Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Ο Τσίπρας πρώτη φορά αφήνει παράθυρο να μην κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών


Ο Τσίπρας πρώτη φορά αφήνει παράθυρο να μην κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών
    Πρώτη φορά μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση των Σκοπίων  και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και να μην κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών από την Ελλάδα.
    Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού τις τελευταίες ημέρες ο κ.Τσίπρας στην σφοδρή αντιπαράθεση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανέφερε. «Τα Σκόπια οφείλουν να τηρούν το πνεύμα και το γράμμα της συνθήκης των Πρεσπών. Αν αυτό δεν γίνει έχουμε δηλώσει και στους ίδιους και σε όλους πως δεν θα προχωρήσει ούτε η συμφωνία ούτε   η ένταξη της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς. Εμείς περιμένουμε με πολύ μεγάλη προσοχή την ολοκλήρωση της συνταγματικής διαδικασίας και έχουμε δώσει μηνύματα όπου απαιτούνται και εκεί πρέπει να δοθούν όχι στο δημόσιο διάλογο για εντυπωσιασμό». 
Καμμένος: «Χαίρομαι για την θέση που πήρε ο Πρωθυπουργός»
    Την αναφορά Τσίπρα δεν άφησε ασχολίαστη ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.
    «Οσο επαναλαμβάνει ο Ζάεφ την λέξη «Μακεδονία», «μακεδονικό έθνος» και «μακεδονική γλώσσα» δεν υπάρχει περίπτωση τέτοια συμφωνία να επικυρωθεί από την ελληνική πλευρά και χαίρομαι για την δημόσια θέση που πήρε ο πρωθυπουργός σήμερα ότι δεν πρόκειται η ελληνική πλευρά να δεχθεί καμία ερμηνεία περί μακεδονικής εθνότητας» τόνισε
    Επανέλαβε εξάλλου την πρόθεσή του να αποσύρει την στήριξη του στην κυβέρνηση εάν έρθει για κύρωση στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.
    «Αν έρθει η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι μας θα χωρίσουν γιατί παρά την συμφωνία που είχαμε κάνει έρχεται η ώρα να έρθει αυτή η συμφωνία στη Βουλή για να επικυρωθεί» είπε και πρόσθεσε: «Αν για οποιοδήποτε λόγο η συμφωνία αυτή έρθει στη Βουλή των Ελλήνων δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποχωρούμε από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία» επεσήμανε ο κ. Καμμένος.
Επιμένει ο Ζάεφ: Είμαι Μακεδόνας, μιλώ μακεδονικά, είναι δικαίωμά μου
    Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δεν δείχνει να κάνει πίσω. Απαντάντας στις αιτιάσεις που δέχθηκε και από τον αντιπρόεδρο και υπ. Αμυνας της Βουλγαρίας για την «μακεδονική» γλώσσα, επέμεινε πως είναι «Μακεδόνας» και μιλά την «μακεδονική» γλώσσα.
    Οπως υποστήριξε κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εθνικότητα κάποιου, κάτι, που -όπως είπε σύμφωνα με το b92.net- είναι ευρωπαϊκή αξία που ο καθένας πρέπει να σέβεται.
    «Είμαι Μακεδόνας, μιλάω μακεδονικά, αυτό είναι δικαίωμά μου, είναι ευρωπαϊκή αξία, περιμένω όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να αποδεχτούν και να σεβαστούν τις ευρωπαϊκές αξίες. Συμφωνήσαμε να μοιραστούμε την κοινή ιστορία και να συνεχίσουμε να συζητάμε στο πνεύμα της φιλίας, για να οικοδομήσουμε σχέσεις καλές γειτονίας» δήλωσε ο Ζάεφ, όπως μετέδωσε το Radio Free Europe.

1 σχόλιο: