Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Οι έξι (6), το Κατάρ και οι Έλληνες



Οι έξι (6), το Κατάρ και οι Έλληνες
Παντελής Γιαννακόπουλος
    Αυτή την περίοδο είναι …κατάρα να βρίσκεσαι για δουλειές, για αναψυχή ή να …υπηρετείς στην αμερικάνικη ή την τούρκικη στρατιωτική βάση στο Κατάρ (Κ)! Όλη η Σαουδική Αραβία και οι λοιποί της ομάδας των έξι (6) είναι εναντίον του.
    Και ποιοί είναι αυτοί οι (6); Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το  Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Υεμένης. Αυτή η μισή δωδεκάδα αδελφών κρατών με λόγο αυστηρά καταγγελτικό και ενίοτε σκληρό, το κατηγορεί ευθέως, χωρίς επιφυλάξεις και αστεράκια, ότι τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε κράτος -τρομοκράτη, αφού σχεδόν φανερά δείχνει να χρηματοδοτεί και να στηρίζει ποικιλοτρόπως το ISIS, την Αλ Κάϊντα και το Μέτωπο Αλ Νούσρα (παρακλάδι της Αλ Κάιντα), συνεργαζόμενο προς τούτο με το Ιράν, με το οποίο ακολουθούν κοινή γραμμή και πλεύση.  Ήδη οι (6) διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το (Κ) από τις 5/6/2017, κλείνοντας τα σύνορά τους από και προς αυτό.
    Η Μέση Ανατολή συνεπώς βρίσκεται σε αναταραχή, αφού το (Κ) το αγαπημένο "πουλέν" των ΗΠΑ, με το οποίο οι εκατέρωθεν επενδύσεις έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα εσκαμμένα των …χρηστών (συναλλακτικών) ηθών, τελεί υπό …διωγμόν. Τούτο σημαίνει ότι τα εκατομμύρια δολλάρια δεν …σώζουν τον "Αφέντη". Ή τον σώζουν, πλην για να το μάθουμε πρέπει να δούμε το έργο μέχρι το τέλος; Επ' αυτού φρονώ ότι …ισχυρότερο λόγο έχουν οι προσφάτως επισυναφθείσες επενδύσεις
εκατοντάδων εκατομμυρίων δολλαρίων μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες κατ' αρχήν (και κατ' αρχάς) δεν συνισορροπούνται (δεν αντιλογίζονται αν θέλετε) με αυτές του (Κ), αφού τις υπερκαλύπτουν καταφανώς. Όλα συνέβησαν την 20/5/2017, ημέρα κατά την οποία ο πλανητάρχης Τράμπ επεσκέφθη την μεγάλη και πλούσια χώρα της Σαουδικής Αραβίας
    Η νέα κατάσταση που καλούνται να βιώσουν οι Καταριανοί, δεν έχει προκαλέσει πανικό μόνον σ' αυτούς τους ίδιους, που -δικαίως- έχουν ξεχυθεί στις αγορές τροφίμων και …οπωροκηπευτικών, αδειάζοντας τα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα κοφίνια των οπωροπωλών (καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των ειδών πρώτης ανάγκης και των τροφίμων προέρχεται από εισαγωγές). Έχουν θορυβηθεί οι κάτοικοι και  πολλών άλλων κρατών που  δραστηριοποιούνται και συναλλάσσονται με τις αντιμαχόμενες πλευρές και φυσικά και εμείς οι Έλληνες. Τέσσερις χιλιάδες (4.000)συμπατριώτες μας  εργάζονται στο (Κ). Αν -ό μη γένοιτο- μεθαύριο βρεθούν μεταξύ διασταυρουμένων πυρών (ουδόλως το αποκλείουν οι έγκυροι αναλυτές), θα προκύψει και πάραυτα θα προστεθεί, ένα σοβαρότατο πρόβλημα στα ήδη υπάρχοντα των δικών μας ανθρώπων, του δικού μας κράτους.
    Πάντως, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η θρυαλλίδα έσπασε στις αρχές Ιουνίου και προκάλεσε ελεγχόμενες -προς το παρόν- εντάσεις και εστίες συγκρούσεων, που όμως με τη σειρά τους είναι πιθανόν να πυροδοτήσουν έναν ολοκληρωτικό  καταστροφικό πόλεμο, που γρήγορα θα επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας. Οι αραβικές χώρες και ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία, έχουν συνάψει κολοσσιαίες συμφωνίες με τις ΗΠΑ και αποτελούν -κατά παραδοχή και εικασία- παραδοσιακό πλέον σύμμαχό τους. Όσα και αν τους καταλογίζουν οι μη Άραβες γείτονές τους, δεν μπορεί παρά να διατηρούν φιλικές σχέσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος πρέπει να εμφανίζεται τουλάχιστον αμερόληπτος στη σχέση του με τους (6).  Οι ειδικοί αναλυτές από την πλευρά τους θεωρούν ότι, ο απώτερος στόχος των (6) είναι να απομακρύνουν με κάθε τρόπο το (Κ) από την επικίνδυνη επιρροή του Σιιτικού Ιράν, το οποίο συν τοις άλλοις αποτελεί παλαιόθεν σύμμαχο και της Συρίας(;), την ίδια στιγμή που στην Υεμένη, ο υπό τη Σαουδική Αραβία αραβικός συνασπισμός  βομβαρδίζει θέσεις Σιιτών που ενισχύονται -κατά τους Σουνίτες Σαουδάραβες- από την Τεχεράνη, προκειμένου να ρίξουν
την παρούσα κυβέρνηση και να αναλάβουν αυτοί την εξουσία. Πρωτεϊκές, γριφώδεις και παράδοξες εν πολλοίς καταστάσεις και εν ταυτώ αντιφατικές και αμετροεπείς, περίπλοκες και δυσερμήνευτες για τα ελληνικά δεδομένα. Στο βάθος διακρίνονται σαφώς τα πολυπρόσωπα -σε κάθε περίπτωση- συμφέροντα που καταλύουν συγγενικούς δεσμούς, φιλίες αιώνων και πολύχρονη ιστορική συμπορεία.
    Η διαμάχη μεταξύ του (Κ) και άλλων Αραβικών κρατών θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προσθέτοντας ότι με τις ανησυχίες του συμφώνησαν  και οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ και του Κουβέιτ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί τους. Ωστόσο, υποστήριξε, ότι εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος για αποκλιμάκωση της κρίσης.
    Στις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο (Κ), ο αποκλεισμός του από τους (6) δεν έχει κάποια σοβαρή επίπτωση επ' αυτών, (φυσικά) επί του παρόντος. Εν όψει δε της διοργάνωσης του παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2022, το Κατάρ αποτελεί σημαντικό επενδυτικό προορισμό για τις ελληνικές τεχνικές εταιρείες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αναλάβει και έχουν φέρει εις αίσιον πέρας σημαντικά και παγκοίνως αναγνωρίσιμα έργα.
    Βέβαια, οι θαλάσσιες και εναέριες αεροπορικές οδοί μεταξύ του Κατάρ και των γειτόνων του παραμένουν κλειστοί. Τούτο, αν δεν διευθετηθεί, θα αποτελέσει συντόμως πρόβλημα για τη μεταφορά του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των πρώτων υλών. Προ ημερών, ο δανέζικος  κολοσσός Maersk (πρόκειται για μια ολοκληρωμένη εταιρεία μεταφορών και εφοδιαστικής και θεωρείται παγκοσμίως ως ο ηγέτης στην μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων στην ναυτιλία) ανακοίνωσε ότι, δεν είναι σε θέση να διακινήσει φορτία προς το Κατάρ, με τη διαμεταφορά να πραγματοποιείται μέσω του λιμανιού Jebel Ali των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
    Στο site από το οποίο αρύομαι κάποια από τα στοιχεία του κειμένου που προηγήθηκε και τα περισσότερα από αυτά που ακολουθούν, διαβάζω ότι στο (Κ) έχουν ενεργό παρουσία περισσότερες από 150 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στις κατασκευές και στον τομέα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και προμήθειας βιομηχανικών υλικών. (Τέτοια ας ακούομεν). Στη λίστα των ελληνικών
τεχνικών εταιρειών, πλην αυτών που διαθέτουν τη μεγαλύτερη παρουσία στο Εμιράτο, συμπεριλαμβάνεται και αριθμός ελληνικών ναυτιλιακών ομίλων. (Και τέτοια). 
    Αλήθεια, γνωρίζετε ότι ο όμιλος Ελλάκτωρ στο (Κ) έχει αναλάβει, ως επικεφαλής κοινοπραξίας, τη μελέτη και κατασκευή της γραμμής "Gold Line Underground” του μετρό; Εγώ όχι∙ και τώρα που το μαθαίνω νιώθω -ειλικρινά- περήφανος. Το έργο αποτελεί τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου του (Κ) και η Gold Line (Χρυσή Γραμμή) είναι  το μεγαλύτερο αυτοτελές κατασκευαστικό κομμάτι του μετρό της Ντόχα [=πρωτεύουσα του(Κ)]. Η αξία της σύμβασης είναι 3,2δισ.ευρώ, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την ολοκλήρωση του project (=έργου) τον Αύγουστο του 2018.
    Παρ' όλο που του προσωπικό μου αρχείο περιέχει σωρία φακέλων με χιλιάδες αποκόμματα εντός τους από εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά, ημερολόγια, φυλλάδια, διάφορα φ/α και σημειώσεις, μια δεξαμενή -θα λέγαμε- πληροφοριών με παλαιά και καινούργια πρόσωπα, γηρασμένα αλλά και νέα και οι βιβλιοθήκες μου αριθμούν μερικές δεκάδες χιλιάδες τόμους, εξ ών μια 12δεκάδα εγκυκλοπαίδειες γεμάτες κι' αυτές με πληροφορίες πάσης φύσεως, είναι απορίας άξιον που η ανωτέρω -περί …"Ελλάκτορος" (όχι, δεν υπήρξε αρχαίος Έλλην βασιλεύς ή ημίθεος∙ η γενική απλώς θέτει υπό αμφισβήτηση τις γνώσεις μας)- πληροφορία και μερικές ακόμη που θα αναφέρω στη συνέχεια,  ουδέποτε υπέπεσαν στην αντίληψή μου. Μου ήσαν άγνωστες. Κι' αν άνακαλύπτοντάς τες στην απύθμενη πλέον -προειρημένη- "δεξαμενή" μου ή σε αυτή του υπολογιστού μου, δεν ένιωθα την ανάγκη να τις μεταφέρω στους συμπατριώτες μου, τότε θα ήμουν άξιος της μομφής τους.
    Να, λοιπόν, ο σκοπός της συγγραφής του μικρού αυτού πονήματος: «Να συμβάλει στην γνωριμία μας με τις δυνατότητες της έκλαμπρης φυλής μας». Μεταφέρετε συνεπώς ο ένας στον άλλο ό,τι ελληνικό, έντιμο και επιφανές σας εντυπωσιάζει. Έτσι ίσως επανακάμψουμε στο δρόμο της πνευματικής μας αλκής.
Okay,  ο Ελλάκτωρ σας ήταν άγνωστος, η J&P Άβαξ; Ο εταιρικός αυτός όμιλος είναι ένας από τους ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα. Ως επικεφαλής κοινοπραξίας ανέλαβε την κατασκευή σημαντικών έργων στο (Κ) αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Σε εμένα πάντως και αυτή  ήταν άγνωστη. Ομοίως και η παρακάτω.
    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -αντιγράφω από το site- ανέλαβε, κοινοπρακτικά με άλλες εταιρείες έργο ύψους 300 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει την ανακατασκευή τομέων αστικής οδοποιίας και, μεταξύ άλλων, την κατασκευή νέου δικτύου ομβρίων, καθώς και έξυπνων δικτύων διαχείρισης κυκλοφορίας κι επικοινωνιών. Η παράδοση του έργου αναμένεται για το 2018. Με σταθερή διαχρονικά παρουσία πιστώνεται και η Archirodon που έχει υλοποιήσει μεγάλο αριθμό έργων στην περιοχή. Δυστυχώς και αυτή μου ήταν άγνωστος.
    Μεταφέρω όπως ακριβώς το διάβασα: Ηχηρό "παρών” στο Κατάρ, όπως και στη Σαουδική Αραβία, διαθέτει η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία συμβούλων τεχνικών έργων SALFO & Associates,  η οποία έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με την KBW Investments για το σχεδιασμό και την μελέτη έργων μεγάλης κλίμακας σε όλα τα κράτη του Περσικού Κόλπου, την ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Σημειώνεται ότι ο Πρίγκιπας Khaled bin της Σαουδικής Αραβίας είναι ο Ιδρυτής και πρόεδρος της ΚBW που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες παγκοσμίως, όντας μεταξύ άλλων, η μεγαλύτερη μέτοχος της Citigroup, που είναι ιδιοκτήτρια ξενοδοχείων όπως το Four Seasons στο Παρίσι και το Plaza Hotel στη Νέα Υόρκη.
    Για την Exalco συστήματα Αλουμινίου, το Κατάρ αποτελεί έναν από τους βασικούς προορισμούς δραστηριοποίησης εκτός Ελλάδας, όπως και για την Εταιρεία Συμβούλων Μηχανικών Lysys.
    Εκ των ανωτέρω εκτεθέντων σεβαστοί και φίλτατοι συνέλληνες, μάλλον θα έπρεπε να ανησυχούμε για τα διαδραματιζόμενα στο (Κ), αφού δικοί μας άνθρωποι συνεχίζουν την επιτυχημένη επαγγελματικής τους πορεία προς δόξαν των Πανελλήνων, σ' έναν χώρο όπου ακονίζονται οι πέλεκεις του πολέμου∙ αν και εκτιμώ ότι η απειλούμενη ρήξη μεταξύ των αραβικών κρατών ουδέποτε θα εκδηλωθεί.
Παντελής Γιαννακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου