Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Απάτες μέσω Facebook με δώρα «μαϊμού» και χρεώσεις στα κινητά



Απάτες μέσω Facebook με δώρα «μαϊμού» και χρεώσεις στα κινητά
    Θύματα απάτης έχουν πέσει το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες χρήστες του διαδικτύου που βλέπουν στα social media αναρτήσεις που διαφήμιζαν διαγωνισμούς με σημαντικά δώρα.
     «Κέρδισε δύο αεροπορικά εισιτήρια», «κέρδισε ένα κινητό τηλέφωνο» είναι κάποιοι από τους τίτλους των διαγωνισμών. Μόνο που στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», οι διαγωνισμοί αυτοί δεν υπάρχουν.
    Ο χρήστης βλέπει το διαγωνισμό, κάνει κλικ, απαντάει στις ερωτήσεις και στη συνέχεια του ζητείται να κοινοποιήσει το διαγωνισμό στους διαδικτυακούς του φίλους. Συμπληρώνοντας τη φόρμα ο χρήστης άθελα συναινεί σε υπηρεσίες πολυμεσικής χρέωσης, δηλαδή στο να δέχεται αυτόματη ενημέρωση μέσω μηνύματος - το οποίο χρεώνεται- στο κινητό του για το θέμα που τον ενδιαφέρει.
    Ήδη η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ξεκινήσει τις έρευνες για την ταυτοποίηση των δραστών. Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι αυτές οι απάτες στήνονται από άτομα που βρίσκονται στο εξωτερικό.
    Οι αξιωματικοί συστήνουν στους πολίτες να μην συμπληρώνουν τα στοιχεία τους πριν διασταυρώσουν ότι πρόκειται για αληθινό διαγωνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου