Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Χιλιάδες κόσμου εγκαταλείπει τη Βενεζουέλα


Χιλιάδες κόσμου εγκαταλείπει τη Βενεζουέλα
    Σε σκλήρυνση των όρων υποδοχής πολιτών από τη Βενεζουέλα που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, απαιτώντας πλέον κατοχή διαβατηρίου, προχώρησε χθες το Περού. Ωστόσο, επιτρέπεται η είσοδος όσων στερούνται διαβατηρίου, αφού ζητήσουν το καθεστώς του πρόσφυγα.
    Μέχρι τώρα η κατοχή
δελτίου ταυτότητας ήταν αρκετή για την είσοδο στο ελκυστικό εξαιτίας της δυναμικής του οικονομίας Περού των πολιτών της Βενεζουέλας που εγκαταλείπουν την χώρα τους κατά χιλιάδες βυθίζοντας την Λατινική Αμερική σε σοβαρή προσφυγική κρίση.
    Η παρουσίαση διαβατηρίου έγινε υποχρεωτική στις 00.00 του Σαββάτου. Η κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων δεν είναι αυτονόητη στη Βενεζουέλα, όπου οι υπηρεσίες υπολειτουργούν, ενώ δεν υπάρχει χαρτί για το τύπωμα επίσημων εγγράφων.
    Στο συνοριακό πέρασμα του Τούμπες, ανάμεσα στο Περού και τον Ισημερινό, χώρα διέλευσης των Βενεζουελάνων που μεταναστεύουν, εκατοντάδες άνθρωποι χωρίς διαβατήριο έλαβαν άδεια εισόδου υπό τον όρο ότι θα καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου. Αυτό τους δίνει το δικαίωμα να παραμείνουν στο Περού μέχρι να βρεθεί μία οριστική λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα.
Από 2.500 έως 3.000 μετανάστες την ημέρα
    Πολλοί από αυτούς μεταφέρονται στα σύνορα με το Περού, με λεωφορεία, που θέτουν δωρεάν στη διάθεσή τους οι Αρχές του Ισημερινού, από όπου διέρχονται οι άνθρωποι που κατευθύνονται προς το Περού, τη Χιλή και την Αργεντινή, αφού διασχίσουν την Κολομβία.
    Ο ρυθμός των αφίξεων στα σύνορα του Περού ήταν μέχρι πριν λίγες ώρες
2.500-3.000 ημερησίως, αλλά οι αρχές περιμένουν ότι ο αριθμός θα αυξηθεί.
    Το Περού αναμένει ότι θα υποδεχθεί γύρω στους
100.000 πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα τις προσεχείς εβδομάδες. Ο συνολικός αριθμός τους θα φθάσει έτσι τις 500.000.
    Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δίνει τη διαβεβαίωση ότι οι άνθρωποι θα επιστρέψουν χάρις στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, από τα
2,3 εκατομμύρια των Βενεζουελάνων που ζουν στο εξωτερικό, περισσότεροι από 1,6 εκατομμύριο έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους από το 2015 εξαιτίας της σοβαρής οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Το 90% εξ αυτών έχει καταφύγει σε χώρες της περιοχής.
    Απέναντι στις διαστάσεις του φαινομένου, ο ΟΗΕ θα συγκροτήσει επιτροπή διαχείρισης της κρίσης, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
    Από την πλευρά τους, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης απηύθυναν την Πέμπτη έκκληση προς τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να συνεχίσουν να δέχονται πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα, καταγγέλλοντας τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στα σύνορα.
    Η Βενεζουέλα έχει συνθλιβεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών: ο πληθωρισμός μπορεί να φθάσει στο 1.000.000% μέχρι το τέλος του 2018, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
    Η κυβέρνηση του Εκουαδόρ έχει καλέσει τους υπουργούς Εξωτερικών 13 κρατών της περιοχής, σε συνάντηση με θέμα της μεταναστευτική κρίση στις
17 και 18 Σεπτεμβρίου, ανάμεσά τους και η Βενεζουέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου