Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Βρούτσης: Συνειδητή η εξαπάτηση των πολιτών για τις συντάξεις


Βρούτσης: Συνειδητή η εξαπάτηση των πολιτών για τις συντάξεις
Newsroom iefimerida.gr
    Για «συνειδητή εξαπάτηση των πολιτών» από την κυβέρνηση για τις συντάξεις κάνει λόγο ο τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Nέας Δημοκρατίας για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.
    «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αμετανόητη και εθισμένη στο ψέμα, συνεχίζει -όπως και το 2014 που έταζε τα πάντα στους πάντες- να εξαπατά συνειδητά κοινωνία και πολίτες.
    Στην προσπάθειά της, λοιπόν, να αποκρύψει τις επώδυνες επιπτώσεις που έχουν –σε εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους- οι τραγικές επιλογές της, επιστρατεύει ψέματα και λαϊκισμό προκειμένου να αλλοιώσει την αλήθεια και να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της» τονίζει ο κ. Βρούτσης και αναφέρει:
    Ο Νόμος “Κατρούγκαλου” έχει μετατρέψει το ασφαλιστικό σε ένα άδικο και μη ανταποδοτικό σύστημα, με φιλοσοφία και δομή που ακολουθούν την κοντόφθαλμη ιδεοληπτική της αντίληψη. Με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταποδίδουν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές, λειτουργώντας περισσότερο ως προνοιακό σύστημα και λιγότερο ως ασφαλιστικό.
    Ενα σύστημα που αυτοϋπονομεύεται, καθώς δημιουργεί αντικίνητρα για παραμονή σε αυτό μετά το 20ο και 25ο έτος, ενώ ταυτόχρονα εξοντώνει κάθε τι δημιουργικό. Ένα σύστημα που συνολικά αντιστρατεύεται την επιδιωκόμενη ανάπτυξη, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Ένα σύστημα, που ενθαρρύνει και προωθεί την ήσσονα προσπάθεια.
    Ο Νόμος “Κατρούγκαλου” και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησαν σε 21 βίαιες, άδικες και αχρείαστες μειώσεις στις συντάξεις –μετά το 2015- αφού πρώτα ενσωμάτωσαν όλες τις προηγούμενες. Συντάξεις, που όμως ήδη έχουν περικοπεί για όλους τους νέους συνταξιούχους –από το Μάιο του 2016 και μετά- κατά 35% οι κύριες και 44% οι επικουρικές σε σχέση με το 2014!
    Ενώ εκκρεμεί ακόμη η προνομοθετημένη περικοπή των συντάξεων -για 1,9 εκατ. συνταξιούχους- που σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολογήτου η απώλεια θα είναι μια έως τρεις κύριες συντάξεις και μια επικουρική σύνταξη για όλους! Ειδικά για τις συντάξεις χηρείας, ήδη εφαρμόζονται οι μειώσεις τις προσωπικής διαφοράς –μέσω του επανυπολογισμού- γι’ αυτό και είναι μικρότερες κατά 45% σε σχέση με το 2014.
    Ο Νόμος “Κατρούγκαλου” επέβαλλε συνειδητά δυσβάσταχτες εισφορές, σε επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, “γονατίζοντας” και αποθαρρύνοντας κυριολεκτικά το πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Εισφορές, που “πνίγουν” την ανάπτυξη, ενισχύουν την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, τιμωρούν τη δημιουργικότητα υπονομεύοντας το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος. Εισφορές, που θα αυξηθούν περαιτέρω - κατά 17,64%- από 1/1/2019.
Οι παρεμβάσεις της ΝΔ στο ασφαλιστικό
    Oπως αναφέρει ο αρμόδιος τομέαρχης, η ΝΔ διαχρονικά πιστεύει, στηρίζει και ενισχύει το δημόσιο, καθολικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Αντίληψη, που απορρέει από την ιδεολογική της ταυτότητα και που έχει αποδείξει έμπρακτα δεκαετίες τώρα.
    Και εξηγεί ότι οι  παρεμβάσεις της ΝΔ στο ασφαλιστικό σύστημα θα κινηθούν σε δυο κατευθύνσεις:
        Πρώτον, στην αλλαγή του νόμου “Κατρούγκαλου”, όπου θα μετατρέψουμε το ασφαλιστικό σε ένα δίκαιο, ανταποδοτικό, αποτελεσματικό και απόλυτα διαφανές σύστημα.
        Δεύτερον, σε μια γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Μια μείωση, που θα προκύψει από τη σημαντική μείωση του ασφαλιστικού εισοδήματος, καθώς αυτό σήμερα βαρύνεται από εξοντωτικές εισφορές που οδηγούν στην εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, υπονομεύοντας το ίδιο το σύστημα.
    Όσο αφορά το σύστημα και τους πυλώνες του, θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ανεπτυγμένων χωρών.
        Ο 1ος πυλώνας, θα είναι δημόσιος, καθολικός και υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό και ένα γενναία ανταποδοτικό σύστημα.
        Ο 2ος πυλώνας θα είναι επίσης υποχρεωτικός, με βάση το σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης. Μια σημαντική μεταρρύθμιση, που ξεκινήσαμε και υλοποιήσαμε το 2014 και ισχύει μέχρι σήμερα. Είναι αυτονόητο, ότι τα επαγγελματικά ταμεία που εμείς δημιουργήσαμε, θα αποτελέσουν προτεραιότητά μας.
        Τέλος, ο 3ος πυλώνας θα είναι η ιδιωτική ασφάλιση -όπως ισχύει και σήμερα- ενισχυμένη όμως με περισσότερα κίνητρα» καταλήγει ο κ. Βρούτσης στην ανακοίνωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου