Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Έφτασε η ώρα για την «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ – Ξεκινάει η ανάρτηση στο Taxis


Έφτασε η ώρα για την «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ – Ξεκινάει η ανάρτηση στο Taxis
http://www.efenpress.gr
    Η ώρα μηδέν για τον ΕΝΦΙΑ, τον «παράλογο αυτό φόρο που δεν αλλάζει αλλά καταργείται» (PHP: όπως έταζε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζοντας, μόνο γι αυτό, τις εκλογές του 2015), έφτασε και πάλι. Από την Κυριακή το βράδυ ξεκινάει η διαδικασία ανάρτησης των εκκαθαριστών στο taxis και μπαίνει… τέλος στην αγωνία χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων.
    Δυστυχώς όμως για πολλούς, περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενους, θα τους περιμένει μία δυσάρεστη έκπληξη αφού θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
    Αντίθετα θα υπάρξει και ένας σημαντικός αριθμός που θα δουν μειώσεις. Το κακό της υπόθεσης είναι ότι αυτοί που θα πληρώσουν περισσότερα ανήκουν τους αποκαλούμενος μη προνομιούχους. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση είναι για τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία για τις 31 Ιανουαρίου του 2019.
    Ένα άλλο κακό νέο, το οποίο οι ιδιοκτήτες θα το βρουν μπροστά τους, είναι ότι αναμένεται να υπάρξουν νέες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και το 2019 αλλά και το 2020. Αλλαγές για τις… φτωχογειτονιές και τις λαϊκές συνοικίες, όπου εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις αντικειμενικές και τις εμπορικές αξίες, καθώς η κυβέρνηση δεν «τόλμησε» να προχωρήσει τη διαδικασία, σημαίνει πρόσθετες επιβαρύνσεις και στους φόρους μεταβίβασης αλλά και στον ΕΝΦΙΑ.
    Τα αποτελέσματα που θα φανούν στα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ είναι αποτέλεσμα του «μαγειρέματος» που αποφάσισε να κάνει το οικονομικό επιτελείο ώστε εν όψει ΔΕΘ και πιθανών εκλογών – όταν έγιναν οι μεθοδεύσεις δεν υπήρχε ακόμη στο προσκήνιο η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι – να μην προκύψουν εκατοντάδες χιλιάδες δυσαρεστημένοι. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η «εξίσωση» των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές μεταφέρθηκε χρονικά να γίνει… μισή το 2019 και μισή το 2020, αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο έγιναν «χειρουργικές παρεμβάσεις» τόσο στο αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου (σ.σ. αυξήθηκε κατά 50.000 ευρώ, από τις 200.000 στις 250.000 ευρώ) όσο και στα κλιμάκια υπολογισμού του βασικού φόρου, ώστε να «προστατευτούν» από τις επιβαρύνσεις οι περιοχές με τις χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες.
    Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα μοιραστούν σε τρεις κατηγορίες:
        1. Σε αυτούς που θα έχουν νέα επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι. Είναι περίπου 946.671 πρόσωπα, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 15% του συνόλου. Εξ αυτών, οι 737.709 θα έχουν πρόσθετη  επιβάρυνση έως και 50 ευρώ σε σχέση με το 2017, ενώ για 100.161 άτομα οι επιβαρύνσεις θα κυμαίνονται  από 50 έως 100 ευρώ. Για 91.466 άτομα οι επιβαρύνσεις θα είναι πολύ μεγάλες, καθώς θα κυμανθούν από τα 100 έως τα 500 ευρώ, ενώ για 17.335 άτομα θα είναι τεράστιες και θα ξεπεράσουν τα 500 ευρώ. Οι «άτυχοι» είναι αυτοί που έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου υπήρξε σημαντική αύξηση στις τιμές ζώνης των ακινήτων, η οποία με τη σειρά της οδήγησε και σε σημαντική επιβάρυνση του φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο.
        2. Σε αυτούς που δεν θα δουν καμία αλλαγή στο εκκαθαριστικό τους καθώς είναι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου είτε δεν υπήρξε καμία μεταβολή στην τιμή ζώνης ή ακινήτων σε περιοχές που ναι μεν υπήρξε αλλαγή (αύξηση ή μείωση) η οποία όμως δεν ήταν αρκετή για να οδηγήσει και σε αλλαγή του συντελεστή υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά χωρίς αλλαγή αναμένεται να φτάσουν στα 3.995.181 ή στο 62% του συνόλου.
        3. Σε αυτούς που θα έχουν μείωση της επιβάρυνσης. Πρόκειται -τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία της προκαταρκτικής εκκαθάρισης- για 1.470.962 άτομα. Από αυτούς:
– 893.032 θα δουν στα εκκαθαριστικά τους μείωση έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο).
– 351.090 θα δουν τον ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 50-100 ευρώ.
– 213.483 θα δουν μείωση από 100-150 ευρώ στον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ.
– 13.357 θα δουν μείωση πάνω από 150 ευρώ.

Το άρθρο συνεχίζεται με διάφορα παραδείγματα, τα οποία όμως δεν θεώρησα άξια λόγου, απλώς θα προσέθεταν μέγεθος. Άλλωστε, «Κυριακή κοντή γιορτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου