Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Νέα ερωτηματικά για τη τύχη και την μεταχείριση Τούρκων στρατιωτικών στην Ελλάδα



Νέα ερωτηματικά για τη τύχη και την μεταχείριση Τούρκων στρατιωτικών στην Ελλάδα
    Σειρά νέων ερωτημάτων διατυπώνονται σχετικά με τη μεταχείριση αλλά και τη «μυστική» παράδοση στις τουρκικές αρχές, Τούρκων που κατηγορούνται από το καθεστώς Ερντογάν για συμμετοχή στο περσινό πραξικόπημα και οι οποίοι εμφανίζονται ότι είχαν καταφύγει στην Ελλάδα.
    Αρχικά η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατήγγειλε πως «μια ομάδα Τούρκων πολιτών, μεταξύ των οποίων ο καταζητούμενος δημοσιογράφος Μουράτ Τσαπάν, επεστράφησαν με τρόπο παράνομο και παρακρατικό στην Τουρκία, παρόλο που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το Διδυμότειχο».     Σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες «από τις ελληνικές αρχές δόθηκαν στους Τούρκους υπηκόους διαβεβαιώσεις πως θα οδηγηθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, μεταφέρθηκαν σε ένα χωράφι, όπου τους παρέλαβαν πέντε μασκοφόροι και μέσω του Έβρου, τους οδήγησαν στην Τουρκία». Ακόμη τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων είχε μεταδώσει τηλεγράφημα ότι 10 Τούρκοι πολίτες πέρασαν με βάρκα στα ελληνικά σύνορα, στον Έβρο, και στη συνέχεια επεστράφησαν -με την ίδια ακριβώς βάρκα- από τις ελληνικές αρχές. Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.
    Από την άλλη πλευρά η δικηγόρος κυρία Σταυρούλα Τομαρά, που εκπροσωπεί τους δύο Τούρκους κομάντος οι οποίοι είχαν ζητήσει άσυλο στις 15 Φεβρουαρίου στην Αλεξανδρούπολη, αναφέρει ότι οι δύο πελάτες της που κρατούνται σε αστυνομική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης δεν έχουν προαυλισθεί επί τέσσερις περίπου μήνες, έχουν προβληματική σίτιση αλλά και σοβαρές πληγές στο σώμα τους από έντομα.  Επιπλέον αναφέρει ότι είχαν δεχθεί επίθεση από άλλους κρατούμενους επειδή πίστευαν ότι είναι κατηγορούμενοι για «σοβαρά σεξουαλικά εγκλήματα». Σημειώνεται ότι η κυρία Τομαρά έχει αποστείλει εξώδικο στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης λόγω αναφορών και καταγγελιών του υπουργού κ. Νίκου Τόσκα στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας ότι «ψευδώς παρουσιαζόταν εκείνη ότι εκπροσωπούσε τους δύο Τούρκους κομάντος», ενώ διαθέτει σχετικά πληρεξούσια και με αναδρομική ισχύ.
    Ζητούμενο ωστόσο παραμένει τι τελικώς συνέβη με άλλους τρεις Τούρκους στρατιωτικούς που φέρεται να είχαν εισέλθει στα μέσα Φεβρουαρίου με τους δύο προαναφερόμενους στρατιωτικούς. Τα ίχνη των τριών Τούρκων φέρεται να χάθηκαν στην προσπάθεια μετακίνησής τους προς Θεσσαλονίκη κι ακολούθως προς Αθήνα. Οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί συνελήφθησαν προ μερικών εβδομάδων στην Ανδριανούπολη. Όταν εντοπίσθηκαν τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι τρεις Τούρκοι κομάντος «σχεδίαζαν να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος αλλά τους πρόλαβαν Τούρκοι αστυνομικοί». Ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες ότι σύντομα θα αναδειχθούν στοιχεία που διαψεύδουν αυτή την εκδοχή. Και ότι οι τρεις συλληφθέντες στην Ανδριανούπολη είχαν πράγματι εισέλθει στην Ελλάδα - στις 15 Φεβρουαρίου - με τους δύο συναδέλφους τους που κρατούνται στη Θεσσαλονίκη. Κι ότι αφού συνελήφθησαν εντός υπεραστικού λεωφορείου «αμέσως προωθήθηκαν σε τουρκικό έδαφος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου