Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

ΑΥΘΕΝΤΙΕΣ – ΑΥΘΕΝΤΙΑ = Μία σύγχρονη πληγή


ΑΥΘΕΝΤΙΕΣ – ΑΥΘΕΝΤΙΑ = Μία σύγχρονη πληγή
του Βασίλη Ευστρ.Ναζλή
    Τα τελευταία χρόνια και ιδίως τα δύο τελευταία, όλα τα Μ.Μ.Ε, ηλεκτρονικά, προβάλλουν, παρουσιάζουν και προσπαθούν να ¨επιβάλλουν΄ ΑΥΘΕΝΤΙΕΣ με άμεσο λόγο και χονδροκομμένη τις περισσότερες φορές προπαγάνδα σε όλες της τις εκφάνσεις.
    Αυτοί ασχολούνται και ομιλούν επί παντός του επιστητού και προσπαθούν να μας ¨μεταλαμπαδεύσουν¨
θελήσεις, ¨γνώσεις¨ και κατευθύνσεις που επιθυμούν.Έτσι παρουσιάζονται ως ¨ξερόλες¨και μας κουνούν επιτιμητικά το δάκτυλο, γιατί δεν τους ακολουθούμε στις προσταγές και στα ενύπνια τους.
    Χρησιμοποιούν συνήθως χονδροκομμένη ξύλινη κομματική γλώσσα, με παιδιαρώδη επιχειρήματα και Ανόητες (
χωρίς γνώση) προτάσεις και υποδείξεις, προς όλους εμάς τους κοινούς θνητούς, που η ΤΥΧΗ δεν μας βοήθησε να ανέβουμε σε τέτοιο ύψος ¨γνώσεων¨, στην κομματική ιεραρχική κλίμακα!
    Πρίν λίγες μέρες παρακολουθούσα  (
μη έχοντας πρωϊ πρωϊ διάθεση για κάτι άλλο) εκπομπή στην τηλεόραση. Στό ¨πάνελ¨, μεταξύ των άλλων  ¨ΠΑΝΕΛΗΣΤΩΝ¨ (γιατί δυστυχώς ληστεύουν
τον χρόνο όσων τους παρακολουθούν, με βίαιο τρόπο
), μια γηραιά ηθοποιός ευρισκόμενη ¨προς το τελευταίο εκβάν¨ και κάνει τηλεοπτική  ¨καριέρα¨, τσίριζε αναιδώς, επιτιμούσε τους πάντες υπεροπτικά και προσπαθούσε να επιβάλλει την φωτισμένη απόλυτη "αλήθεια¨ της.
    Με έβαλε σε σκέψεις πόσα ΨΩΝΙΑ μπορεί να δημιουργήσει, η όποια προβολή δεχθεί ένα άτομο και μάλιστα μεγάλης ηλικίας, πιστεύοντας ότι έτσι απέκτησε σοφία και έγινε ¨ΑΥΘΕΝΤΙΑ¨.
    Στρεφόμενοι γύρω μας, θα βρούμε πολλές τέτοιες ¨αυθεντίες¨ καθημερινά σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, πολιτικής ζωής και όχι μόνο, που καβάλησαν τα  ¨καλάμια¨ τους και βαδίζουν καμαρωτοί.
    Ας δούμε λοιπόν τι σημαίνει
ΑΥΘΕΝΤΙΑ. Σημαίνει:
      1) την απόλυτη εξουσία το αναμφισβήτητο κύρος.  Από την απόλυτη εξουσία πηγάζει και η απόλυτη δύναμη, το κύρος από το αξίωμα αυτού που το κατέχει.
      2) η δύναμη που έχει ένα πρόσωπο πραγματικό η θρυλικό μιά κοινωνική ομάδα κλπ, άξιο υπακοής και πίστεως.
      3) τα συναισθήματα υποταγής, στοργής, σεβασμού, φόβου, συνοψίζονται στο γενικό αίσθημα της αυθεντίας, πράγματος, προσώπου ή τάξεως για λόγους πολυειδούς ή ανύπαρκτης υπεροχής.
      4 )η αυθεντία πρέπει να διαθέτει διαπιστωμένες και διαπιστευμένες ικανότητες στον τομέα της και όχι απλά θέση, δημοσιότητα.
      5) η επίκληση της αυθεντίας είναι μία λογική πλάνη, πιστεύοντας ότι κάτι το αληθινό, συνεπώς καθένας που μειώνει την αυθεντία ΔΕΝ μειώνει και την αλήθεια που προέρχεται απ’ αυτήν.
    Από την αυθεντία προέρχεται και ο ΑΥΘΕΝΤΗΣ.
    Σημαίνει δε αυτόν, που είναι ο κύριος, ο δεσπότης, ο ασκών την απόλυτη εξουσία , απ’ όπου κατ’ επέκταση προκύπτει ο
ΑΦΕΝΤΗΣ δηλ. ο εξουσιαστής, ο άρχων, ο δυνάστης, ο κυρίαρχος, ο απόλυτος κύριος, που συνεπεία της θέσεως ,της περιουσίας ή τυχόν μόρφωσης του, προϊσταται.
    Καθημερινά λοιπόν ¨δεχόμαστε¨, ¨ανεχόμαστε¨ και υποκύπτουμε στις κάθε είδους αυθεντίες, που καταδυναστεύουν τις ζωές μας (
δηλ.τους ¨φωστήρες¨) με πεπερασμένες πνευματικές δυνατότητες.
    Πιστεύω ότι ο
ΑΥΘΑΔΗΣ στην σύγχρονη εποχή είναι πολύ κοντά στην αντίληψη που έχουν πολλοί για την αυθεντία, γιατί αυτός προσδιορίζεται ως ο αυτάρεσκος, ο θυμώδης, ο θρασύς,  ο υπερόπτης (εξ ού και το ομηρικόν ΑΦΡΑΔΗΣ από το ΑΦΡΑΔΕΩ = ανοηταίνω, λέγω ή κάνω ανοησίες!!
    Τι διαπιστώνουμε καθημερινά στις μέρες μας?. Την κάθε ¨ΑΥΘΕΝΤΙΑ¨που την προβάλλουν τα Μ.Μ.Ε.,να ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΗΣΙΑ!!!
    Ας ¨κυνηγήσουμε¨ πλέον τους  ¨αυθέντες¨ μας, γιατί έτσι θα νιώσουμε Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ο Ι.
Πιστεύω ότι όλα αυτά είναι ενεργά στις μέρες μας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου