Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ( 2 ): ΟΙ ΔΥΟ ΦΟΥΡΝΑΡΑΙΟΙ.


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ( 2 ): ΟΙ ΔΥΟ ΦΟΥΡΝΑΡΑΙΟΙ.
Τίτλος βιβλίου: Η Γεωργίτσα
Διήγημα: ΟΙ ΔΥΟ ΦΟΥΡΝΑΡΑΙΟΙ
Ανδρέας
    Από σήμερα, αρχίζει η δημοσίευση  αυτοτελών διηγημάτων από τις «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» του Γεωργίου Μόδη, γραμμένες στις αρχές του 20ου αιώνα, τότε που ο Μακεδονικός Αγώνας ξαπλώθηκε σε όλη τη Μακεδονία.
    Ο Γεώργιος Μόδης (14 Μαΐου 188718 Ιουνίου 1975) ήταν πολιτικός και ένας από τους κυριότερους συγγραφείς του Μακεδονικού Αγώνα, στον οποίο έλαβε μέρος μόλις αποφοίτησε το 1906 από το Γυμνάσιο του Μοναστηριού Πελαγονίας, ως μέλος του ανταρτικού σώματος του Γεωργίου Βολάνη. Στα βιβλία του, μια συναρπαστική σύζευξη εντέχνου λόγου και ιστορικής αλήθειας, ξαναζωντανεύει η μαρτυρία ενός από τους κρισιμώτερους της φυλής μας Εθνικούς Αγώνες. Ο ίδιος, έχει προσφέρει και την δική του αγωνιστική παρουσία, από τον καιρό που έφηβος, πολεμούσε στα μακεδονικά βουνά με το τουφέκι.
    Η συγκεκριμένη σειρά, αποτελείται από 20 βιβλία, τα οποία μας τα έδωσε η Σχολή Ευελπίδων τον Ιούλιο του 1973, όταν αποφοιτήσαμε. Τα διάβασα όλα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και από τότε μπορώ να πώ ότι κατάλαβα τι ήταν ο Μακεδονικός Αγώνας, αφού στο σχολείο αυτό το κεφάλαιο έλαμπε με την απουσία του!
    Συνιστώ ανεπιφύλακτα την ανάγνωσή τους, ιδιαίτερα στους νέους, αφού έχει αποδειχθεί πως ο Μακεδονικός Αγώνας είναι μια περίοδος της Ελληνικής Ιστορίας που διατηρήθηκε σκόπιμα «ομιχλώδης» από το ελληνικό κράτος.
Ανδρέας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου