Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Αποτυχία καταλογίζει στην Κίνα ο Τραμπ σχετικά με τη συμμόρφωση της Β. Κορέας για το πυρηνικό της πρόγραμμα



Αποτυχία καταλογίζει στην Κίνα ο Τραμπ σχετικά με τη συμμόρφωση της Β. Κορέας για το πυρηνικό της πρόγραμμα
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι προσπάθειες της Κίνας προκειμένου να πειστεί η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα απέτυχαν, κλιμακώνοντας έτσι την επιθετική ρητορική του, μετά το θάνατο του Αμερικανού φοιτητή που είχε φυλακιστεί από την Πιονγιάνγκ.
    Ο Τραμπ διατηρούσε ουσιαστικές ελπίδες για την άσκηση της κινεζικής επιρροής στην Βόρεια Κορέα, αναμένοντας πολλά από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, μετά την διμερή συνάντηση που είχαν στη Φλόριντα τον Απρίλιο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει εκφραστεί πολλές φορές θετικά για τον Κινέζο ομόλογό του, ενώ μετά τη συνάντησή τους εμφανίστηκε συγκρατημένος έναντι της άσκησης κριτικής για τις μη δίκαιες εμπορικές πρακτικές που εφαρμόζει η Κίνα. “Παρά το γεγονός ότι εκτιμώ τις προσπάθειες του προέδρου Σι και της Κίνας για να βοηθήσουν στο ζήτημα με την Βόρεια Κορέα, οι προσπάθειες αυτές δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα. Τουλάχιστον γνωρίζω ότι η Κίνα προσπάθησε!” έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.
     Δεν έχει διευκρινιστεί εάν η ανάρτηση αυτή υποδηλώνει κάποια αλλαγή στο αμερικανικό σκεπτικό αντιμετώπισης του προβλήματος με την Βόρεια Κορέα ή μια αλλαγή της στάσης που τηρεί η Ουάσινγκτον έναντι του Πεκίνου. “Νομίζω ότι ο πρόεδρος φαίνεται να έχει ενοχληθεί. Προσπαθεί να δείξει στους άλλους ότι καταλαβαίνει πως η προσπάθεια διαμεσολάβησης της Κίνας δεν λειτουργεί. Έτσι, προσπαθεί ο ίδιος ν’ αμυνθεί ή να δικαιολογήσει την στάση του, ενώ λέει ότι τουλάχιστον (οι Κινέζοι) προσπάθησαν,” δήλωσε χαρακτηριστικά στο MSNBC ο Κρίστοφερ Χιλ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα.
    Ένας Αμερικανός αξιωματούχος διατηρώντας την ανωνυμία του δήλωσε χθες ότι αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι εντόπισαν πρόσφατα κινήσεις σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας, κοντά στην είσοδο ενός δοκιμαστικού τούνελ. Ωστόσο, δεν στάθηκε δυνατό να διευκρινιστεί εάν επρόκειτο για την προετοιμασία μιας νέας πυρηνικής δοκιμής. Συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ θα διεξαχθούν σήμερα στην Ουάσιγκτον και το γεγονός αυτό ενδέχεται να ωθήσει τη Βόρεια Κορέα να πραγματοποιήσει νέα πυρηνική δοκιμή προκειμένου να δηλώσει επιθετικά την παρουσία της.
    Τόσο αξιωματούχοι των ΗΠΑ όσο και ειδικοί στα πυρηνικά προγράμματα έχουν πολλές φορές δηλώσει τους προηγούμενους μήνες ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να πραγματοποιήσει την έκτη πυρηνική δοκιμή της οποτεδήποτε, ενώ δορυφορικές φωτογραφίες έχουν εντοπίσει κινήσεις προετοιμασίας σε διάφορα επίπεδα. Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την τελευταία πυρηνική δοκιμή της τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ από τότε έχει προχωρήσει σε μία σειρά δοκιμαστικών πυραυλικών εκτοξεύσεων με στόχο την εκτόξευση εντός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) που θα μπορεί να πλήξει αποτελεσματικά τις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ.
    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ, έχει σκληρύνει την ρητορική του έναντι της Βόρειας Κορέας μετά τον θάνατο του Ότο Γουάρμπιερ, σπουδαστή από το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, που πέθανε προχθές στις ΗΠΑ, μετά την επιστροφή του από την Βόρεια Κορέα όπου ήταν κρατούμενος και είχε πέσει σε κώμα. Η Κίνα είναι αντίθετη επίσης στο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα THAAD που έχει αναπτυχθεί στη Νότια Κορέα, καθώς το Πεκίνο υποστηρίζει ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά του δικαιώματα, εξαιτίας του ισχυρού ραντάρ που διαθέτει.
    Στο επίπεδο διαμόρφωσης περιφερειακών ισορροπιών, καθοριστική θα είναι η στάση που θα τηρήσει έναντι των εξελίξεων ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζέι-ιν ο οποίος υποστηρίζει την υιοθέτηση μιας πιο διαλλακτικής στάσης μέσω διαλόγου επικοινωνίας με την Πιονγιάνγκ, αλλά και της άσκησης πιέσεων με την εφαρμογή κυρώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου