Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Φωτια στον «Πυργο της Ευτυχιας», στο μοναδικης ομορφιας διατηρητεο της Θεσσαλονικης που χτιστηκε για να υμνησει εναν ερωτα!



Φωτια στον «Πυργο της Ευτυχιας», στο μοναδικης ομορφιας διατηρητεο της Θεσσαλονικης που χτιστηκε για να υμνησει εναν ερωτα!
Δίπλα ακριβώς από το παλιό Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων. Υπήρχε πορτάκι στην αυλή, από το οποίο οι μαθητές την ώρα της Σωματικής Αγωγής πήγαιναν στην αυλή του με τον καθηγητή κ. Κιολέογλου ( εμβληματική φυσιογνωμία στη μαθητική κοινότητα της Θεσσαλονίκης ) και έπαιζαν ποδόσφαιρο το 1961-2 μέχρι που έφυγε το Γυμνάσιο
    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στον «Πύργο της Ευτυχίας», στον εγκαταλελειμμένο διατηρητέο «κόκκινο πύργο», όπως αλλιώς είναι γνωστός, που βρίσκεται επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας 110 στη Θεσσαλονίκη.
    Η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για την εκδήλωση της φωτιάς στις 02:10 και στο στο σημείο έσπευσαν ισχυρή πυροσβεστική δύναμη, ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και αστυνομικοί της Τροχαίας που διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων.
    Συνολικά 14 πυροσβέστες με έξι πυροσβεστικά οχήματα κατάφεραν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο και τελικά να την σβήσουν. Οι φλόγες προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές σε όλο το εσωτερικό του διατηρητέου κτιρίου.
    Μαρτυρίες περιοίκων αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια στον «κόκκινο πύργο» έβρισκαν στέγη χρήστες ουσιών και άστεγοι.
    Έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργείται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Η ταυτότητα του διατηρητέου κτιρίου
    Η Ευτυχία υπήρξε ο μεγάλος έρωτας του Δημήτρη Ιωαννίδη – Τσακιρντέκη. Το 1890 θέλοντας να αποδείξει έμπρακτα τον έρωτα του για εκείνη, έχτισε έναν πύργο που του έδωσε το όνομα «Chateau mon bonheur» δηλαδή «Ο Πύργος της Ευτυχίας μου». Ήταν ένα από τα αρχοντικά της συνοικίας των εξοχών που κοσμούσαν την οδό Βασιλίσσης Όλγας. Τα σχέδια ήταν του Φρειδερίκου Σαγιό και η κατασκευή του κόστισε 140.000 γρόσια.
    Ο κόκκινος πύργος όταν κτίστηκε ήταν παραθαλάσσιος. Κοντά στη θάλασσα υπήρχε σκεπαστό θερμοκήπιο ενώ μπροστά στο κύμα υπήρχαν τραπεζάκια με καθίσματα. Το 1984 εκδόθηκε υπουργική απόφαση που το χαρακτήρισε διατηρητέο.
     Ο Πύργος της Ευτυχίας του Δημήτρη Ιωαννίδη χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τα εκπαιδευτήρια Σχοινά ως οικοτροφείο. Μετά τον πόλεμο μπήκαν μέσα πρόσφυγες και πολύ αργότερα εγκαταστάθηκαν οι Πρόσκοποι.
    Η εικόνα που παρουσίαζε ο κόκκινος πύργος τα τελευταία χρόνια είναι θλιβερή και δεν θύμιζε σε τίποτα το κομψοτέχνημα του 1890. Το οικόπεδο έχει εγκαταλειφθεί εξ ολοκλήρου μετά την αποχώρηση των προσκόπων. Ο χώρος των τριών στρεμμάτων ανήκει εξ αδιαιρέτου στο Ιωαννίδειο ίδρυμα, σε ιδιώτες και σε σωματεία φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου