Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Σημαντικές ανακοινώσεις για αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα



Σημαντικές ανακοινώσεις για αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα
aftodioikisi.gr
    Μεγάλη κουβέντα γίνεται τελευταία για τις αλλαγές που θα επέλθουν στα επιδόματα στο πλαίσιο της συμφωνίας της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς αλλά και με αφορμή τις υποσχέσεις του Υπ. Εργασίας για τη δημιουργία της «Ενιαίας Αρχής Απόδοσης Επιδομάτων» με επίκεντρο τον «ανανεωμένο» ΟΓΑ.
    Πληροφορίες που διέρρευσαν κάνουν λόγο για σημαντικές περικοπές στα προνοιακά επιδόματα. Ειδικότερα, ως προς τα οικογενειακά επιχειρείται η ενοποίηση του ενιαίου επιδόματος τέκνων με το επίδομα τριτέκνων/πολυτέκνων, με παράλληλη αναναπροσαρμογή προς τα κάτω των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε τα χρήματα που θα περισσέψουν να χρησιμοποιηθούν για αύξηση του ποσού ανά παιδί.
    Αυτά βεβαίως συζητώνται σε επίπεδο κυβέρνησης – υπουργείων – θεσμών. Σε επίπεδο Οργανισμών η κατάσταση ακόμη είναι «θολή».
    Σε επικοινωνία που είχε η aftodioikisi.gr με πηγές του ΟΓΑ, ειπώθηκε ότι ακόμη δεν υπάρχει καμία εντολή, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με περικοπές επιδομάτων ή αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια.
    Ως προς τις αλλαγές που θα συντελεστούν στον ΟΓΑ και τις νέες αρμοδιότητες που θα αναλάβει ο Οργανισμός, θα υπάρχουν επίσημες απαντήσεις σε λίγες ημέρες, καθώς ετοιμάζεται ειδική συνέντευξη Τύπου.
    Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, αν και προς το παρόν τίποτα δεν είναι ανακοινώσιμο, η «κατεύθυνση» είναι ότι ο Οργανισμός θα αναλάβει οικογενειακά, προνοιακά επιδόματα ανασφάλιστων και υπερηλίκων καθώς και τα προγράμματα Αγροτικής Εστίας.
    Σε κάθε περίπτωση όποιες αλλαγές θα προκύψουν, θα εφαρμοστούν σταδιακά από το τελευταίο τρίμηνο του 2017 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2018 ενώ βασικό ρόλο θα παίξει η καθολική εφαρμογή και επέκταση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
    Θυμίζουμε, σχετικά με την καταβολή της επόμενης δόσης των οικογενειακών επιδομάτων, ότι θα γίνει προς το τέλος Ιουλίου (ενδεχομένως μετά τις 20/7), όπως μετέδωσε πρώτη η aftodioikisi.gr. Στον ΟΓΑ ακόμη δεν έχουν «κλειδώσει» σε συγκεκριμένη ημερομηνία.
    Σημειώστε ότι αναφορικά με τα επιδόματα, η αναπληρώτρια υπουργός κα Φωτίου επανέλαβε πρόσφατα ότι αυτά θα μεταφερθούν στον ΟΓΑ, σε ένα ενιαίο σύστημα πληρωμής και απόδοσης, με κοινούς κανόνες. Θα υπάρχει δηλαδή ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα μέσα από το οποίο οι ωφελούμενοι θα μπορούν σε λίγα λεπτά να ενημερώνονται για τα επιδόματα που δικαιούνται. «Ενδυναμώνουμε την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι πλέον δε θα πρέπει να ταλαιπωρούνται από υπηρεσία σε υπηρεσία» (Parole, parole, parole)
, σημείωσε χαρακτηριστικά.
    «Μιλάμε για πράγματα που είναι σε εξέλιξη. Μέχρι το τέλος του έτους, όταν και θα ολοκληρωθεί το νομοθετικό μας έργο, θα μπορούμε να δούμε στην πράξη τα αποτελέσματα των πολιτικών μας» (Parole, parole, parole)
 πρόσθεσε η κ. Φωτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου