Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

«Χαράτσι» έως 10% στα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων -Εκτός του φόρου


«Χαράτσι» έως 10% στα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων -Εκτός του φόρου
Newsroom iefimerida.gr
    Με χαράτσι από 2,2% έως 10% θα επιβαρυνθούν οι περίπου 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχοι λειτουργοί του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια για τα αναδρομικά που θα εισπράξουν.
    Οι επιβαρύνσεις αυτές σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» θα υπολογιστούν επί των συνολικών φορολογητέων ποσών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο παρακρατηθείς φόρος εισοδήματος 20%.
    Τα αναδρομικά που θα λάβουν θα δηλωθούν στη δήλωση του επόμενου έτους, καθώς εντάσσονται στα εισοδήματα του 2018, θα εμφανιστούν στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 ως αυτοτελώς φορολογούμενα ωστόσο επί του ποσού θα πρέπει να καταβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Οπως προβλέπει η απόφαση για την καταβολή των αναδρομικών:
    1 Επί των «καθαρών» ποσών των αναδρομικών παρακρατείται φόρος εισοδήματος 20%.
    2 «Ως χρόνος κτήσης» του ποσού των αναδρομικών «θεωρείται το φορολογικό έτος 2018.
    3 Τα συνολικά φορολογητέα αναδρομικά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ποσά που δεν εισπράττονται καν από τους δικαιούχους λόγω παρακράτησης φόρου εισοδήματος 20%, θεωρούνται ως αυτοτελώς φορολογούμενα. Ως εκ τούτου, τα ποσά αυτά δεν θα προστεθούν στα τακτικά φορολογητέα εισοδήματα των δικαιούχων και έτσι δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος, καθώς δεν θα φορολογηθούν εκ νέου με βάση την κλίμακα φόρου για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.
    4 Ωστόσο, τα συνολικά φορολογητέα αναδρομικά, συμπεριλαμβανομένων και των ποσών που δεν εισπράττονται καν από τους δικαιούχους λόγω παρακράτησης φόρου εισοδήματος 20%, δεν απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013).
    Δηλαδή, στα ποσά αυτά θα επιβληθεί, τελικά, ειδική εισφορά με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία τα συνολικά εισοδήματα του δικαιούχου, από όλες τις πηγές, υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου