Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΦΛΕΓΕΤΑΙ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΦΛΕΓΕΤΑΙ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το Κοινοβούλιο της Λιβύης απέρριψε την Συμφωνία με την Τουρκία και διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: Militaire
    Το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο δεν αναγνωρίζει την νομιμότητα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Τρίπολης, ψήφισε σήμερα υπέρ της διακοπής των σχέσεων με την Τουρκία, έπειτα από την συνομολόγηση συμφωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την ΚΕΣ. Το κοινοβούλιο ζήτησε επίσης την παραπομπή του επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φάγεζ αλ Σάρατζ για «εσχάτη προδοσία».
    Το λιβυκό κοινοβούλιο εξελέγη το 2014 και υποστηρίζει τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που εξαπέλυσε τον Απρίλιο επίθεση κατά της ΚΕΣ.
Κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στην Βεγγάζη, το κοινοβούλιο «
ψήφισε ομοφώνως υπέρ της διακοπής των σχέσεων με την Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Αμπντάλα Μπλέχεκ.
     Ενέκρινε επίσης «
την ακύρωση των μνημονίων ασφαλείας και στρατιωτικής συνεργασίας…ανάμεσα στην κυβέρνηση» του Φάγεζ αλ Σάρατζ και την Άγκυρα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
    «
Ο επικεφαλής της ΚΕΣ, οι υπουργοί του των Εξωτερικών και των Εσωτερικών … πρέπει να δικασθούν για εσχάτη προδοσία και για την επαναφορά της αποικιοκρατίας» στην Λιβύη, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
    Ο Αμπντάλα Μπλέχεκ δήλωσε επίσης ότι το κοινοβούλιο ψήφισε την ακύρωση της συμφωνίας του Σκιράτ (
Μαρόκο, 2015), βάσει της οποίας σχηματίσθηκε η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, και κάλεσε τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς «να αποσύρουν την αναγνώριση προς την ΚΕΣ».
     Είναι δύσκολο να εξακριβωθεί από ανεξάρτητη πηγή ο αριθμός των βουλευτών που ήσαν παρόντες στην σημερινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση Εθνικής  Συμφωνίας ισχυρίσθηκαν ότι δεν υπήρξε απαρτία.
    Το κοινοβούλιο της Λιβύης εμφανίζεται αποδυναμωμένο μετά την αποχώρηση περί των σαράντα βουλευτών αντιπάλων του Χάφταρ που προσχώρησαν στην κυβέρνηση της Τρίπολης.
    Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και ο Χαλίφα Χάφταρ διεκδικούν την εξουσία εδώ και χρόνια στην Λιβύη, η οποία βυθίστηκε στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
Διάγγελμα Χαφτάρ. Κήρυξε Τζιχάντ εναντίον της Τουρκίας. Καταρρίφθηκε τουρκικό drone
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: Europost.gr
    Ο ηγέτης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ κήρυξε την Παρασκευή «τζιχάντ» ενάντια σε οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη.
    Μιλώντας από την τη Βεγγάζη, είπε: «Κηρύσσουμε τζιχάντ και πλήρη επιστράτευση. Κάθε ελεύθερος Λίβυος πρέπει να πάρει τα όπλα, άνδρες και γυναίκες, στρατιώτες και πολίτες, για να υπερασπιστούν τα εδάφη και την τιμή μας».
    «Ο εχθρός συγκεντρώνει τα στρατεύματά του σήμερα για να εισβάλει στη Λιβύη και να υποδουλώσει ξανά τον λαό μας. Έχει βρει προδότες που έχουν υπογράψει συμφωνία ταπείνωσης και ντροπής χωρίς λαϊκή, συνταγματική ή ηθική υποστήριξη», πρόσθεσε. «Οι προδότες έτρεξαν στους αφέντες τους τους για να κάνουν έκκληση για ανακούφιση και βοήθεια αφού έχουν κατακλυστεί από όλες τις πλευρές», δήλωσε για την επίθεση του LNA εναντίον των ισλαμικών πολιτοφυλακών πιστών στην κυβέρνηση της Τρίπολης.
    Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε την Πέμπτη την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για την υποστήριξη του GNA.
    Την ίδια στιγμή τα αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir του LNA κατέρριψαν οπλισμένο τουρκικό drone. Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέρριψε τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) πάνω από την Τρίπολη.
    Όπως μεταδίδει το rt.com, οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ ισχυρίστηκαν ότι κατέρριψαν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε επιχείρηση νότια της Τρίπολης, πρωτεύουσας της Λιβύης και έδρας της κυβέρνησης του αλ-Σαράτζ.
    Σύμφωνα με αναφορά των ίδιων πηγών, το τουρκικό αεροσκάφος ήταν οπλισμένο, τύπου Bayraktar TB2, και κατερρίφθη διότι στόχευσε φάλαγγα οχημάτων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.
«Ναυτική παρέμβαση» στην Α.Μεσόγειο ετοιμάζει το Ισραήλ – Σε πολεμική ετοιμότητα λόγω Τουρκίας & Ιράν
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ
    Όλα θα αλλάξουν άρδην μετά την υπογραφή για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med από τους ηγέτες Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου φέρνοντας και το Ισραήλ στο στόχαστρο του Ερντογάν στην Α.Μεσόγειο, ενώ και οι τελευταίες εξελίξεις με το Ιράν μετατρέπουν το Ισραήλ σε πιθανό στόχο αντίποινων της Τεχεράνης.“Η σημερινή σύγκρουση για τα πεδία φυσικού αερίου της Μεσογείου πυροδοτεί πραγματικούς αγώνες εξουσίας μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου, Τουρκίας, Ρωσίας και Λιβύης”, προειδοποίησε ισραηλινός μεγαλο-δημοσιογράφος, σημειώνοντας ότι για αυτό απαιτείται μια «ισραηλινή ναυτική παρέμβαση» στην περιοχή.
    «Το 2015, αρκετοί ανώτεροι αξιωματικοί των ισραηλινών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών μου ζήτησαν πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Daesh στη Συρία και το Ιράκ», ανέφερε ο Tzur Shezaf σε άρθρο του για την ισραηλινή εφημερίδα Ynet News. «Τους είπα τότε [σε ισραηλινούς αξιωματικούς] ότι οι Τζιχαντιστές ήταν μια μάταιη προσπάθεια και δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για το Ισραήλ», σημείωσε ο Σέζαφ. Συνεχίζοντας ο ίδιος προειδοποιεί σήμερα ξανά τους Ισραηλινούς αξιωματούχους, για αυτό που χαρακτήρισε ως «πραγματική απειλή για το Ισραήλ και τα συμφέροντά του», δείχνοντας σαφώς προς την Τουρκία.
    «Η Τουρκία έχει δημιουργήσει τον ισχυρότερο στρατό μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ (μετά τις ΗΠΑ), και τον δεύτερο σε αριθμούς στρατιωτών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μετά τον ρωσικό στρατό», συνεχίζει ο Σέζαφ. «Η τουρκική επιρροή έχει γίνει σημαντική στη Λιβύη εδώ και χρόνια,  ειδικά όμως τους τελευταίους μήνες. Η συνεχιζόμενη Λιβυκή σύγκρουση δεν αφορά μόνο τους φυσικούς πόρους, αλλά και τον έλεγχο των περιφερειακών υδάτων, επειδή η Λιβύη βρίσκεται απέναντι από την Τουρκία και οι Τούρκοι πιστεύουν ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ-Αιγύπτου-Ελλάδας “διεισδύει” στα χωρικά ύδατα τους» εξήγησε.
    «Με όλες τις περιφερειακές συγκρούσεις που συμβαίνουν σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ πρέπει να ενισχύσει το ναυτικό του όπλο, με πρωταρχική αποστολή να προστατεύσει τα χωρικά του ύδατα, αξιοποιώντας τη συμμαχία του με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο», κατέληξε ο Ισραηλινός αρθρογράφος. Ο ίδιος υπερθεμάτισε το γεγονός ότι Ελλάδα και Κύπρος, που έχουν εδώ και καιρό θαλάσσιες και εδαφικές διαμάχες με την Τουρκία, δηλώνουν μέσω των ηγετών τους ότι η συμφωνία (Τουρκίας -Κυβέρνησης Τρίπολης) είναι άκυρη και παραβιάζει τους θαλάσσιους νόμους. Πρόκειται για μια ρεαλιστική θεώρηση της τουρκικής απειλής η οποία στην πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη και πιο επικίνδυνη, διότι ο Ερντογάν επιχειρεί να εμπλέξει στα σχέδια αυτά και το Ισλάμ, προσδίδοντας θρησκευτική διάσταση στο όλο θέμα. Αν οι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ-Ρωσία-Κίνα) δεν κινηθούν να ανακόψουν τα οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν, τότε μια περιφερειακή σύγκρουση στην Α.Μεσόγειο είναι πιο πιθανή από ποτέ.
    Σε άρθρο μας προ ημερών αναφέραμε ότι ο Ερντογάν μοίρασε οθωμανικά φιρμάνια στους Παλαιστινίους, με σκοπό αυτοί με την σειρά τους να διεκδικήσουν γη και αποζημιώσεις από το ισραηλινό κράτος και τη διεθνή κοινότητα, βάζοντας έτσι την Τουρκία από την «πίσω πόρτα» σε μια εσωτερική διαμάχη εντός του ισραηλινού κράτους.
    Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Άγκυρα παρέδωσε στην Παλαιστινιακή Αρχή εκατοντάδες αντίγραφα οθωμανικών αρχείων, προκειμένου να υπονομεύσει την απαίτηση του Ισραήλ σε αυτές τις περιοχές τους. Πρόκειται σαφώς για μια άκρως επικίνδυνη πρακτική, από την Τουρκία στα εσωτερικά ζητήματα του Ισραήλ που θα φέρουν «πολύ νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης» ανάμεσα τους, σε συνδυασμό με τον τουρκικό έλεγχο σε Χαμάς και Παλαιστινίους.
Σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής τέθηκαν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
 ΠΗΓΗ: PRONEWS
    Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής βρίσκεται από εχθές το σύνολο των μονάδων των ΕΔ. Η εντολή που έχει δοθεί, αφορά ανάκληση όλων των αδειών του προσωπικού, με τα σχέδια για διασπορά των μονάδων σε ότι αφορά τον Στρατό, να έχουν βγει από τα συρτάρια των γραφείων.
    Την ίδια ώρα σε ΠΑ και ΠΝ υλοποιούνται  όλες οι «απαραίτητες διαδικασίες» έτσι ώστε να υπάρξει μέγιστη δυνατή ισχύ πυρός, όταν αυτό χρειαστεί.Ο λόγος είναι ότι τα Επιτελεία περιμένουν τουρκική κίνηση το προσεχές χρονικό διάστημα, κίνηση η οποία θα έχει ως στόχο να δημιουργηθεί ένα «σοβαρό επεισόδιο» στην περιοχή του ΝΑ Αιγαίου έτσι ώστε  Ελλάδα και Κύπρος να υποχρεωθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με την «παραίνεση» όλων των μεγάλων δυνάμεων, διαπραγματεύσεων που θα αφορούν το σύνολο της ατζέντας που επιθυμεί η Τουρκία.  
    Όπως εκτιμάται, υπάρχουν «συγκλίνουσες δυνάμεις» που σπρώχνουν προς μια «θερμή» κατάσταση τόσο μέσα στην Τουρκία όσο και έξω από αυτή και πολύ πριν τεθεί ο σχεδιασμός για τον ευρωμεσογειακό αγωγό σε πορεία υλοποίησης.
    Αυτό γιατί ο ευρωμεσογειακός συνιστά στην ουσία ανακήρυξη ΑΟΖ εκ μέρους της Ελλάδας, όχι στην θεωρία, αλλά στην πράξη.  Ανακήρυξη η οποία αφορά περιοχές στις οποίες θα περάσει ο αγωγός τις οποίες η Τουρκία (παρανόμως μεν, αλλά με την ισχύ των όπλων της) θεωρεί δικές της!
East Med: Άτυπο  casus belli
    Ουσιαστικά πρόκειται για ένα άτυπο  casus belli το οποίο αν και δεν διατυπώνεται, αφήνεται από την Τουρκία να αιωρείται.   Έτσι θεωρείται σίγουρο πως η Άγκυρα θα προκαλέσει την Ελλάδα, αλλά μη αφήνοντας περιθώριο η πρόκληση αυτή να μείνει χωρίς απάντηση.
    Σύμφωνα με όλες τια διαθέσιμες πληροφορίες, η Τουρκία δεν προκαλέσει κάτι το λιβυκό πέλαγος, αφενός γιατί δεν έχει τέτοια δυνατότητα, αφετέρου γιατί δεν επιθυμεί την εμπλοκή της Αιγύπτου.
    Η Τουρκία του Ερντογάν, βλέπει σαν πραγματική απειλή τη συμμαχία που διαμορφώνεται στα νότιά της, μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Αιγύπτου και γνωρίζει πολύ καλά πως για να την ανατρέψει πρέπει να κτυπήσει τον «αδύναμο κρίκο», που δεν είναι άλλος από την Ελλάδα.
    Ξέρουν πολύ καλά ποιες είναι οι διαθεσιμότητες όλων των  μέσων των ΕΔ και είναι μια περίοδος που η Άγκυρα θεωρεί εαυτόν αρκετά ισχυρό ώστε να προκαλέσει κάτι αρκετά πιο σοβαρό από απλές προκλήσεις (υπερπτήσεις, παραβιάσεις χωρικών υδάτων ή και μεθοριακό επεισόδιο στον Έβρο), που ξέρει πολύ καλά πως δεν πρόκειται να απαντηθούν από την Ελλάδα.Έτσι σχεδιάζει κάτι αρκετά πιο σοβαρό στην περιοχή του Καστελορίζου και αυτό είναι που έχει οδηγήσει το ΓΕΕΘΑ να διατάξει ύψιστη επιφυλακή του συνόλου των ΕΔ.
    Ένας ακόμη λόγος που το ΓΕΕΘΑ φοβάται πως η Τουρκία θα επιχειρήσει κάτι τώρα, είναι η γενική αναταραχή που επικρατεί στον Κόλπο, μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού και πάντα τέτοιες περίοδοι αναταραχής είναι  «κατάλληλες» για την Άγκυρα για την δημιουργία επεισοδίου στο Αιγαίο, όταν  όλοι έχουν στραμμένοι την προσοχή τους αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου