Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Μετά το σάλο για την αποφυλάκιση Φλώρου, ο ΕΦΚΑ ψάχνει ατασθαλίες


Μετά το σάλο για την αποφυλάκιση Φλώρου, ο ΕΦΚΑ ψάχνει ατασθαλίες
    Μετά το σάλο που προκλήθηκε από την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου, και τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν με το πιστοποιητικό αναπηρίας άνω του 75% που του χορήγησε ο ΕΦΚΑ, ο οργανισμός εξέδωσε ανακοίνωση.
    Μέσω αυτής ανακοινώνουν ότι θα διαταχθεί ΕΔΕ και θα γίνουν και σχετικοί έλεγχοι, μεταξύ άλλων και έλεγχος γνησιότητας των προσκομισθέντων δικαιολογητικών
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, αναφέρει
    Άμεσες ενέργειες ΕΦΚΑ για την υπόθεση του Αριστείδη Φλώρου
    Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την αποφυλάκιση του Φλώρου Αριστείδη, ο οποίος είχε καταδικασθεί για την υπόθεση της Energa, η Διοίκηση του  ΕΦΚΑ, διέταξε άμεσα:
        Α) Έλεγχο των σχετικών ιατρικών γνωματεύσεων, με βάση τις οποίες πιστοποιήθηκε η αναπηρία. 
        Β) Έλεγχο γνησιότητας των προσκομισθέντων δικαιολογητικών
        Γ) Έλεγχο συνταγογράφησης μέσω ΗΔΙΚΑ
        Δ) Έναρξη διαδικασιών επιθεώρησης και ένορκης διοικητικής εξέτασης. 
        Ε) Υποβολή των πορισμάτων στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
    Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι από την ανάληψη των καθηκόντων της, έχει διακηρύξει προς κάθε κατεύθυνση τη θέση αρχής για την πλήρη διαφάνεια και τη νομιμότητα στη λειτουργία του Φορέα, τη διοίκηση και τη διαχείριση των υποθέσεών του. 
    Από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ. 
Καταπέλτης κατά κυβέρνησης οι δικαστές
    Να σημειωθεί ότι η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων το πρωί απάντησε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι ο Αριστείδης Φλώρος αποφυλακίστηκε με νόμο που έχει ψηφίσει η παρούσα κυβέρνηση, καθώς όταν τους προσκομίζεται δικαιολογητικό που δείχνει ότι ο κρατούμενος πληροί κάποιες προϋποθέσεις πρέπει υποχρεωτικά να τον αφήσουν ελεύθερο. Με άλλα λόγια υποστήριξαν ότι είναι με δεμένα χέρια απέναντι στο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
    Ο Αριστείδης Φλώρος είχε εκτίσει το 1/5 της ποινής του και είχε πιστοποιητικό του ΕΦΚΑ το οποίο ανέφερε ότι έχει 75% αναπηρία. Το πιστοποιητικό αυτό υπογράφεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο του Οργανισμού Διονύσιο Γαϊτάνη, ο οποίος διορίστηκε στη θέση αυτή επί ΣΥΡΙΖΑ
Πετρόπουλος: Ισως δεν ήξεραν πως είναι φυλακισμένος
    Στην αρμοδιότητα του συμβουλίου των φυλακών ανήκει η απόφαση αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου, τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, σημειώνοντας ότι «δεν είναι απόφαση του ΚΕΠΑ, που από το 2011, είναι το αρμόδιο όργανο για όλα τα θέματα πιστοποίησης αναπηρίας, αλλά δεν κρίνει το αν κάποιος είναι φυλακισμένος για να του αποδώσει ποσοστά αναπηρίας».
    Ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ανέφερε, ωστόσο, πως φαίνεται ότι δεν ελήφθη στην συγκεκριμένη περίπτωση υπόψιν από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, το ότι επρόκειτο για άτομο φυλακισμένο. «Δεν γνωρίζω και αν ήξεραν ότι συνέτρεχε η ιδιότητα του φυλακισμένου, αυτά θα εξεταστούν και θα τα ερευνήσουμε με ιδιαίτερη επιμονή, το αν πραγματικά ήταν σε γνώση τους η ιδιότητα του φυλακισμένου», τόνισε.
    Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος εκτίμησε ότι «όταν κάποιος είναι φυλακισμένος είναι λογικό να έχει κατάθλιψη, δεν είναι χαρούμενος κανείς στις φυλακές. Η κατάθλιψη σε έναν που ζει κανονική ζωή μπορεί να είναι σύμπτωμα ψυχολογικής πάθησης για να πάρει αναπηρία. Ο φυλακισμένος χαρούμενος δεν είναι ό,τι κι αν έχει κάνει, κακώς δίδεται κατά την γνώμη μου μία τέτοια πιστοποίηση αναπηρίας για άτομο που είναι φυλακισμένος», ενώ πρόσθεσε ότι είναι «πράγματι παράδοξο να δίδεται τέτοιου είδους πιστοποίηση για συμπτώματα που κάθε άνθρωπος θα είχε στη φυλακή. Αν ίσχυε αυτό για την αποφυλάκιση, θα έπρεπε να τους αποφυλακίσουμε όλους. Δεν είναι δυνατόν λογικά να στέκει κάτι τέτοιο».
    Ξεκαθάρισε από την άλλη πλευρά ότι ο ίδιος δεν είναι εξειδικευμένος επιστήμονας, όπως οι γιατροί που στελεχώνουν το ΚΕΠΑ και «κάνουν την πιστοποίηση, δική τους είναι η γνώμη, όχι κατ' εντολή υπουργών».
    «Ο προϊστάμενος του ΚΕΠΑ έχει ήδη την εντολή να ελέγξει τον φάκελο της πιστοποίησης και αυτό γίνεται ήδη», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος, ενώ επεσήμανε ότι «ο διοικητής του ΕΦΚΑ και ο αρμόδιος υποδιοικητής μαζί με τον προϊστάμενο θα δουν τα άλλα διαδικαστικά θέματα που θα εξεταστούν. Ακόμη και αν υπάρχει ανάγκη απόδοσης ευθυνών με ΕΔΕ ή εισαγγελική έρευνα».
Τέλος, όπως διαβεβαίωσε, θα γίνουν «όλες τις ενέργειες ώστε να επανεξεταστεί ταχύτατα ο φάκελος, να αποφανθεί η δευτεροβάθμια επιτροπή και αν έχουν παρέλθει οι προθεσμίες να προσφύγουμε δικαστικά για την ανάκληση της σχετικής πράξης, για να υπάρχει δίκαιη και πραγματικά νόμιμη διαχείριση της υπόθεσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου