Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

CNN: Νέος ψυχρός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, με την διαφορά ότι η Κίνα δεν είναι Σοβιετική Ένωση… απέναντι στις ΗΠΑ


CNN: Νέος ψυχρός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, με την διαφορά ότι η Κίνα δεν είναι Σοβιετική Ένωση… απέναντι στις ΗΠΑ
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: www.bankingnews.gr
    Η ουσία είναι ότι η Κίνα έχει ισχυροποιηθεί τόσο πολύ παγκοσμίως που εκ των πραγμάτων έχει ισχυρή διαπραγματευτική ικανότητα σε όλα τα μέτωπα.
    Νέος ψυχρός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, με την διαφορά ότι η Κίνα δεν είναι Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN. Στη μάχη για παγκόσμια κυριαρχία, όλα τα βλέμματα βρίσκονται στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επί μια δεκαετία σκληρού ανταγωνισμού, οι ΗΠΑ πιέζουν σκληρά την Κίνα σε διάφορα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών, στρατιωτικών και διπλωματικών θεμάτων. Κάποιες εντάσεις θυμίζουν τον Ψυχρό Πόλεμο, την σύγκρουση σχεδόν 50 ετών μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ που καθόρισε  μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα. Αλλά αυτό δεν είναι ο Ψυχρός Πόλεμος  και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν είναι Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.
    Τρεις δεκαετίες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το
1991, η Κίνα είναι πια πλουσιότερη και πιο σταθερή από ότι ήταν η κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση - δίνοντάς της τεράστια παγκόσμια εξουσία. Στην πραγματικότητα, η οικονομία της Κίνας αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ το 2030, σύμφωνα με το Lowy Institute of Asian Power και Diplomacy.Πολλές από αυτές τις επιτυχίες οφείλονται σε μια νέα ερμηνεία της παραδοσιακής ιδεολογίας.
    Από το θάνατο του ιδρυτή Μάο Τσε Τουνγκ το
1976, το κυρίαρχο Κομμουνιστικό Κόμμα έχει σιγά-σιγά υιοθετήσει πτυχές του καπιταλισμού, σε ένα ιδεολογικό κατασκεύασμα γνωστό τοπικά ως «σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά».
    Αντί να καταλήξει σε ένα αναχρονιστικό μοντέλο ξεπερασμένου κομμουνιστικού συστήματος, η κρατικά ελεγχόμενη οικονομία της Κίνας έχει ενισχύσει δραματικά τις κρατικές επιχειρήσεις, που είναι  μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο.
    «
Η Σοβιετική Ένωση επικεντρώθηκε στον στρατό της και η οικονομία ήταν σχεδόν σε δεύτερη μοίρα», δήλωσε ο Carl Schuster, πρώην διευθυντής επιχειρήσεων στο Κοινό Κέντρο Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Σοβιετικός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας για το Ναυτικό των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου
    Η Κίνα προσπάθησε να αποφύγει να πέσει σε μια παγίδα ταχείας, αλλά και μη βιώσιμης στρατιωτικής ανάπτυξης.
    Ενώ έχει αναπτυχθεί σταθερά και εκσυγχρονιστεί ο στρατός της, η χώρα έχει κατορθώσει να κρατήσει τις δαπάνες της πολύ κάτω από τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα της Σοβιετικής Ένωσης, τουλάχιστον δημόσια.Το
1989, λίγο πριν καταρρεύσει η ΕΣΣΔ, αποκαλύφθηκε ότι η Σοβιετική Ένωση δαπανούσε περίπου το 8,4% του εθνικού της ΑΕΠ στον στρατό ή πάνω από το 15% του εθνικού της προϋπολογισμού.
    Η Κίνα
δαπανάει μόνο στο 1,9% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας στην άμυνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η Κίνα να είναι πολύ πιο οικονομικά ισχυρή το 2019 από ότι ήταν η Σοβιετική Ένωση. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στη δεκαετία του 1980, η Σοβιετική Ένωση είχε μικρότερη οικονομία από την Ιαπωνία. Η Σοβιετική Ένωση ήταν μια τολμηρή, επεκτατική στρατιωτική δύναμη και από τη δεκαετία του 1980 είχε δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς και όπλα "σε κάθε μεγάλη περιοχή του κόσμου", σύμφωνα με εκθέσεις των κυβερνήσεων των ΗΠΑ.
    Συγκριτικά, η Κίνα φαίνεται ότι δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον για την επέκταση της εκτός Ασίας στρατιωτικά.
    Αν και έχει επεκτείνει δραματικά την οικονομική και διπλωματική του εμβέλεια τα τελευταία χρόνια, ο στρατός της χώρας άνοιξε μόνο μία διεθνή βάση - στο Τζιμπουτί, στο βορειοανατολικό άκρο της Αφρικής.  Και οι δύο πλευρές έφθασαν σε στρατιωτική αντιπαράθεση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μέσω μιας απότομης στρατιωτικοποίησης της περιοχής.
    Όταν οι ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD στη Νότια Κορέα το
2017, οι σχέσεις μεταξύ Σεούλ και Πεκίνου επιδεινώθηκαν.Ενώ η απειλή του πυρηνικού πολέμου επεκτάθηκε επίσης στον κόσμο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η κατάσταση με την Κίνα είναι αξιοσημείωτα διαφορετική.
    Κατά τη διάρκεια της αιχμής της, η Σοβιετική Ένωση είχε 40.000 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με την πρωτοβουλία για την πυρηνική απειλή, ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διατηρούν τουλάχιστον 4.700. Σε σύγκριση, το οπλοστάσιο της Κίνας είναι σχετικά μικρό - περίπου 280 πυρηνικές κεφαλές. Ωστόσο, υπήρξαν πρώιμες ενδείξεις ότι οι εντάσεις για τα πυρηνικά ζητήματα θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά.
    Στις αρχές
Αυγούστου 2019, οι ΗΠΑ αποχώρησαν επισήμως από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων (INF) με τη Ρωσία, η οποία είχε περιορίσει την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων εδάφους.
Οι ΗΠΑ ήθελε αλλά διαφώνησαν Ρωσία και Κίνα να συμμετάσχουν στη σύνταξη μιας νέας συνθήκης
Εμπορικοί δεσμοί         
    Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ έδρασαν σε διαφορετικές οικονομικές ζώνες. Στη σύγχρονη παγκόσμια οικονομία, ωστόσο, οι σχέσεις είναι πολύ πιο αλληλένδετες.
    Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για δεκάδες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων συμμάχων των ΗΠΑ όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία. Μπορεί να είστε σύμμαχος των ΗΠΑ με την έννοια της ασφάλειας και να θεωρήσετε την Κίνα ως τον πιο σημαντικό εμπορικό εταίρο σας. Δεν υπάρχουν πλέον σαφείς μπλοκ, αναφέρει το
Lowy Institute of Asian Power και Diplomacy
    Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump διαμαρτυρήθηκε για το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι θα δημιουργούσε αθέμιτο πλεονέκτημα για τις δικές του εταιρείες. Απαντώντας, άρχισε εμπορικό πόλεμο τον Ιούνιο του 2018, θέτοντας δασμούς σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια προϊόντα από την Κίνα. Ο οικονομικός ανταγωνισμός δεν θα είναι μια απλή μάχη κέρδους ή απώλειας, όπως και με τη Σοβιετική Ένωση.
    Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπήρχαν δύο μεγάλες ομάδες που ήταν περισσότερο ή λιγότερο ανεξάρτητες από την άποψη της οικονομικής τους ευημερίας..
Οποιαδήποτε παρατεταμένη οικονομική σύγκρουση θα μπορούσε να είναι ένα παίγνιο με μηδενικό άθροισμα τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Κίνα, προκαλώντας προβλήματα και στις δύο οικονομίες και επιφέροντας επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
    Η οικονομία της Κίνας μέχρι το 2030 θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως 8%, αλλά και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συρρικνωθούν 3,3%.
    Με βάση την οικονομική κλίμακα ευνοείται η Κίνα όχι οι ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί σύμμαχοι χωρίστηκαν
    Ενώ οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι η Σοβιετική Ένωση ήταν μια σαφής απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια, οι Αμερικανοί δεν μπορούν να επικαλεστούν το ίδιο για την Κίνα. Στην πραγματικότητα, ορισμένες χώρες συνεργάζονται οικονομικά με την Κίνα από επιλογή.
    Η Κίνα έχει παίξει το χαρτί ότι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να διαμορφώσουν τον κόσμο στα μέτρα τους ενώ οι Kινέζοι παίζουν το χαρτί ότι ενδιαφέρονται μόνο για το εμπόριο.
    Συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νέας Ζηλανδίας, το δίκτυο συγκέντρωσης πληροφοριών που ονομάζεται
five eyes είναι ένας αναχρονιστικός μηχανισμός που προέρχεται από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά παραμένει ένα ισχυρό διπλωματικό μπλοκ.
    Ωστόσο, η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για δύο από τα πέντε μέλη -
την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία - και σημαντικός εμπορικός εταίρος για τα άλλα τρία. Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων έγιναν πιο περίπλοκες από τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν υπήρχαν δύο ξεχωριστές σφαιρικές επιρροής ένα κομμουνιστικό μπλοκ και ένα καπιταλιστικό.
    Οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη ως εταίροι, η Κίνα έχει επίσης σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη ως εταίρος. Η Kίνα δίνει το παρόν σε όλους τους τομείς εκεί που η Σοβιετική Ένωση απείχε.
    Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να ανακόψουν τον κινεζικό γίγαντα
Huawei για την κατασκευή δικτύων 5G σχετικά με υποτιθέμενες ανησυχίες για την ασφάλεια. Η Huawei έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει οποιαδήποτε επιρροή σε αυτήν.
    Η ουσία είναι ότι η Κίνα έχει ισχυροποιηθεί τόσο πολύ παγκοσμίως που εκ των πραγμάτων έχει ισχυρή διαπραγματευτική ικανότητα σε όλα τα μέτωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου