Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Οι «Μαγεμένες» από σήμερα στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου



Οι «Μαγεμένες» από σήμερα στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου
http://parallaximag.gr/
    Έφτασε σήμερα η στιγμή. Τα αντίγραφα των «Μαγεμένων» που φυλάσσονταν σε χώρο της ΔΕΘ για δύο χρόνια να μεταφερθούν στην εξωτερική στοά του Αρχαιολογικού μουσείου. Αφού δεν ευοδώθηκε η αρχική πρόθεση να στηθούν στο σημείο που πιθανολογείται ότι ήταν η αρχική τους θέση πίσω από το Μπέη Χαμάμ, βρήκαν την θέση τους στον περίβολο του μουσείου, έναν χώρο που τους πάει γάντι. Από σήμερα λοιπόν βλέπουν το φως του ήλιου τα αντίγραφα που παρέμεναν επιμελώς αποθηκευμένα σε ξύλινα κιβώτια.
    Να θυμίσουμε ότι τα αντίγραφα κατασκευάστηκαν από τα εκμαγεία του Λούβρου σε μια ακριβή κατασκευή (με μια προσωπική διεκδίκηση του Γιάννη Μπουτάρη που ευοδώθηκε χάρη στην πρωτοβουλία της ΔΕΘ και αρωγούς το υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης και την ΕΥΑΘ), που επιτρέπει την έκθεσή τους σε εξωτερικό χώρο.
    Η διευθύντρια του μουσείου κ. Βελένη είχε μιλήσει πρόσφατα στην parallaxi για αυτή τη μεταφορά: “Είμαστε πανέτοιμοι για την μετακίνηση των Μαγεμένων στη θέση που αποφασίστηκε μετά από συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης και τη ΔΕΘ-HELLEXPO. Η μελέτη της εγκατάστασης που στοιχειοθετήθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο (Η μελέτη έγινε από τον Αρχιτέκτονα του ΑΜΘ, κ. Γιώργο Τσεκμέ και είχε κατατεθεί προς έγκριση στο Τοπικό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας) εγκρίθηκε και οι Μαγεμένες θα μετακινηθούν στον εξωτερικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Η τοποθέτησή τους θα γίνει εγκάρσια στην Στοά, με πρόσωπο προς την Λεωφόρο Στρατού, ώστε να κοιτούν την ΔΕΘ αλλά και ακολουθώντας τον προσανατολισμό που εικάζεται ότι είχαν όταν κοσμούσαν την πόλη πριν μεταφερθούν στη Γαλλία. Τα έξοδα της μετακίνησης και της στήριξής τους θα καλυφθούν από τον Δήμο, αλλά το ποσό που θα απαιτηθεί είναι πολύ μικρό. Είμαστε σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο για την τελική απόφαση της τοποθέτησής τους. Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ επιθυμεί μια τελετή εγκαινίων στις αρχές Σεπτεμβρίου ώστε να συμπέσει χρονικά με την Περίοδο της 82ης ΔΕΘ.”
    Η επίσημη αποκάλυψη των Μαγεμένων θα γίνει λοιπόν στα εγκαίνια της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στις 9 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, το Μουσείο φιλοξενεί και θα αναδεικνύει τα γλυπτά στον περιβάλλοντα χώρο του, ο οποίος θα υποστεί τις κατάλληλες προσαρμογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου