Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ



ΣΥΝΤΑΓΜΑ  ΚΑΙ  ΕΘΝΙΚΑ  ΣΥΜΒΟΛΑ
Νικόλαος   Ζαρκάδας Υποστράτηγος   ε.α.
    Ανατρέχοντας εις την Ιστορίαν της Ελληνικής Σημαίας {Ι.Κ. Μαζαράκης – Αινιάν} ενημερωνόμεθα ότι η ιστορία της αρχίζει από τους χρόνους της Αλώσεως, διαμορφώνεται στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 και φθάνει μέχρι τις ημέρες σας.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πρώτο Προσωρινό Πολίτευμα, που ψήφισαν οι “παραστάτες του Έθνους”, όπως κλήθηκαν οι αντιπρόσωποι, τον Ιανουάριο του 1822 στην Επίδαυρο με το άρθρο του ρδ΄ ορίστηκαν τα χρώματα του εθνικού σημείου και της ελληνικής σημαίας. “Εθνικό Σημείο” καλείται ο θυρεός του Έθνους.   Συγκεκριμένα στο άρθρο καθορίζεται ότι “τα χρώματα του εθνικού σημείου και των σημαιών της θαλάσσης και της ξηράς διορίζονται τα εξής· κυανούν και λευκόν”.
    Κατά τα επόμενα χρόνια και μέχρι σήμερα η ελληνική σημαία δεν άλλαξε. Με διάφορα νομοθετικά κείμενα ρυθμίστηκαν μόνο λεπτομέρειες, όπως αριθμός κατά χρώμα των λωρίδων και η θέση του σταυρού. Ομοίως, ταυτόχρονα με το Σύνταγμα του 1975 καθορίστηκε και ο νέος θυρεός του Έθνους.
    Με την αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος π ρ ο τ ε ί ν ε τ α ι, όπως προβλεφθεί στο Α΄ Μέρος {Βασικές Διατάξεις} νέο τμήμα με ένα άρθρο με τίτλο {Εθνικά Σύμβολα} και περιεχόμενο “Η Εθνική Σημαία της Ελλάδος” και το “Το Έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας”.
    Σχετικά στοιχεία της διατύπωσης του περιεχομένου του άρθρου δύναται να περιληφθούν από τις διατάξεις του Ν.48/1975 {ΦΕΚ 108 Α΄}, στα άρθρα 1 και 2 του οποίου περιγράφονται αντίστοιχα οι λεπτομέρειες σύνθεσης και χρωμάτων της Εθνικής Σημαίας και του εμβλήματος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σημειώνεται δε ότι ο θυρεός του Έθνους φέρεται με τις στολές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Με την προτεινόμενη προσθήκη στο Σύνταγμα επισημοποιούνται τα εθνικά μας σύμβολα, τα οποία εκφράζουν όλους τους Έλληνες και μας ενώνουν ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας διαφορές. Είναι σύμβολα της υπόστασης και της ενότητας του Έθνους, του ελληνισμού και της πίστης στην εθνική μας ταυτότητα, στην ελευθερία, στην ανεξαρτησία και στην ακεραιότητα της Πατρίδας μας.
    Μια συνταγματική πρόβλεψη για τα εθνικά μας σύμβολα διατηρεί στην μνήμη των Ελλήνων την μακράν ιστορικήν διαδρομή του Έθνους και αποτρέπει την οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια αποποινικοποιήσεως της καταστροφής τους.
    Ξαναδένει με την παράδοση των πρώτων Συνταγμάτων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου