Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Επίδομα σε αιχμαλώτους του 1974


Επίδομα σε αιχμαλώτους του 1974
    Το σχέδιο για παροχή τιμητικού επιδόματος στους πολεμιστές και τους αιχμαλώτους πολέμου του 1974 παρουσίασε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία διαβεβαίωσε ότι το επίδομα θα καταβληθεί.
    Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι το εν λόγω σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. «
'Επειτα από τόσα χρόνια για πρώτη φορά έχει αποφασιστεί από την Κυβέρνηση ότι θα δοθεί αυτό το επίδομα», είπε εξηγώντας πως πρόκειται για ένα σχέδιο πολύ λεπτομερές.
    Εξήγησε ότι το επίδομα θα καταβληθεί αναδρομικά από την 1 Ιανουαρίου 2018 σε όσους λάμβαναν μέχρι εκείνη την ημερομηνία θεσμοθετημένη σύνταξη.
    Εξήγησε επίσης ότι τα κριτήρια για καταβολή του επιδόματος είναι δύο:
το ύψος της θεσμοθετημένης σύνταξης, πράγμα που σημαίνει ότι το επίδομα αυξάνεται αντιστρόφως ανάλογα του ύψους της θεσμοθετημένης σύνταξης, και οι επιπρόσθετοι μήνες θητείας στην Εθνική Φρουρά, κριτήριο στο οποίο εμπίπτουν και οι αιχμάλωτοι πολέμου
    Κληθείσα να σχολιάσει τα παράπονα που εκφράστηκαν από την πλευρά των παθόντων πολέμου, η κ. Αιμιλιανίδου υπέδειξε ότι το σχέδιο εκπονήθηκε έπειτα από κοινωνικό διάλογο με όλους τους εκπροσώπους.
    Σημείωσε ότι για τους παθόντες πολέμου εφαρμόζεται εδώ και χρόνια ειδική νομοθεσία, μέσω της οποίας αναγνωρίζεται η υποχρέωση τους κράτους προς τους παθόντες πολέμου, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ίδια προτίθεται να συζητήσει με τους εκπροσώπους των παθόντων πολέμου το ενδεχόμενο συμπερίληψης τους στο σχέδιο.
    Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το θέμα ενεγράφη πριν από ένα χρόνο και ότι προς τιμήν της η Υπουργός Εργασίας το αντιμετώπισε θετικά εκπονώντας ένα σχέδιο για τιμητικό επίδομα.
    Σημείωσε ωστόσο ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα στην Επιτροπή έχει ορισμένα κενά. «
Έχουμε σοβαρή ένσταση στο ζήτημα των εισοδηματικών κριτηρίων γιατί δεν θεωρούμε ότι είναι κοινωνικού χαρακτήρα επίδομα, αλλά ένα τιμητικό επίδομα για όσους αγωνίστηκαν το 1974 και έχουμε ζητήσει από την Υπουργό να διερευνήσει τις δυνατότητες για πιθανές τροποποιήσεις του σχεδίου αυτού», είπε.
    Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι το ΕΛΑΜ διατηρεί τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά το σχέδιο και αυτό γιατί η αρχική τοποθέτηση του Υπουργείου στην Επιτροπή Εργασίας πριν από κάποιους μήνες ήταν εντελώς διαφορετική από αυτό που παρουσιάστηκε σήμερα.
    Ο κ. Παπαγιάννης είπε ότι για το ΕΛΑΜ σε καμία περίπτωση αυτό το επίδομα δεν αποτελεί μορφή κοινωνικής πολιτικής. «
Θα έπρεπε αυτή η Πολιτεία να αναγνωρίσει πραγματικά σε αυτούς τους ανθρώπους ότι έχουν ένα τίτλο τιμής και αυτός ήταν να υπερασπιστούν την πατρίδα μας», είπε, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά αν κάποιος υπηρέτησε 24 μήνες ή 36 μήνες.
    «
Σίγουρα για όσους έχουν υπηρετήσει 36 μήνες ή 30 θα έπρεπε να ήταν αυξημένο το ποσό, όμως το να συζητούμε για 5 ή 10 ευρώ επίδομα τον μήνα θεωρώ ότι δεν περιποιεί τιμή για κανένα», είπε, υποδεικνύοντας ότι το ΕΛΑΜ δεν έχει καμία πρόθεση να πολιτικοποιήσει το θέμα.
    Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκαταστάσεως Παθόντων Πολέμου, Γιώργος Γρουτίδης, είπε ότι το κριτήριο για το τιμητικό επίδομα που ανακοίνωσε η Υπουργός είναι η επιπρόσθετη υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά που είχαν κάποιες σειρές, λόγω της τουρκικής εισβολής.
    «
Αυτό το πράγμα αδικεί κατάφωρα τους ανάπηρους πολέμου, οι οποίοι το 1974 και για μια σειρά ετών βρίσκονταν σε νοσοκομεία και μέχρι σήμερα, έχουμε καταστήσει τα νοσοκομεία εξοχικό μας», είπε, και εξέφρασε έκπληξη για το ότι οι παθόντες πολέμου, όπως είπε, έμειναν έξω από το σχέδιο, χαρακτηρίζοντας προσβλητικό το γεγονός για τους παθόντες.
    «
Δεν τιμάς μόνο όσους πολέμησαν και αφήνεις έξω όσους έχυσαν το αίμα τους», σημείωσε.
Τιμητικό επίδομα €7,38 για 1974:"Ρεζιλίκι-Ας μην έδιναν..."
    Ανοικτή επιστολή με παραλήπτες τους Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Άμυνας, την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόεδρο Επιτροπής Άμυνας, αποστέλλει ο Χριστάκης Κωνσταντίνου.
    Ο κ. Κωνσταντίνου υπηρέτησε 12 επιπλέον μήνες το 1974, τις μαύρες μέρες της εισβολής και σήμερα είναι, όπως και τόσοι άλλοι, λήπτης του Τιμητικού Επιδόματος που δίδεται στους πολεμιστές και τους αιχμαλώτους πολέμου του 1974. Το εν λόγω επίδομα παρουσιάστηκε από την Υπουργό Εργασίας τον περασμένο Μάρτιο στο Υπουργικό. Πριν από μερικές βδομάδες ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα για τους δικαιούχους.
    Ο κ. Κωνσταντίνου θα λαμβάνει, σύμφωνα με τις πρόνοιες, το ποσό των 7.38 ευρώ κάθε μήνα. Στην επιστολή του, ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρει ότι δεν αποδέχεται το επίδομα και ζητεί όπως αυτό μεταφερθεί στο Ταμείο Άμυνας της Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Λυπούμαι πραγματικά που μας αντιμετωπίζετε με αυτό τον τρόπο και μας εξευτελίζετε με το να ανταλλάζετε την προσφορά μας μετά από 36 μήνες συνεχούς θητείας-εφεδρείας και άμυνας με μια επιταγή Ευρ. 7,38 τον μήνα».
    Στο SigmaLive μίλησε ο γιος του κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος αναφέρει ότι αυτό είναι «ρεζιλίκι για τον πατέρα του, ο οποίος κάθε Ιούλη και κάθε Αύγουστο δεν μιλιέται. Καλύτερα να έκαναν μια εκδήλωση στην οποία να τους τιμούσαν με ένα παράσημο ή μια πλακέτα, παρά να τους ρεζιλέψουν έτσι», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου. Σημειώνει, επίσης, ότι άλλοι συμπολεμιστές του πατέρα του θα λαμβάνουν 5.50 ευρώ τον μήνα.
    Ο γιος του κ. Κωνσταντίνου επισημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο οικονομικό θέμα, ωστόσο με την απόφαση αυτή που έλαβε το Υπουργικό, «είτε δίνεις είτε δεν δίνεις καθόλου χρήματα».
Αυτούσια η επιστολή:
ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ 1974
Έντιμοι Κύριοι,
    Αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση για παραχώρηση επιδόματος σε όσους υπηρέτησαν την πατρίδα το 1974 πέραν της κανονικής τους θητείας σας πληροφορώ ότι αρνούμαι να παραλάβω το ποσό των Ευρ. 7,38 μηνιαίως και παρακαλώ όπως μεταφερθεί στο Ταμείο για την Άμυνα της Κύπρου.
    Όταν το 1974 κλήθηκα να υπερασπιστώ την πατρίδα στην πρώτη γραμμή και σε πέντε διαφορετικά μέτωπα του πολέμου, σε μάχες σώμα με σώμα κανένας δεν ρώτησε το μισθό μου και να με κατατάξει στη 10η κατηγορία της γραμμής πολέμου όπως με έχετε κατατάξει για σκοπούς επιδόματος, επειδή μετά από 38 χρόνια δουλειάς και πολλά χρόνια σπουδών παίρνω τον ανάλογο μισθό.
    Λυπούμαι πραγματικά που μας αντιμετωπίζετε με αυτό τον τρόπο και μας εξευτελίζετε με το να ανταλλάζετε την προσφορά μας μετά από 36 μήνες συνεχούς θητείας-εφεδρείας και άμυνας με μια επιταγή Ευρ. 7,38 τον μήνα.
    Παρακαλώ όπως, εάν μελλοντικά κληθώ να υπερασπιστώ την πατρίδα μου, να με κατατάξετε στην γραμμή ανάλογα με τον μισθό μου, διότι αυτό εξυπακούει η δική σας λογική.
    Με εκτίμηση,
Χριστάκης Κωνσταντίνου
«Επανυποβολή του αιτήματος «Τιμητικό επίδομα  από την Κυπριακή Δημοκρατία στους πολεμιστές Κύπρου 1974».
ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΚΟΜΑΝΤΟΣ  '74»
Θεμιστοκλέους 3,  2ος όροφος , 10677 Ομόνοια  Αθήνα ΤΘ 372
Τηλ-fax   γραφείου 210-3807378. κιν. προέδρου 6934-779656
Emails: comandosamk74@gmail.com--comandos@hol.gr και
ιστοσελίδα: www.comandos74.gr ΄
Αρ. πρωτ 118
Αθήνα 19-8-2018 Προς                                                      
Κυπριακή Δημοκρατία
Κυπριακή Βουλή             
Υπουργεία Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου
   Δνσεις ΓΕΣ  και ΓΕΕΦ
Υπουργεία Οικονομικών
Κοινοποίηση:
Αξιότιμους κκ
Πρωθυπουργό της Ελληνικής Κυβέρνησης  Αλέξη Τσίπρα
Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη
Συμπολεμιστές και Φίλους                                   
Θέμα «Επανυποβολή του αιτήματος «Τιμητικό επίδομα  από την Κυπριακή Δημοκρατία στους πολεμιστές Κύπρου 1974».
    Σας επανυποβάλλουμε το αρ. 21—29-1-2018 αίτημά μας, με την ελπίδα, ότι κάποιος από τους ΙΔΙΟΥΣ αποδέκτες, αυτή τη φορά, θα ασχοληθεί  με το αίτημά μας και  θα μας δώσει μία απάντηση.
    Βέβαια η τακτική αυτή  της εφαρμογής της αρχής του  «ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟΥ» σε αιτήματα επιστολών, συνάντησης κλπ, που απευθύνονται από εκπροσώπους γνησίων και μη γλειφτών  πολεμιστών, σε απόλεμους αρμόδιους έχει καταστεί  πλέον «θεσμός» για το σύνολο των αποδεκτών.
    Αντίθετα  τα παράνομα  ΑΤΟΜΙΚΑ αιτήματα μουφοπροέδρων  οικιακοοικογενειακών Συλλόγων Εταιριών, όχι μόνο γίνονται αποδεκτά, αλλά και υλοποιούνται πάραυτα και μετά την αποκάλυψη της παρανομίας οι αρμόδιοι τηρούν και πάλι την αρχή  του
« ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟΥ»
    Σας ευχαριστούμε πολύ για την εν λόγω αντιμετώπισή μας.
    Είσθε πανάξιοι συγχαρητήριων.

 «Τιμητικό επίδομα  από την Κυπριακή Δημοκρατία στους πολεμιστές Κύπρου 1974».
ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΚΟΜΑΝΤΟΣ  '74»
Θεμιστοκλέους 3,  2ος όροφος , 10677 Ομόνοια  Αθήνα ΤΘ 372
Τηλ-fax   γραφείου 210-3807378. κιν. προέδρου 6934-779656
Νέο Email: comandosamk74@gmail.com
και ιστοσελίδα: www.comandos74.gr ΄
Αρ. πρωτ 21
Αθήνα 29-1-2018
Προς                                                                          
Κυπριακή Δημοκρατία
  Κυπριακή Βουλή                                                                      
Υπουργεία Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου                                                                        
Δνσεις ΓΕΣ  και ΓΕΕΦ
Υπουργείο Οικονομικών
Συμπολεμιστές και Φίλους                                   
Θέμα «Τιμητικό επίδομα  από την Κυπριακή Δημοκρατία στους πολεμιστές Κύπρου 1974».
Σχετικό το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία Κύπρου»
    Αξιότιμοι κύριοι, 
    σας ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία σας, έστω και με καθυστέρηση μισού περίπου   αιώνα, να αναγνωρίσετε την προσφορά αυτών που αγωνίστηκαν για την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Ελευθερία των Πολιτών της, πράξη βέβαια που έπρεπε να  αναγνωρίζεται συνταγματικά, αυτοστιγμεί,  από οποιαδήποτε Δημοκρατία, στην οποία λειτουργεί Κράτος Δικαίου.
     Παρακαλούμε πολύ  να ληφθεί πρόνοια να συμπεριληφθούν στις εν λόγω διατάξεις, εφόσον δεν καλύπτονται,  για την προσφορά τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, και  οι πενήντα δύο (52)  Αεροπόροι της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών που έφεραν επιτυχώς σε πέρας την Επιχείρηση ¨ΝΙΚΗ" και  οι τριακόσιοι σαράντα τέσσερις (344)   λοκατζήδες της Α΄ Μοίρας Καταδρομών,- τριακόσιοι δέκα εννέα (319) της Α΄ Μοίρας Καταδρομών και είκοσι πέντε (25) της Γ΄ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών-.
    Οι προαναφερθέντες Αξιωματικοί και Καταδρομείς, που βρέθηκαν  "ουρανοκατέβατοι"  με την επιχείρηση "ΝΙΚΗ" τη νύχτα της 21ης-22ας Ιουλίου από το Μάλεμε Χανίων στη Λευκωσία,  συμμετείχαν στις νικηφόρες μάχες, του αεροδρομίου της Λευκωσίας, 23 Ιουλίου, και του Υψώματος Κολοκασίδη 16-17 Αυγούστου, κατά τούρκικων δυνάμεων και μάλιστα σε καιρό εκεχειρίας. 
    Επίσης οι προαναφερθείσες ημερομηνίες μαρτυρούν τη μη συμμετοχή μας στο πραξικόπημα.
Συμπληρωματικά σας γνωρίζουμε, ότι  η συμπεριφορά τόσο της  Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα  της Ελληνικής Δημοκρατίας διαχρονικά και με κορύφωση τα τελευταία χρόνια,  μπορεί να περιγραφεί και να χαρακτηριστεί, λίαν επιεικώς,  ως προσβλητική, για τη μνήμη των πεσόντων Ηρώων συμπολεμιστών μας, των συγγενών τους και των συμπολεμιστών μας,  όπως γνωρίζετε από προηγούμενη αλληλογραφία της "ντροπής," την οποία θα σας επανακοινοποιήσουμε αναλυτικά κατά περίπτωση, συγκεντρωτικά και  σύντομα, παράλληλα με την κατάθεσή της και  αρμοδίως.
    Θα κάνουμε μόνο μία μικρή παρένθεση - αναφορά για να δείξουμε τον όγκο της ντροπής και τους αίσχους αποτέλεσμα  των πράξεων αυτών. 
    Δεν χορηγήθηκε τα έτη 2016 και 2017 από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου ΚΑΜΙΆ επετειακή θέση στους συγγενείς των είκοσι εννέα (29) πεσόντων Ηρώων συμπολεμιστών μας. ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΝΑ ΑΝΑΨΟΥΝ ΕΝΑ ΚΕΡΑΚΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ-ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΟΥΣ,  ενώ χορήγησαν, ΠΑΡΑΝΟΜΑ, θέσεις σε «κουμπαροσυλλόγους» και  σε "μέλη" οικιακοοικογενειακών συλλόγων κλπ.
    Ξέρετε τι απάντησε η αρμόδια υπηρεσία του ΓΕΣ σε διαμαρτυρία μας  για την κατανομή των θέσεων  τόσο μεταξύ των συγγενών των πεσόντων Ηρώων συμπολεμιστών μας, όσο και με την κατάχρηση της αρχής της αναλογίας μεταξύ των μελών των Συλλόγων  «ότι έγινε η καλλίτερη δυνατή εκπροσώπηση,  με την μη χορήγηση θέσεων στους συγγενείς των πεσόντων Ηρώων και τη χορήγηση θέσεων σε πολεμικούς  Συλλόγους με εκατοντάδες μέλη ισάριθμες με τις χορηγηθείσες στους  οικιακογενειακούς Συλλόγους  και τους κουμπαροσυλλόγους.
    Η αρμόδια Δνση ΓΕΣ ΔΕΠΑΘΑ, παρακαλείται να μας γνωρίσει, αν θα ξαναεπαναφέρει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον προϋπολογισμό του τη δαπάνη για το τιμητικό επίδομα των πολεμιστών Κύπρου, που για ΛΟΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ διέγραψε και το Υπουργείο Οικονομικών πότε θα μας καλέσει για να συζητήσουμε  το χρονίζον σχετικό  αυτό αίτημά μας.  
    Πληροφορίας Παναγιώτης Αφάλης Πρόεδρος  210-9241222 και κιν  6934 779656
    Σας ευχαριστούμε πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου