Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Η Βόρεια Κορέα αναστέλλει την εκτόξευση πυραύλων κατά της νήσου Γκουάμ



Η Βόρεια Κορέα αναστέλλει την εκτόξευση πυραύλων κατά της νήσου Γκουάμ
    Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν ανέβαλε την απόφαση για την εκτόξευση πυραύλων κοντά στην αμερικανικής επικράτειας νήσο Γκουάμ, περιμένοντας να δει τί θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν χθες τα επίσημα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης. Η απόφαση έρχεται μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ότι η Ουάσινγκτον ενδιαφέρεται για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.
    Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν προετοιμαστεί για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, το οποίο έχει εξοργίσει τον Βορρά, και ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι εξακολουθεί να ισχύει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Πιονγκγιάνγκ με τα προκλητικά σχέδιά της.
    Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά από δύο εβδομάδες, ο Κιμ επιθεώρησε τη διοίκηση του στρατού τη Δευτέρα, εξετάζοντας ένα σχέδιο εκτόξευσης τεσσάρων πυραύλων που έχουν στόχο να πέσουν κοντά στο Γκουάμ, στον Ειρηνικό, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο KCNA.
    "Είπε ότι εάν οι Γιάνκηδες επιμείνουν σε πολύ επικίνδυνες και απερίσκεπτες πράξεις στην κορεατική χερσόνησο και την περιοχή της, δοκιμάζοντας την αυτοκυριαρχία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, η τελευταία θα πάρει μια σημαντική απόφαση, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί", δήλωσε το πρακτορείο.
    Το σχέδιο εκτόξευσης ανέβασε τους τόνους στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα, προτρέποντας τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να πει ότι ο αμερικανικός στρατός είναι σε θέση μάχης εάν η Βόρεια Κορέα φερθεί απερίσκεπτα.
    Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο υιοθέτησαν έναν ηπιότερο τόνο τις τελευταίες ημέρες. Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, όταν ερωτήθηκε χθες για την αναβολή των σχεδίων εκτόξευσης από τη Βόρεια Κορέα, είπε ότι εναπόκειται στον Κιμ να αποφασίσει εάν θέλει να μιλήσει στις ΗΠΑ. "Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για την εξεύρεση μιας οδού προς τον διάλογο, αλλά αυτό εξαρτάται από αυτόν", είπε σε δημοσιογράφους ο Τίλερσον.
    Σε φωτογραφίες που δημοσίευσε το KCNA με την είδηση, ο Κιμ εμφανίζεται να κρατά μια ράβδο και να κυττά έναν χάρτη με τη διαδρομή πτήσης των πυραύλων που φαίνεται να ξεκινά από τις ανατολικές ακτές της Βόρειας Κορέας, διασχίζοντας την Ιαπωνία προς το Γκουάμ.
    Η Βόρεια Κορέα έχει επανειλημμένα απειλήσει τις ΗΠΑ και τις βάσεις των με επίθεση, και δημοσιοποιήσει παρόμοιες φωτογραφίες στο παρελθόν, αλλά δεν έχει προχωρήσει στην εκπλήρωση των απειλών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου