Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Την ενοχή Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ πρότεινε ο εισαγγελέας – Τελικά κρίθηκε ένοχοςΤην ενοχή Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ πρότεινε ο εισαγγελέας – Τελικά κρίθηκε ένοχος
    Την ενοχή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθησιν, πρότεινε ο Εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών.
    Ειδικότερα, ο εισαγγελέας επεσήμανε ότι εκείνη την εποχή είχε έντονη ανάγκη να σταθεί στο ύψος της η ΕΛΣΤΑΤ και ο Ανδρέας Γεωργίου όφειλε να δώσει βήμα τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και να ακούει τις απόψεις τους.
    Ως προς το θέμα της παράλληλης διατήρησης της θέσης του Ανδρέα Γεωργίου και στο ΔΝΤ ο εισαγγελέας επεσήμανε ενδεικτικά: «
Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια, αλλά και να φαίνεται» και έθεσε το ερώτημα εάν ο κύριος Γεωργίου θα είχε επιλεγεί για τη θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, εάν είχε αποκαλύψει την παραμονή του και στο ΔΝΤ για διάστημα μερικών μηνών.
    Στο τέλος της εισαγγελικής πρότασης πολίτες από το ακροατήριο χειροκροτώντας φώναζαν «Ζήτω η Ελλάς».
    Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο το πρωί προκειμένου να εκδώσει την απόφασή του. Στο μεταξύ κατά την ακροαματική διαδικασία ο πρόεδρος του δικαστηρίου διέταξε τη 48ωρη κράτηση μίας εκ των πολιτών που παρακολουθούσαν τη δίκη και είχαν παρέμβει φωνασκώντας διακόπτοντας τη διαδικασία.
    Ο πρόεδρος τόνισε: «
Δεν είμαστε εδώ σε πολιτική συγκεντρωση, δεν κάνουμε σόου. Αν θέλετε να εκτονώσετε τα συναισθήματά σας να πάτε αλλού»
Ενοχος ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ - Διετής φυλάκιση με αναστολή
    Ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, κρίνοντας ότι πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για μια από τις τρεις πράξεις που συνιστούν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
    Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να κριθεί ένοχος για το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ για την αποστολή στη Eurostat των στοιχείων για το έλλειμμα τον Οκτώβριο του 2010.
    Αντίθετα, το δικαστήριο κήρυξε αθώο τον Ανδρέα Γεωργίου για το γεγονός ότι δεν συγκαλούσε το Δ.Σ. της Αρχής όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά και για το γεγονός ότι διατηρούσε παράλληλα για 6 μήνες τη θέση του στο ΔΝΤ και στην ΕΛΣΤΑΤ.
    Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του υποστήριξε ότι η πράξη που αποδίδεται στον κατηγορούμενο έχει ιδιαίτερη ηθική απαξία και γι' αυτό πρότεινε να μην του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, άποψη που υιοθέτησε και το δικαστήριο.
    Τους επόμενους μήνες αναμένεται και η κρίση του Αρείου Πάγου σχετικά με την κακουργηματική κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.
Οι δανειστές
    Η εξέλιξη αυτή στην υπόθεση Γεωργίου ενδεχομένως να δημιουργήσει «θέμα» με τους δανειστές, και αυτό διότι πολλές φορές η τρόικα είχε καταφερθεί εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης για τους χειρισμούς της. 
    Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι οι δανειστές είχαν ζητήσει να καλυφθούν, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, τα δικαστικά έξοδα στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ που ενεπλάκησαν σε περιπέτειες λόγω της άσκησης των καθηκόντων τους, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Γεωργίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου