Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ


ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΚΑΙ  ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ  ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Νικόλαος  Ζαρκάδας Υποστράτηγος  ε.α.  
    Τελευταία, αλλά και κατά το παρελθόν δημοσιεύτηκαν στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο και αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με τα αναδρομικά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
    Τα δημοσιεύματα και οι αναρτήσεις είναι συνεχή και κατά καιρούς πανομοιότυπα και επαναλαμβάνουν αφ’ ενός μεν, κατά κύριον λόγον, την πολυσυζητημένη απόφαση υπ’ αριθ. 2192/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ}, αφ’ ετέρου δε την υπ’ αριθ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου {ΕΣ}.
    Πράγματι είναι δύο αποφάσεις των Ολομελειών των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, προς τις οποίες η Πολιτεία, παρά την ρητή και σαφή συνταγματική επιταγή, ότι “η διοίκηση έχει υποχρέωση και συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις” {παρ. 5 άρθρου 95}, επιμένει να μην εκτελεί και να μην εφαρμόζει.
    Σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ τα χρονικά περιθώρια έχουν περιορισθεί, δεδομένου ότι με απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης έχει προσδιορισθεί ως χρόνος συμμόρφωσης – εκτέλεσης η 23η Οκτωβρίου 2018, ημερομηνία που πλησιάζει.
    Ερωτηματικά βέβαια εγείρονται και ως προς τον χρόνον, που θα καλύπτει η εφαρμογή της απόφασης, ειδικότερα για τους συνταξιούχους στρατιωτικούς. Είναι γνωστόν, ότι με τον νόμον 4387/2016 {ΦΕΚ 85Α΄} οι συντάξεις αποδεσμεύτηκαν από τις μισθολογικές αποδοχές και προαγωγές των εν ενεργεία στελεχών, για τα οποία τον μήνα Μάιο του 2017 καθορίστηκε και ψηφίστηκε νέο Ειδικό Μισθολόγιο Στρατιωτικών {άρθρα 124 έως 127 νόμου 4472/2017 – ΦΕΚ 74 Α΄}, το οποίο και ισχύει από 1.1.2018.
    Σύμφωνα πάντοτε με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ως χρόνος υπολογισμού αναδρομικών για τα εν ενεργεία στελέχη προγραμματίζεται μέχρι 31.12.2017, ήτοι 41 μήνες, ενώ για τους συνταξιούχους εκτιμάται, ανάλογα με τον χρόνον έναρξης εφαρμογής σε 53 μήνες, ήτοι να συμπεριληφθεί και το τρέχον έτος 2018.
    Πάντως, ας εφαρμοσθεί η απόφαση και οι μήνες, κατά κατηγορία, θα υπολογισθούν!!
Βέβαια, για τους απόστρατους αξιωματικούς οι χρονικοί περιορισμοί έχουν ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι με την εφαρμογή θα πρέπει να ακολουθήσει μεταβολή της ισχύουσας συνταξιοδοτικής πράξης, όπως και κατά το παρελθόν, που χορηγήθηκε το 50% {νόμος 4307/2014 – ΦΕΚ 246 Α΄}. Η οποιαδήποτε δε μεταβολή θα έχει επίδραση στην προγραμματισμένη αναπροσαρμογή των συντάξεων από 1.1.2019.
    Οι παραπάνω αναφερόμενες αποφάσεις καλύπτουν καθολικά το σύνολο των συνταξιούχων στρατιωτικών με συνέπεια να μην υφίσταται λόγος ταλαιπωρίας, γραφειοκρατίας και υποβολής μεμονωμένα ή ομαδικά οιασδήποτε αίτησης, ένστασης ή αγωγής ως προς την διακοπή της κράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων {Ε.Α.Σ.} ή ως προς την χορήγηση των αναδρομικών από 10.2.2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου