Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Η Μόσχα διώχνει 755 Αμερικανούς διπλωμάτες



Η Μόσχα διώχνει 755 Αμερικανούς διπλωμάτες
    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι η διπλωματική παρουσία των ΗΠΑ στη Ρωσία θα μειωθεί κατά 755 εργαζόμενους, μετά την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο των νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν σύντομα θετικές αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον αλλά και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος των ΗΠΑ.
    «
Περιμέναμε αρκετά, ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα άλλαζε ενδεχομένως προς το καλύτερο» δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti.ru και αποσπάσματα της οποίας μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 24.
    «
Όμως όπως φαίνεται, ακόμα κι αν η κατάσταση αλλάξει, δεν θα γίνει τόσο σύντομα» τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
    O επικεφαλής του ρωσικού κράτους έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού το αμερικανικό κογκρέσο ενέκρινε νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, με αφορμή τη φερόμενη ανάμειξή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
    Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, 755 Αμερικανοί διπλωμάτες θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη Ρωσία. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών περί μείωσης, αρχής γενομένης από την
1η Σεπτεμβρίου, σε 455 εργαζόμενους του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ και των προξενείων τους στη ρωσική επικράτεια.
    «
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι -διπλωμάτες και τεχνικό προσωπικό- εργάζονταν και εργάζονται» στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στη Ρωσία, τόνισε ο Πούτιν.
    «
755 άνθρωποι πρέπει να διακόψουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία» διευκρίνισε.
    Με τις περικοπές αυτές, ο αριθμός του προσωπικού στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές θα βρίσκεται πλέον στο ίδιο επίπεδο με εκείνον των ρωσικών διπλωματικών αποστολών στις ΗΠΑ.
    «
Πρέπει, το αποφάσισα, να δείξουμε ότι δεν θα αφήνουμε τα πάντα χωρίς απάντηση» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. Κατόπιν εξήγησε γιατί η Ρωσία αντέδρασε στο νομοσχέδιο με τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας:
   «
Η αμερικανική πλευρά για μια ακόμη φορά έκανε απρόκλητα, που είναι πολύ σημαντικό, ένα βήμα προς την επιδείνωση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων. Με παράνομες κυρώσεις, με μια απόπειρα να επηρεάσει άλλες χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών χώρες συμμάχους που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και διατήρηση των σχέσεων με τη Ρωσία» κατέληξε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.
    Εξάλλου ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία ενδέχεται να λάβει περαιτέρω μέτρα σε βάρος των ΗΠΑ, όχι όμως την παρούσα χρονική στιγμή.
    «
Είμαι αντίθετος να γίνει από σήμερα» υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου