας μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ να διατάξει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τις κουρδικές περιοχές και να αφήσουν τους Κούρδους και τους Άραβες συμμάχους στα νύχια των Τούρκων οι οποίοι έχουν ήδη διατυπώσει την κεντρική ιδέα της πολιτικής τους για την βόρεια Συρία που περιγράφεται από μία λέξη Εθνοκάθαρση.
    Πιο συγκεκριμένα με βάση τις πληροφορίες που έρχονται από το πεδίο από τα εδάφη της επαρχίας Manbij οι κουρδικές δυνάμεις και η ηγεσία αυτών στην περιοχή αυτή συμφώνησαν με την κυβέρνηση Άσαντ την παραχώρηση του στρατιωτικού ελέγχου της περιοχή του Manbij ώστε να αποτραπεί η προέλαση των παραστρατιωτικών δυνάμεων των τζιχαντιστών συμμάχων των Τούρκων καθώς και των δυνάμεων Τουρκικού Στρατού και πιο συγκεκριμένα της 28ης ΜΚ ΤΑΞ, της 2ης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων από το Μπολού που εδώ και αρκετές ημέρες ετοιμάζονται για μια μαζική εισβολή στα κουρδικά εδάφη από διαφορετικά σημεία των συνόρων.
    Η απόφαση αυτή έρχεται τη στιγμή που υπό την πίεση του διεθνούς παράγοντα (
Ρωσία και Γαλλία) η Άγκυρα αναγκάστηκε χτες να σταματήσει 4 ώρες αφότου είχε αρχίσει την αναγνωριστική επίθεση που οι τζιχαντιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, της οργάνωσης Ahrar al-Sharqiya πρώην μέλη της Al Qaeda, είχαν εξαπολύσει στην γραμμή αντιπαράθεσης προερχόμενοι από την κατεχόμενοι από τους Τούρκους συριακή πόλη Jarabalus.
    Το απόγευμα της ιδίας ημέρας τουλάχιστον
2.000 άνδρες των Επιλέκτων Δυνάμεων του στρατού της Συρίας εισήλθαν στην επαρχία του Manbij από την περιοχή Al-Arimah με δύο άρματα μάχης, Πυροβολικό και 40 οχήματα πολιτικού τύπου και στρατιωτικά φορτηγά.
    Σύμφωνα με προχθεσινές πληροφορίες, την
26 Δεκεμβρίου, αναμενόταν η είσοδος στα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι δυτικά του Ευφράτη, ανδρών της Δύναμης των «Τίγρεων» του Συριακού Στρατού, μιας επίλεκτης μονάδας που αναλαμβάνει δύσκολες αποστολές, της Ταξιαρχίας «Αετοί της Raqqa» και της 1ης Μεραρχίας του Συριακού Στρατού.
    Η επιχείρηση αυτή όπως φαίνεται γίνεται με τις ευλογίες της Μόσχας η οποία πάντοτε επεδίωκε την ομοσπονδοποίηση της Συρίας, μέσα από την ένταξη των Κουρδικών περιοχών στον κορμό του νέου Συριακού κράτους και την αποφυγή οποιασδήποτε λύσης που περιλαμβάνει τη δημιουργία ανεξάρτητων κρατιδίων.
    Η ρωσική πρόταση έχει διατυπωθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια και περιλαμβάνει την καντονοποίηση της Συρίας, σύμφωνα με την φυλετική και θρησκευτική διαφοροποίηση των πληθυσμών, με την εφαρμογή ενός δημοκρατικού αντιπροσωπευτικού συστήματος διακυβέρνησης ίσων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και την εκλογή ενός ηγέτη κοινής αποδοχής που θα μπορούσε να κρατήσει τη χώρα ενωμένη.
    Για τον λόγο αυτό, η Μόσχα μέσω της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε την θέση της Ρωσίας σύμφωνα με την οποία, «οι συριακές αρχές πρέπει να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τα εδάφη από όπου θα αποχωρήσουν οι Αμερικανοί. Ο έλεγχος των περιοχών από όπου αποσύρονται οι ΗΠΑ να αφεθεί στην συριακή κυβέρνηση».
    Ουσιαστικά με αυτή την ανακοίνωση η Μόσχα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν γίνεται οι τουρκικές και συμμαχικές τους δυνάμεις να εισβάλλουν στα κουρδικά εδάφη τα οποία θα πρέπει να ενταχτούν πάλι στον κορμό του Συριακού κράτους κάτι που οι Κούρδοι φαίνεται να αποδέχτηκαν.
    Από την άλλη πλευρά η Μόσχα δεν πρόκειται να παράσχει αεροπορική υποστήριξη σε όποια επιχείρηση του Συριακού Στρατού στα κουρδικά εδάφη της Β. Συρίας αλλά αντιθέτως θα επιτρέψει την αξιοποίηση των Πυροβολαρχιών S-300V4 (SA-23) που φέρεται να διαθέτει αντιβαλλιστικές και αντιαεροπορικές ικανότητες με βεληνεκές έως 400 χιλιόμετρα ώστε να δημιουργηθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην βόρεια Συρία σύμφωνα με ανακοίνωση της Συριακής Αεράμυνας.
    Για την περαιτέρω ενίσχυση αυτού του μέτρου οι Σύριοι πρόκειται να μεταφέρουν στα εδάφη του Manbij και στοιχεία του αντιαεροπορικού συστήματος Buk-M2Ε (SA-17 Grizzly) το οποίο έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση αεροσκαφών, ελικοπτέρων και πυραύλων σε απόσταση μέχρι και 45 χλμ.
    Πάντως η εξέλιξη της μετακίνησης των συριακών στρατευμάτων στα ελεγχόμενα από τους Κούρδους εδάφη δυτικά του Ευφράτη εξελίσσεται ομαλά και ήδη κουρδικές δυνάμεις κινήθηκαν προς την περιοχή Taiha για να συναντήσουν το Συριακό Στρατό, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μια Ρωσική Αντιπροσωπεία έχει ήδη επισκεφτεί την πόλη Manbij.
    Επιπλέον, σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει την τελευταία στιγμή και η Αίγυπτος αφού στελέχη των Αιγυπτιακών Στρατιωτικών Μυστικών Υπηρεσιών πρόκειται να ταξιδέψουν στη Δαμασκό για να συμβάλουν στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβερνήσεως του Άσαντ και των Κούρδων για το μέλλον των εδαφών που οι τελευταίοι ελέγχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου