Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

ΙΡΑΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ.


ΙΡΑΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ.
Η δολοφονία Σουλεϊμανί ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στη Μέση Ανατολή
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr
    Τον ασκό του Αιόλου σ' ολόκληρη της Μέσης Ανατολής ανοίγει η εξόντωση από τις ΗΠΑ του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, του δεύτερου ισχυρότερου ανθρώπου των μηχανισμών εξουσίας στο Ιράν. Και μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να διεμήνυσε στο διάγγελμά του χθες βράδυ ότι έδωσε την εντολή εξόντωσης του Σουλεϊμανί για να σταματήσει κι όχι να ξεκινήσει έναν πόλεμο με το Ιράν, αλλά η Τεχεράνη αντιμετωπίζει τον θάνατο του υποστρατήγου, που πρακτικά αναφερόταν μόνο στον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ , ως πράξη πολέμου .
    Η ηγεσία του Ιράν μπορεί να καιροφυλακτεί, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό το βαρύ πλήγμα για το πρεστίζ της, όπως και η προσωπική δέσμευση του αγιατολά Χαμενεΐ στον Σουλεϊμανί, τον εγκέφαλο πίσω από την εκστρατεία για τη δημιουργία ενός άξονα σιιτικής ισχύος, ιδίως παραστρατιωτικής, που διασχίζει τον Λεβάντε και φθάνει ως τον Κόλπο, συνεπάγονται ότι τα ιρανικά αντίποινα θα είναι φονικά.   Η αλληλουχία αυτή κλιμακώνει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης Ιράν-ΗΠΑ, που ίσως βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή. Για τον Μοχάναντ Χατζ Αλί, επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Κάρνεγκι για τη Μέση Ανατολή στη Βηρυτό, η δολοφονία του Σουλεϊμανί αποτελεί «γυμνή πρόκληση» και η ιρανική ηγεσία πρέπει να «απαντήσει» για να αποκαταστήσει το κύρος της. «Δεν έχουμε δει ακόμα το τέλος» αυτής της ιστορίας, προειδοποιεί.
Ο ρόλος του Σουλεϊμανί στη δημιουργία του σιϊτικού άξονα ισχύος του Ιράν
    Ο Σουλεϊμανί, που απέκτησε μεγάλη φήμη στο Ιράν ήδη από την εποχή του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-1988), ανέβηκε σταδιακά στην ιεραρχία και το 1998 του ανατέθηκε η διοίκηση της Δύναμης Κουντς.
    Μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 που ανέτρεψε τον σουνίτη δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν ανοίγοντας τον δρόμο για την άνοδο της σιιτικής πλειοψηφίας του ιρακινού πληθυσμού στην εξουσία, η Δύναμη Κουντς άρχισε να οργανώνει ένα δίκτυο παραστρατιωτικών οργανώσεων, που έθεταν υπό αμφισβήτηση την αμερικανική στρατιωτική κατοχή. Υπόδειγμα ήταν η Χεζμπολάχ, η σιιτική παραστρατιωτική δύναμη που σχηματίστηκε με καίρια συμβολή του Ιράν στον Λίβανο. Όμως στο Ιράκ, οι παραστρατιωτικές δυνάμεις απέκτησαν τετραπλάσιο μέγεθος.
    Όταν η Συρία βυθίστηκε στον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο με τη σουνιτική εξέγερση του 2011, ο Σουλεϊμανί κινητοποίησε τη Χεζμπολάχ και ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές για να συμβάλλουν να σωθεί το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και, στην πορεία, να δημιουργηθεί ένα νέο οχυρό της Δύναμης Κουντς. Με αυτή την κίνηση, η Τεχεράνη συνέδεσε δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτήν από το Ιράκ στη Συρία ως τη Μεσόγειο, θορυβώντας συμμάχους των ΗΠΑ, από το Ισραήλ ως τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.
    Ο Σουλεϊμανί, ο αρχιτέκτονας του σχεδίου, μετατράπηκε σε «ζωντανό μάρτυρα» κατά τον Χαμενεΐ, σε λαϊκό ήρωα, ειδικά στο Ιράκ, όπου οι άνδρες του και ο ίδιος προσωπικά έγιναν επανειλημμένα αιχμή του δόρατος στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).
Το τάιμινγκ της επίθεσης κατά του Σουλεϊμανί
    Αλλά η επιτυχία της στρατηγικής του Σουλεϊμανί με τις μονίμως κινητοποιημένες παραστρατιωτικές οργανώσεις εφοδιασμένες με πυραύλους υψηλής ακρίβειας και με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα είχε κόστος.
    Στο Ιράκ οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ), η συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων που διαθέτει 100.000 μαχητές και βρίσκεται στο επίκεντρο του μπρα ντε φέρ του Ιράν και των ΗΠΑ ίσως υπερτίμησε τη δύναμή της. Οι ΔΛΚ, κατ’ εντολή - όπως υποστηρίζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς- του Σουλεϊμανί, ενέτειναν την τακτική παρενόχλησης των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Ο θάνατος ενός Αμερικανού, ιδιώτη συμβασιούχου, σε βομβαρδισμό εναντίον βάσης στο βόρειο Ιράκ που φέρεται να έκανε η σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα σε αντίποινα στα οποία σκοτώθηκαν 25 φιλοϊρανοί παραστρατιωτικοί. Σε αντίδραση, οι σιίτες παραστρατιωτικοί πολιόρκησαν την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, παραβιάζοντας την περίμετρό της πριν αποσυρθούν.
Το «τραύμα» της κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη δεν έχει ξεχαστεί στις ΗΠΑ
   Το γεγονός αυτό, που θύμισε την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη το 1979, μια ταπείνωση που ουδέποτε ξέχασαν οι Αμερικανοί, πιθανόν εξώθησε τον Τραμπ - που έχει μπροστά του εκλογές την 3η Νοεμβρίου, ενώ πολύ σύντομα αναμένει να δικαστεί στο Κογκρέσο- να υπογράψει την εντολή εξόντωσης του υποστρατήγου Σουλεϊμανί. Οι ΗΠΑ «ουδέποτε ξέχασαν την εισβολή στην πρεσβεία τους στην Τεχεράνη και την κρίση των ομήρων. Το θέμα γι’ αυτούς ήταν σημαντικότερο από τον θάνατο του Σουλεϊμανί.  Η πρεσβεία τους είναι σύμβολο του έθνους και της επιρροής τους», παρατηρεί ο αναλυτής Σαρκίς Ναούμ.
Από την οπτική γωνία των Ιρανών, οι μαζικές κινητοποιήσεις στο Ιράκ και στον Λίβανο, οι διαδηλώσεις για τη διαφθορά και την κακή διακυβέρνηση, θυμίζουν τις αρχές του πολέμου στη Συρία, αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο υποστράτηγος Σουλεϊμανί ταξίδεψε τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ για να εξασφαλίσει ότι η Χεζμπολάχ και οι ΔΛΚ θα προστάτευαν την ιρανική πολιτική και στρατιωτική επιρροή στις δύο χώρες.
Αναλυτές περιμένουν πολυδιάστατα αντίποινα από το Ιράν
    Μετά τον φόνο του, το Ιράν αναμένεται να επιμείνει στη στρατηγική που χάραξε στο Ιράκ, στον Λίβανο, στη Συρία και την Υεμένη, όπου έχει στήσει προκεχωρημένες γραμμές άμυνας για την αποτροπή της περικύκλωσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τις ΗΠΑ, με τη βοήθεια του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.
    Μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας και να επιβάλλει ξανά σταδιακά τις αμερικανικές κυρώσεις με στόχο να στραγγαλιστεί η ιρανική οικονομία, οι Φρουροί της Επανάστασης και δυνάμεις που συνδέονται με αυτούς κατηγορήθηκαν για επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων ως τη θεαματική επίθεση εναντίον των εγκαταστάσεων της γιγαντιαίας σαουδαραβικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO. Οι ενέργειες αυτές θεωρούνται παραδείγματα του πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Τεχεράνη.
    Αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι θα υπάρξουν πολυδιάστατα αντίποινα από το Ιράν εναντίον των ΗΠΑ και συμμάχων τους. Ήδη, η εξόντωση του Σουλεϊμανί ένωσε τις κατά τα άλλα διχασμένες σιιτικές παρατάξεις στο Ιράκ που απαιτούν τώρα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να φύγουν από τη χώρα. Η ιρανική «εκδίκηση» δεν θα έρθει «γρήγορα», προβλέπει ο Χατζ Αλί, ο συνεργάτη του Κάρνεγκι. «Ακόμα και σε μια κατάσταση όπως αυτή, [οι ιρανοί ηγέτες] αντιμετωπίζουν τα πράγματα ψυχρά, λογαριάζουν τις επιλογές τους και το πότε θα αντιδράσουν. Θα πάρει καιρό, αλλά όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι».
    Η εξόντωση του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν «χτύπημα στην καρδιά του Ιράν», σύμφωνα με τον Ναούμ, καθώς οι ΗΠΑ «δεν σκότωσαν απλώς τον ιθύνοντα νου των στρατιωτικών ενεργειών του Ιράν στην περιοχή» αλλά και κάποιον που δυνητικά θα μπορούσε στο μέλλον να γίνει «ο ηγέτης» της χώρας.
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙ. ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: PRONEWS
ΠΗΓΗ: Sputnik© AFP 2019
        «Γιατί τώρα;» και «Γιατί στο Ιράκ;» είναι τα δυο ερωτήματα που απασχολούν ακόμη και ανώτατους αξιωματούχους εντός και εκτός των ΗΠΑ ύστερα από την εκτέλεση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σολεϊμανί από αμερικανικό drone στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
    Η προφανής, για ορισμένους, απάντηση ότι ο Τραμπ βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση στο εσωτερικό των ΗΠΑ και αναζητά εναγωνίως έναν αντιπερισπασμό ακόμη και αν αυτό απαιτεί να βυθίσει ένα σημαντικό τμήμα του πλανήτη στο χάος και τον πόλεμο, φαντάζει αρκετά πειστική. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι στην ίδια θέση βρίσκεται και ο βασικός του σύμμαχος στην περιοχή Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αν προσθέσει κανείς και την επιρροή που έχει στις αμερικανικές εκλογές ο παράγοντας Σαουδική Αραβία, μια χώρα που προσπαθεί εδώ και χρόνια να πυροδοτήσει έναν πόλεμο με το Ιράν, μπορεί θεωρητικά να κλείσει εδώ τη συζήτηση έχοντας εντοπίσει τους βασικούς δράστες της κρίσης. Όσο δελεαστικό και αν είναι όμως να αποδώσουμε αποκλειστικά σε πολιτικό τυχοδιωκτισμό τις πρόσφατες εξελίξεις, δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγαλύτερη εικόνα, που αποκαλύπτει τις επιδιώξεις ενός τμήματος του αμερικανικού κατεστημένου στην περιοχή.
    Η δολοφονία του Σολεϊμανί εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που ξεκίνησε με τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και συνεχίζεται εδώ και μήνες με συνεχείς προκλήσεις της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της. Το Ιράν απαντά σε αυτές τις προκλήσεις είτε άμεσα (π.χ με την κατάληψη ξένων δεξαμενόπλοιων) είτε έμμεσα μέσω των δικών του συμμαχιών (π.χ επίθεση των μαχητών Χούθι στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας).   Η σημαντικότερη πρόκληση βέβαια, από την πλευρά των ΗΠΑ, είναι ο παράνομος, βάσει τους διεθνούς δικαίου, εμπορικός και οικονομικός αποκλεισμός ο οποίος έχει τρομακτικές συνέπειες για την ιρανική οικονομία, αλλά δεν έχει επιτύχει ακόμη τον στόχο του: Να οδηγήσει σε ανατροπή της κυβέρνησης στην Τεχεράνη είτε μέσω ενός πραξικοπήματος ή/και μιας γενικευμένης λαϊκής εξέγερσης.     
    Οι πρόσφατες αμερικανικές επιθέσεις σε φερόμενους «ιρανικούς στόχους» στο Ιράκ και τη Συρία, έδειξαν ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν συντεταγμένα να προκαλέσουν την αντίδραση της Τεχεράνης, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με τη δολοφονία Σολεϊμανί. Κυρίως όμως επιχειρούν να εξαλείψουν με στρατιωτικά μέσα την επιρροή της Τεχεράνης στο Ιράκ – φαινόμενο που οι ίδιες δημιούργησαν άθελά τους μετά την εισβολή και κατάληψη του Ιράκ το 2003. Σε αυτή την προσπάθεια ο Τραμπ δεν είναι ένας μοναχικός και τρελός καβαλάρης. Παρά τις χλιαρές αντιδράσεις της ηγεσίας των Δημοκρατικών για την «απερισκεψία» της δολοφονίας Σολεϊμανί, το αμερικανικό πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο σπεύδει τώρα να στηρίξει την απόφαση του προέδρου. Το πρώτο βήμα είναι η συντεταγμένη προσπάθεια των αμερικανικών ΜΜΕ να παρουσιάσουν τον Ιρανό υποστράτηγο σαν ένα ανθρωπόμορφο κτήνος, «χειρότερο από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν», που ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών.
    Όπως εξηγούσε βέβαια ο Βρετανός πρώην πρέσβης, Κρέγκ Μάρεϊ, τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια αφού το «90%των Αμερικανών που έχουν σκοτωθεί σε πολέμους ή τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή σκοτώθηκαν από Σουνίτες και όχι από Σιίτες» όπως ο Σολεϊμάνι. Είναι επίσης τουλάχιστον αστείο να συγκρίνει κανείς τον Ιρανό στρατηγό με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν (δηλαδή έναν πρώην συνεργάτη των ΗΠΑ) αφού ο Σολεϊμανί είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στη μάχη εναντίον της Αλ Κάιντα. Για την ακρίβεια ήταν ο άνθρωπος που με εντολή της Τεχεράνης συνεργάστηκε με το Πεντάγωνο στον σχεδιασμό της αμερικανικής επίθεσης στο Αφγανιστάν, αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου.
    Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι όλες οι αμερικανικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών έπληξαν δυνάμεις οι οποίες στο παρελθόν έδωσαν τις καθοριστικότερες μάχες απέναντι στην Αλ Κάιντα και στη συνέχεια στον ISIS (σε αυτή τη λίστα πρέπει να εντάξουμε και το πράσινο φως που έδωσε ο Τραμπ στον Ερντογάν να επιτεθεί στους Κούρδους μαχητές που πολεμούσαν τους τζιχαντιστές). Η Ουάσιγκτον λοιπόν όχι μόνο παραβιάζει και τις τελευταίες κόκκινες γραμμές του Ψυχρού πολέμου με το Ιράν, ανοίγοντας τις πύλες ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή, αλλά δημιουργεί και τις συνθήκες για την επιστροφή ακραίων ισλαμιστών, οι οποίοι πολλές φορές εξυπηρέτησαν τα συμφέροντά της. Το γεγονός βέβαια ότι οι ΗΠΑ κινούνται βάσει σχεδίου στην διαρκή κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Ιράν δεν σημαίνει ότι αυτό το σχέδιο έχει συνοχή ή ότι θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα
Ιράκ: Επιστροφή στο χάος ή την κατοχή
    Το ερώτημα γιατί η επίθεση πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη έχει δυο λογικές εξηγήσεις: Πρώτον γιατί από επιχειρησιακής απόψεως το ιρακινό έδαφος αποτελεί προνομιακό χώρο για τις αμερικανικές επιθέσεις και δεύτερον γιατί στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους Ιρανούς αξιωματούχους να περιορίσουν τη δράση τους στο εσωτερικό της χώρας. Στην πραγματικότητα όμως η συγκεκριμένη επιλογή ενδέχεται να αποδειχθεί μπούμερανγκ για τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.
    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε καθώς η οργή εναντίον της αμερικανικής παρουσίας κλιμακώνεται όχι μόνο ανάμεσα στους φιλο-ιρανούς, σιίτες πολιτικούς, αλλά και σε ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού. Μπορεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απέδωσε στο Ιράν την πρόσφατη εισβολή στην αμερικανική πρεσβεία, η αλήθεια όμως είναι ότι οι χιλιάδες διαδηλωτές που κατεβαίνουν εδώ και εβδομάδες στους δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας καταγγέλλουν τόσο την αμερικανική παρουσία στη χώρα τους όσο και τη διαρκή αύξηση της επιρροής της Τεχεράνης. Παρεμπιπτόντως να σημειωθεί ότι η καταστολή της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράκ, αποτελεί ίσως το μοναδικό κοινό στόχο της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης.
    Η δολοφονία του Σολεϊμανί, χωρίς την τυπική έστω έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας. Η αναμενόμενη λοιπόν απάντηση του ιρακινού κοινοβουλίου και της κυβέρνησης είναι να ζητήσουν την άμεση απομάκρυνση των Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη χώρα με πρόσχημα την εκπαίδευση του ιρακινού στρατού. Σε αυτή την περίπτωση οι ΗΠΑ είτε θα πρέπει να αποχωρήσουν (γεγονός αδιανόητο για τα συμφέροντά τους στην περιοχή) είτε να αγνοήσουν την απόφαση, γεγονός που θα οδηγήσει σε εκτεταμένη πολιτική κρίση.
    Σε όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή, η δολοφονία του Σολεϊμανί θα ενισχύσει την παρουσία και την επιρροή της Τεχεράνης και μάλιστα των πιο σκληροπυρηνικών υποστηρικτών της στο Ιράκ. Υπό αυτή την έννοια οι πρόσφατες κινήσεις του Λευκού Οίκου έρχονται απλώς να προστεθούν σε μια σειρά καταστροφικών αποφάσεων των ΗΠΑ οι οποίες φέρνουν το Ιράκ όλο και πιο κοντά στην αγκαλιά της Τεχεράνης. Η διατήρηση των αμερικανικών δυνάμεων θα απαιτεί όλο και μεγαλύτερη ποσότητα στρατιωτικής βίας, υποδαύλισης εμφύλιων συρράξεων η ακόμη και ενός πραξικοπήματος από την πλευρά της Ουάσιγκτον.  Ήδη η αποστολή άλλων 3.500 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, που ανακοινώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου και οι νέοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί εναντίων σιιτικών στόχων στα προάστια της Βαγδάτης, μας προϊδεάζουν για εικόνες νέας κατοχής που έρχεται.  
    Αυτές οι κινήσεις όμως της αμερικανικής αυτοκρατορίας δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας διαχείρισης των κρίσεων που οι ίδιες δημιούργησαν στο Ιράκ αλλά και τη Συρία.
Το πρωτοφανές μήνυμα των ΗΠΑ προς Ιράν: «Εκδικηθείτε για τον Σουλεϊμανί με αναλογικό τρόπο»
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: PRONEWS
    Σύμφωνα με την Τεχεράνη, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν μήνυμα στο οποίο την καλούσαν «να πάρει εκδίκηση κατά αναλογικό τρόπο» για τον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί. Όπως φαίνεται οι ΗΠΑ δεν ανησυχούν τόσο για ένα πλήγμα της Τεχεράνης εναντίον στρατιωτικού στόχου αλλά εναντίον πολιτών σε αμερικανικό έδαφος. Άλλωστε το Ιράν έχει διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες μπορούν να καταφέρουν σημαντικά ασύμμετρα χτυπήματα στην «καρδιά» των δυτικών κοινωνιών.
    Η Ελβετία, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν, αφού οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, ανακοίνωσε χθες ότι ο διπλωματικός της εκπρόσωπος «διαβίβασε μήνυμα το οποίο οι ΗΠΑ τον επιφόρτισαν να μεταφέρει» στο Ιράν, χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενό του.
    Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν χθες το βράδυ από την κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο υποναύαρχος Αλί Φανταβί, υποδιοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, είπε ότι η Ουάσινγκτον δήλωσε «αν θέλετε να εκδικηθείτε, εκδικηθείτε κατά αναλογικό τρόπο σε αυτό που κάναμε».
    Οι Αμερικανοί δεν είναι σε θέση «να αποφασίσουν» ποια θα είναι η απάντηση του Ιράν και «πρέπει να περιμένουν σκληρή εκδίκηση. Αυτή η εκδίκηση δεν περιορίζεται στο Ιράν», πρόσθεσε, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι οι σύμμαχοι του Ιράν στην Μέση Ανατολή «είναι έτοιμοι να συγκεκριμενοποιήσουν αυτήν την εκδίκηση». Ο Ιρανός στρατιωτικός δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο οι ΗΠΑ διαβίβασαν αυτό το μήνυμα περί αναλογικότητας στην Τεχεράνη.
    Όμως, εκτός της Ελβετίας, και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι «ο Ελβετός διπλωματικός εκπρόσωπος διαβίβασε ένα γελοίο μήνυμα των Αμερικανών». Ο Ελβετός διπλωματικός εκπρόσωπος «έλαβε γραπτή σθεναρή απάντηση (του Ιράν) σε αυτήν την απερίσκεπτη επιστολή των Αμερικανών», πρόσθεσε ο Ζαρίφ.
    Η Τεχεράνη έχει υποσχεθεί «σκληρή εκδίκηση, στον κατάλληλο τόπο, την κατάλληλη στιγμή» για τον θάνατο του Σουλεϊμανί.
Ιράκ-εξέγερση: Πολιτοφυλακές Σιϊτών και άλλοι, ξεκινούν επιθέσεις σε στόχους των ΗΠΑ στη χώρα
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: DEFENCE POINT
     Επίθεση φαίνεται πως έχει εκδηλωθεί από την πλευρά σιιτικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ, σε απάντηση της δολοφονίας του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμάνι από τους Αμερικανούς. Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες όπως έχουν κυκλοφορήσει στα κοινωνικά δίκτυα, έχουν εκδηλωθεί πέντε επιθέσεις σε σημαντικούς στόχους. Πρόκειται για εξέγερση εναντίον της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ, που δεν θα είναι εύκολο να αναχαιτιστεί.
    Οι επιθέσεις αφορούν την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, σε συνοικία της ιρακινής πρωτεύουσας (Al-Jadirya), στην αεροπορική βάση “Μπαλάντ”, περίπου 80 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, σε στρατιωτική βάση στη Μοσούλη (Al-Kindi), αλλά και στο πρώην προεδρικό μέγαρο του Ιράκ. Επίσης, έξι πύραυλοι έπληξαν το πρώην προεδρικό μέγαρο στη Μοσούλη, που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προειδοποίηση από την ιρακινή Χεζμπολάχ (καμία σχέση με τη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου), με την οποία καλούνται οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ να απομακρυνθούν σε απόσταση τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου από αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, από το απόγευμα της Κυριακής. Την ίδια στιγμή, άλλη μια φιλοϊρανική πολιτοφυλακή προειδοποιεί, ότι θα ξεκινήσει να στοχοποιεί Αμερικανού στρατιώτες στο Ιράκ από αύριο Κυριακή.
    Το ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, προκύπτει και από την είδηση ότι οι “Φρουροί της Επανάστασης” έχουν ξεκινήσει την εκκένωση της “Στρατιωτικής Ακαδημίας Άσαντ” στο Χαλέπι της Συρίας, φοβούμενοι αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα, εν όψει όσων προαναγγέλλονται πως θα συμβούν… Εν αναμονή λοιπόν του “μενού” που θα περιλάβει η προσπάθεια του Ιράν να εκδικηθεί τον θάνατο του πιο προβεβλημένου της στρατηγού.
    Νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε μεταδώσει: Πολλοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, μια πολύ καλά φυλασσόμενη περιοχή όπου εδρεύουν πολλές ξένες πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια, τη συνοικία Τζαντρίγια της ιρακινής πρωτεύουσας καθώς και την αεροπορική βάση Μπαλάντ, όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ.
    Οι ιρακινές αρχές διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν νεκροί από αυτές τις επιθέσεις. “Πολλοί πύραυλοι στόχευσαν την Πλατεία των Τελετών και την περιοχή Τζαντρίγια στη Βαγδάτη καθώς και την αεροπορική βάση Μπαλάντ στην επαρχία Σαλαχουντίν, χωρίς απώλειες ζωών. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω λεπτομέρειες”, αναφέρεται στη λακωνική ανακοίνωση.
    Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Δύο βλήματα έπεσαν στην Πράσινη Ζώνη και δύο ρουκέτες Κατιούσα στην τεράστια αεροπορική βάση, στα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, που φιλοξενεί Αμερικανούς στρατιώτες και αμερικανικά αεροσκάφη. Αμέσως μετά, αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη βάση, εκτελώντας αναγνωριστική αποστολή, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
    Αυτήν την εβδομάδα, οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους στο Ιράκ για να προστατεύσουν τους διπλωμάτες και τους στρατιώτες τους. Το αντιαμερικανικό αίσθημα στη χώρα, που υποδαυλίζεται από τις φιλοϊρανικές δυνάμεις, αναζωπυρώθηκε με τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή στη Βαγδάτη. 
“Εκδίκηση”
    Οι εκκλήσεις για “εκδίκηση” πολλαπλασιάζονται στη Βαγδάτη και την Τεχεράνη. Η Ουάσινγκτον θεωρούσε εδώ και πολλούς μήνες ότι οι ένοπλες φιλοϊρανικές παρατάξεις στο Ιράκ είναι πιο επικίνδυνες για τα αμερικανικά συμφέροντα από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν σημειωθεί 13 επιθέσεις με πυραύλους εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ. Μάλιστα στις 27 Οκτωβρίου σκοτώθηκε ένας Αμερικανός υπεργολάβος σε μια βάση στο κεντρικό Ιράκ. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, όμως οι ΗΠΑ κατηγορούν τις φιλοϊρανικές συνιστώσες του συνασπισμού πολιτοφυλακών Χασντ αλ Σαάμπι (Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίσης).
Αεροπορικές επιδρομές κατά φιλοϊρανικών οργανώσεων στα σύνορα Ιράκ- Συρίας από αεροσκάφη στρατηγικού βομβαρδισμού Β-52Η
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: PRONEWS
    Αεροπορικές επιθέσεις πραγματοποίησε η αμερικανική Αεροπορία  σε βάσεις φιλοϊρανών στα σύνορα Ιράκ με Συρία στην περιοχή Al-Bukamal. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιθέσεις έγιναν κατά βάσης της οργάνωσης Quds άλλες μιλούν για συγκέντρωση δυνάμεων της σιϊτικής πολιτοφυλακής PMF.
    Το πιθανότερο οι επιθέσεις αυτές να έγιναν από δύο  στρατηγικά βομβαρδιστικά  B-52 Η.
Αποτέλεσμα των επιθέσεων είναι ότι υπάρχουν αρκετοί νεκροί στις βάσεις που δέχθηκαν τα πλήγματα και οι οποίες φιλοξενούσαν προσωπικό της δύναμης Quds των "Φρουρών της Επανάστασης" του Ιράν.
Αυτές είναι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: news247
    Εκτόξευση πυραλου τύπου Sayyad 2 από τις ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις  AP
    Σε μια περίοδο, κατά την οποία οι πρωτόγνωρες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, οδηγούν τη χώρα σε αναβρασμό, η δολοφονία του Σουλεϊμανί ίσως να αποτελέσει τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
    «Καζάνι που βράζει» θυμίζει τις τελευταίες ώρες το κλίμα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά τη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από αεροπορικό πλήγμα με τη διεθνή κοινότητα να αντιδρά έντονα στην επίθεση των ΗΠΑ και το Ιράν να υπόσχεται ότι θα πάρει εκδίκηση.
    Χιλιάδες υποστηρικτές του Σουλεϊμανί ξεχύθηκαν την Παρασκευή στους δρόμους της Τεχεράνης αλλά και των άλλων μεγαλουπόλεων του Ιράν, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και καίγοντας αμερικανικές σημαίες. «Κάτω οι ΗΠΑ!», φώναξαν χιλιάδες διαδηλωτές στην ιρανική πρωτεύουσα, με το καθεστώς του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να ορκίζεται εκδίκηση για τον φόνο του
Σουλεϊμανί, ενός προσώπου που θεωρείται ήρωας στη χώρα του.
    Όπως εκτιμούν αναλυτές, σε μια περίοδο κατά την οποία οι πρωτόγνωρες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, οδηγούν μια ολόκληρη χώρα σε αναβρασμό, η δολοφονία του Σουλεϊμανί ίσως να αποτελέσει τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και να οδηγήσει την Τεχεράνη σε στρατιωτικά αντίποινα κατά της Ουάσινγκτον.
    Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν κάθε άλλο παρά
ευκαταφρόνητη στρατιωτική δύναμη μπορεί να χαρακτηριστεί: Από τη μία υπάρχει το πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να θέσουν υπό περιορισμό και έλεγχο αλλά από την άλλη, ακόμα και αν οι στρατιωτικές τους δυνάμεις υστερούν σε σχέση με αυτές
της Αμερικής, εντούτοις ο φανατισμός και ο μεγάλος αριθμός των πάσης φύσεως στρατιωτικών και παραστρατιωτικών σωμάτων μπορούν σίγουρα να επιφέρουν ευρύτερη αποσταθεροποίηση...

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το Globalfirepower.com, το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν σήμερα διαμορφώνεται ως εξής:
- Ενεργές Ένοπλες Δυνάμεις: 523.000
- Εφεδρείες: 350.000
- Μαχητικά Αεροσκάφη: 142
- Επιθετικά Αεροσκάφη: 165
- Μεταφορικά Αεροσκάφη: 89
- Εκπαιδευτικά Αεροσκάφη: 104
- Επιθετικά Ελικόπτερα: 12
ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    Το ιρανικό Γενικό Επιτελείο Στρατού συντονίζει τόσο τις Τακτικές Δυνάμεις όσο και την Ισλαμική
Επαναστατική Φρουρά.
- Άρματα μάχης: 1.634
- Θωρακισμένα οχήματα μάχης: 2.345
- Αυτοπροωθούμενο πυροβολικό: 570
- Ρυμουλκό πυροβολικό: 2.128
- Προβολείς πυραύλων : 1.900
ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
- Πολεμικά σκάφη: 398
- Υποβρύχια: 34
- Φρεγάτες: 6
- Κορβέτες: 3
- Περιπολικά και ακτοφυλακίδες: 88
- Πλοία ναρκοπολέμου: 3
    Ως προς τους παραστρατιωτικούς της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, έως το 2012 δηλώνονταν
περί τα 10 εκατομμύρια μέλη (συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών). Πιθανόν σε πλήρη
κινητοποίηση να είναι ένα εκατομμύριο (
περί τα 2.500 τάγματα) αξιόμαχοι. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθυσμός του Ιράν σήμερα ανέρχεται σε περίπου 81 εκατομμύρια, εκ των οποίων περί τα 38 εκατομμύρια είναι άνδρες κατάλληλοι για ένταξη στις ένοπλες δυνάμεις.
Πυραυλική ισχύς
    Η πυραυλική ισχύς του Ιράν δίνει στη χώρα μεγάλο πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.
    Όπως αναφέρει το BBC μια πρόσφατη αναφορά του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας περιγράφεις τις ιρανικές πυραυλικές δυνάμεις ως τις μεγαλύτερες στη Μέση Ανατολή, που περιλαμβάνουν κυρίως πυραύλους βραχέος και μέσου βεληνεκούς. Αναφέρει επίσης ότι το Ιράν είχε ξεκινήσει να αναπτύσσει διαστημική τεχνολογία προκειμένου να κατασκευάσει πυραύλους διακρατικού βεληνεκούς. Το πρόγραμμα ωστόσο "πάγωσε" στο πλαίσιο της συμφωνίας που σύναψε το 2015 η χώρα για τα πυρηνικά
Δολοφονία Σουλεϊμανί: Γιατί χτύπησαν τώρα οι Αμερικανοί -Τα αντίποινα και οι συνέπειες
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Περίοδο αβεβαιότητας για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ανοίγει η άνευ προηγουμένη αμερικανική επιδρομή για την εξόντωση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης του Ιρανού στρατηγού των επίλεκτων Δυνάμεων Κουντς, Κασέμ Σουλεϊμανί.
Πώς διεξήχθη η επιχείρηση κατά του Σουλεϊμανί
    Το Πεντάγωνο παρέμεινε αόριστο σχετικά με την ίδια την επιχείρηση, όταν παραδέχθηκε σε ανακοίνωσή του πως διεξήγαγε την ενέργεια αυτή κατά διαταγήν του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Όμως σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αυτή πραγματοποιήθηκε από ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο, το οποίο έπληξε δύο οχήματα που μετέφεραν τον Σουλεϊμανί, διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σε οδό πρόσβασης στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.   Ο Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, δεύτερος στην ιεραρχία της Χασντ αλ-Σάαμπι, ενός συνασπισμού κυρίως φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών ο οποίος έχει πλέον ενταχθεί στον ιρακινό τακτικό στρατό, έχασε επίσης τη ζωή του κατά την επίθεση αυτή.
Ιραν: Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ορκίστηκε εκδίκηση για τον θάνατο του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί
    Αυτού του είδους οι φόνοι ξένων στρατιωτικών φέρνουν στο νου τις μεθόδους του ισραηλινού στρατού μάλλον παρά αυτές των Αμερικανών στρατιωτικών, οι οποίοι οργανώνουν συνήθως με ακρίβεια επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεών τους, όταν θέλουν να εξοντώσουν καταζητούμενους όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ή, πιο πρόσφατα, ο αρχηγός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.
Γιατί χτύπησαν τώρα οι Αμερικανοί
    Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν εδώ και μήνες από κοντά τις μετακινήσεις του στρατηγού Σουλεϊμανί και θα μπορούσαν να τον είχαν σκοτώσει πολύ νωρίτερα. Το Πεντάγωνο εξήγησε πως ο Ιρανός στρατηγός «προετοίμαζε σχέδια επιθέσεων σε Αμερικανούς διπλωμάτες και στρατιωτικούς στο Ιράκ και σε όλη την περιοχή».
    Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ είχε προειδοποιήσει πως οι ΗΠΑ δεν θα δίσταζαν να λάβουν «προληπτικά» μέτρα, αν πληροφορούνταν ότι προετοιμάζονται νέες επιθέσεις. Είχε προειδοποιήσει πως ο θάνατος την περασμένη εβδομάδα ενός Αμερικανού εργολάβου σε επίθεση με ρουκέτα σε βάση του Κιρκούκ (βόρειο Ιράκ), η οποία αποδόθηκε σε μια φιλοϊρανική παράταξη, «άλλαξε τα δεδομένα».
Ποιες θα είναι οι συνέπειες της εξόντωσης του Σουλεϊμανί;
1.     Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα άνω του 4% μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Σουλεϊμανί, καθώς οι αγορές φοβούνται μια κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.
2.     Το Ιράν υποσχέθηκε να εκδικηθεί, όπως και το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, το οποίο υποσχέθηκε «τη δίκαιη τιμωρία των εγκληματιών δολοφόνων (...) σε όλον τον κόσμο».
 3.     Οι πολυάριθμες φιλοϊρανικές οργανώσεις στην περιοχή μπορεί να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων στα κράτη του Κόλπου ή εναντίον πετρελαιοφόρων ή εμπορικών πλοίων στην περιοχή των στενών του Χορμούζ, τα οποία η Τεχεράνη μπορεί να κλείσει ανά πάσα στιγμή.
4.    Μπορεί να βάλουν στόχο τις πολυάριθμες βάσεις στις οποίες ο αμερικανικός στρατός είναι ανεπτυγμένος στο Ιράκ, τη Συρία, άλλες αμερικανικές πρεσβείες στην περιοχή ή να επιτεθούν σε συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ ή η Σαουδική Αραβία, ακόμη και σε ευρωπαϊκές χώρες.
Οι Αμερικανοί λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας
    Τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ έστειλαν περισσότερους από 14.000 στρατιωτικούς ως ενισχύσεις στην περιοχή και ανακοίνωσαν την αποστολή επιπλέον 500 ανδρών μετά την επίθεση εναντίον της πρεσβείας τους στη Βαγδάτη, θυμίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι ΗΠΑ έχουν αυτή τη στιγμή 5.200 στρατιωτικούς ανεπτυγμένους στο Ιράκ, επισήμως για να «βοηθούν και να εκπαιδεύουν» τον ιρακινό στρατό και για να αποφευχθεί μια ανάκαμψη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Οι συνολικές δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή ανέρχονται σε 60.000 άτομα.
    Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη κάλεσε τους Αμερικανούς υπηκόους που κατοικούν στο Ιράκ να εγκαταλείψουν το ταχύτερο τη χώρα. Το Ισραήλ έκλεισε ένα χιονοδρομικό κέντρο στις πλαγιές του Γκολάν, μια περιοχή στα σύνορα της Συρίας και του Λιβάνου την οποία έχει προσαρτήσει.
Αινιγματικός Τραμπ: «Το Ιράν δεν κέρδισε ποτέ κανένα πόλεμο αλλά…»
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: ON ALERT, PRONEWS
    Το αινιγματικό tweet του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έρχεται λίγες ώρες μετά τον θάνατο του αρχιστράτηγου Κασέμ Σολεϊμανί που έχει ανεβάσει το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή.
    «Το Ιράν δεν κέρδισε ποτέ πόλεμο, αλλά ποτέ δεν έχασε διαπραγμάτευση» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
    Tαυτόχρονα αποτελεί κι ένα κάλεσμα στο Ιράν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να «μην τραβήξει άλλο το σκοινί». Άλλωστε πριν από λίγο και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε πως οι ΗΠΑ «είναι προσηλωμένες στην αποκλιμάκωση».
    Φαίνεται πως οι ΗΠΑ με αυτή την επίδειξη δύναμης θέλουν να δείξουν στο Ιράν πως οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος για τις δύο χώρες και πως από δω και μπρος δεν θα διστάζουν ν'απαντούν στις προκλήσεις. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η Ουάσινγκτον άφησε αναπάντητες τόσο την ιρανική επίθεση στην Σ.Αραβία όσο και την κατάρριψη του αμερικανικού Drone.
Απειλεί ο διάδοχος Σουλεϊμανί: Θα δούμε πολλά πτώματα Αμερικανών στη Μέση Ανατολή
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr –
    Απειλές για νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες ως αντίποινα στη δολοφονία από τις ΗΠΑ του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, εξαπολύει ο «διάδοχός» του Ισμαήλ Καανί.
    Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, ο ταξίαρχος Iσμαήλ Καανί, ο οποίος διορίστηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, διεμήνυσε ότι αναμένει να δει πολλά πτώματα Αμερικανών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ιρανός ΥΠΕΞ: Είναι τρομοκρατική ενέργεια, θα λογοδοτήσει η Αμερική
    Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι «Είναι ξεκάθαρα μια τρομοκρατική ενέργεια…το Ιράν θα λάβει μια σειρά νομικών μέτρων σε διεθνές επίπεδο για να λογοδοτήσει η Αμερική για τη δολοφονία του Σουλεϊμάνι», τόνισε ο Ζαρίφ.
    Όπως είπε επίσης ο ΥΠΕΞ του Ιράν, η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, διοικητή της Δύναμης Κουντς, Κασέμ Σουλεϊμανί, σε αμερικανική επιδρομή στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ήταν μια ενέργεια «διεθνούς τρομοκρατίας» και την χαρακτήρισε ως «το χειρότερο λάθος της Ουάσινγκτον» στην περιοχή.  «Ήταν μια εξαιρετική επικίνδυνη, ανόητη κλιμάκωση...Η Δύναμη Κούντς ήταν η  πλέον αποτελεσματική δύναμη που πολεμούσε τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα», τόνισε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.
Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν: Θα εκδικηθούμε τη σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος
    Το Ιράν θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για τον φόνο του διοικητή της Δύναμης Κούντς. «Το καθεστώς των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτού του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Δυτικής Ασίας και η Αμερική δεν θα γλιτώσει εύκολα από τις συνέπειές της».
    «Η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας (…) Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση (…) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή» προειδοποίησε το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν, σύμφωνα με πολλά ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή! Στέλνουν στρατό οι ΗΠΑ – Ένα βήμα πριν τον πόλεμο
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: Piraeus Press.gr
    Περίπου 3.500 Αμερικανούς στρατιώτες στέλνει το Πεντάγωνο στη Μέση Ανατολή λόγω των τεταμένων σχέσεων με το Ιράν μετά και την δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί. Όπως δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο ABC News, οι στρατιώτες πιθανώς να αναχωρήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.
    Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο ένας αξιωματούχος στο αμερικανικό δίκτυο, οι δυνάμεις θα σταλθούν στο Κουβέιτ, όπου ήδη βρίσκονται 750 στρατιώτες.  Αυτά τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανήκουν σε μια δύναμη ταχείας αντιδράσεως της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των ΗΠΑ, που τέθηκε σε επιφυλακή αμέσως μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, τόνισε άλλος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
    Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τόνισαν ότι χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες ενδέχεται να σταλούν στην περιοχή και τους είχε ειπωθεί να προετοιμάζουν την αποστολή. Από τον Μάιο, οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει περίπου 14.000 επιπλέον στρατιώτες στην Μέση Ανατολή.
    Σύμφωνα με τις πηγές, ο Αμερικανός υπουργός Μαρκ Έσπερ εν μέσω της κλιμάκωσης με το Ιράν, ακύρωσε την άδειά του που ήταν προγραμματισμένη αργότερα τον Ιανουάριο. Νωρίτερα, το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν έστειλε απειλητικό μήνυμα προς τις ΗΠΑ λέγοντας πως η Τεχεράνη θα εκδικηθεί τον θάνατο του Σουλεϊμανί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος».
Συναγερμός στη Νέα Υόρκη
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: Piraeus Press.gr
    Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη της Νέας Υόρκης, για να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενα αντίποινα του Ιράν, μετά τον φόνο του Κασέμ Σουλεϊμανί σε αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο.
    Η πόλη είναι μονίμως σε επιφυλακή για τρομοκρατικές επιθέσεις, δεδομένης της προϊστορίας της, όμως ο δήμαρχος είπε ότι η απειλή έχει αλλάξει σημαντικά, αν ληφθούν υπόψη οι πόροι που διαθέτει ένα κράτος σαν το Ιράν, σε σύγκριση με μια μη κρατική οργάνωση, όπως είναι η Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος.
    «Πρέπει να θεωρήσουμε ότι η ενέργεια αυτή μας θέτει σε ντε φάκτο εμπόλεμη κατάσταση», είπε ο ντε Μπλάζιο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
    Ο δήμαρχος και η ηγεσία της αστυνομίας συγκάλεσαν αυτή τη συνέντευξη Τύπου την ώρα που το Ιράν απειλούσε να εκδικηθεί τις ΗΠΑ για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, του αρχιτέκτονα της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης διαθέτει υπηρεσίες πληροφοριών και αντιτρομοκρατίας και στελέχη της σταθμεύουν σε 14 τμήματα στο εξωτερικό – όλα τους λαμβάνουν ικανή χρηματοδότηση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους του Γουόρντ Τρέιντ Σέντερ.
    Οι αρχές της Νέας Υόρκης θεωρούν ότι η πόλη είναι ο πιο δελεαστικός στόχος για μια τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ και η αστυνομία τίθεται σε ύψιστο συναγερμό όποτε υπάρχει πολιτική βία εναντίον πολιτών στις ΗΠΑ ή στο εξωτερικό. Ο αστυνομικός διευθυντής Ντέρμοτ Σι είπε ότι οι αστυνομικοί βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή και ότι οι Νεοϋορκέζοι θα δουν τις επόμενες ημέρες περισσότερους ένστολους –ορισμένοι θα φέρουν βαρύ οπλισμό– σε «ευαίσθητες» περιοχές. Δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι περιοχές, όμως συνήθως εντείνεται η αστυνομική παρουσία στο μετρό, στα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα τουριστικά αξιοθέατα, όποτε τίθεται σε συναγερμό η αστυνομία.
Μάικ Πομπέο: Ο κόσμος είναι «πιο ασφαλής» μετά τον θάνατο του Σουλεϊμανί
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: Piraeus Press.gr
     Η Γαλλία έχει «άδικο» όταν υποστηρίζει ότι ο κόσμος έγινε «πιο επικίνδυνος» μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.
    Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να σχολιάσει τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, η ντε Μονσαλέν είπε ότι σήμερα οι άνθρωποι ξύπνησαν «σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο» λόγω του κινδύνου «στρατιωτικής κλιμάκωσης» στη Μέση Ανατολή.
    «Οι Γάλλοι απλώς έχουν άδικο στο θέμα αυτό. Ο κόσμος είναι πολύ πιο ασφαλής σήμερα. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι Αμερικανοί στην περιοχή είναι πιο ασφαλείς σήμερα μετά τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί», απάντησε ο Πομπέο.
    Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έγραψε στο Twitter ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Ο τελευταίος κάλεσε την Τεχεράνη να αποφύγει κάθε αντίδραση, με αφορμή τον θάνατο του Σουλεϊμανί, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μια σοβαρή κρίση εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων» και να επιδεινώσει την αστάθεια στην περιοχή. Παράλληλα, κάλεσε και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Το Ριάντ ζητά «αυτοσυγκράτηση»
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: Piraeus Press.gr
       Η Σαουδική Αραβία κάλεσε χθες σε «αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση» μετά το θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, σε επιδρομή των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
     «Υπό το φως της ταχείας εξέλιξης (των γεγονότων), το βασίλειο καλεί σε συγκράτηση για να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση με ανεξέλεγκτες συνέπειες», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε ανάρτηση στο Twitter. Σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο κύριος ανταγωνιστής του Ιράν στην περιοχή, το Ριάντ, κατηγόρησε για την κλιμάκωση της βίας τους “τρομοκράτες πολιτοφύλακες”.
        Το Στέιτ Ντιπάρμεντ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε τηλεφωνική του συνομιλία ευχαρίστησε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο για την ακλόνητη στήριξη του Ριάντ και για την αναγνώριση των επιθετικών απειλών που θέτει η Δύναμη Κουντς του Ιράν, επικεφαλής της οποίας ήταν ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί.
      Το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι υποστηρίζουν τη σταθερή πολιτική της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενάντια στην Τεχεράνη, αλλά φοβούνται τα αντίποινα από την Ισλαμική Δημοκρατία και των συμμάχων της στην επικράτειά τους, αναφέρουν ειδικοί.
        Κοντά στους Αμερικανούς και τους Σαουδάραβες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, άλλη αραβική δύναμη στον Κόλπο, ζήτησαν επίσης να υπάρξει «σύνεση» και «μέτρο», μέσω tweet από τον υπουργό Εξωτερικών Ανουάρ Γκαργκάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου