Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

«Σκληρό πόκερ» για το Κόσοβο: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία - Έρχεται η Μεγάλη Αλβανία;


«Σκληρό πόκερ» για το Κόσοβο: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία - Έρχεται η Μεγάλη Αλβανία;
    O σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον δήλωσε την Παρασκευή στο Κίεβο πως οι ΗΠΑ δεν θα εναντιωθούν σε μία ενδεχόμενη αλλαγή συνόρων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας
    Ο λόγος που οι ΗΠΑ θα στηρίξουν μία ενδεχόμενη συμφωνία είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη του Κοσόβου σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, βέβαια ταυτόχρονα ανοίγει και ο δρόμος της πλήρους ένωσης του Κοσόβου με την Αλβανία, με την οποία θα ενωθούν τελωνειακά σε λίγους μήνες. 
    Μια ενδεχόμενη Μεγάλη Αλβανία θα ταράξει τις ισορροπίες δυνάμεως στα Βαλκάνια.
    «Αν το Κόσοβο και η Σερβία καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία ικανοποιεί και τα δυο μέρη, πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα την υποστηρίξουν αναμφίβολα»,είπε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην ουκρανική πρωτεύουσα.
    «Η θέση μας, η θέση των ΗΠΑ, είναι ότι εάν τα δύο μέρη καταλήξουν σε μια συμφωνία — και δεν αποκλείσουμε εδαφικές ρυθμίσεις, δεν επαφίεται σε εμάς αυτό στ' αλήθεια — εμείς δεν θα εναντιωθούμε» σε αυτή, συμπλήρωσε.
    Στον Τύπο τόσο της Σερβίας όσο και του Κοσόβου έχει αναπτυχθεί εδώ και μήνες έντονη σεναριολογία περί διαίρεσης της περιοχής σε χωριστές οντότητες ή ανταλλαγών εδαφών, εντός των ορίων μιας οριστικής λύσης για το καθεστώς της περιοχής.
    Το Βελιγράδι και η Πρίστινα διεξάγουν διάλογο με σκοπό να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία και να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.
    Η Σερβία αρνείται να επικυρώσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της — όπου πλειοψηφούν οι Αλβανοί — που ανακηρύχθηκε το 2008 και έχει αναγνωριστεί από 110 χώρες και πλέον, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των 22 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.
    Ανάμεσα στα θέματα γύρω από τα οποία εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα είναι η θεσμική οργάνωση των περιοχών όπου ζει η σερβική μειονότητα, ένα εξαιρετικά ευαίσθητο πρόβλημα.
    Κατά εκτιμήσεις, 120.000 Σέρβοι ζουν ακόμη στο Κόσοβο, κυρίως στον βορρά, καθώς και σε διάφορους θύλακες διεσπαρμένους στην περιοχή.
    Η μεγάλη πλειονότητα των περίπου 1,8 εκατ. κατοίκων είναι Αλβανοί και μουσουλμάνοι. Στη νότια Σερβία, οι Αλβανοί αποτελούν την πλειοψηφία στην κοιλάδα Πρέσεβο.
    Ο πόλεμος ανάμεσα στους αλβανούς αυτονομιστές και τις δυνάμεις του Βελιγραδίου (1998-99) είχε στοιχίσει τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους. Τερματίστηκε έπειτα από την εκστρατεία βομβαρδισμών του NATO στη Σερβία που ανάγκασε το Βελιγράδι να αποσύρει τα στρατεύματά του. Κατόπιν, η περιοχή τέθηκε υπό διεθνή έλεγχο ως την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου