Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Ζαν Μορό: 10 αξέχαστες ατάκες τηςΖαν Μορό: 10 αξέχαστες ατάκες της
    Η εμβληματική Γαλλίδα ηθοποιός με την αισθησιακή ομορφιά και την απαράμιλλη φωνή βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι από την οικιακή της βοηθό
    Μια από τις μεγαλύτερες «ντίβες» στην ιστορία του γαλλικού σινεμά και αγαπημένη ηθοποιός του αείμνηστου Θόδωρου Αγγελόπουλου, η επιβλητική Ζαν Μορό πέθανε τη Δευτέρα στο διαμέρισμά της στο Παρίσι σε ηλικία 89 ετών.
    Η Μορό συνέδεσε την εικόνα της με τη γαλλική Νουβέλ Βαγκ και, ουσιαστικά, συνεργάστηκε με σχεδόν κάθε μεγάλο σκηνοθέτη της μεταπολεμικής περιόδου, έχοντας γυρίσει 107 ταινίες στα 65 χρόνια της καριέρας της.
    Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Closer, η οικιακή της βοηθός βρήκε τη Μορό νεκρή όταν πήγε στις 07.30 το πρωί στο σπίτι επί της οδού Φομπούρ Σεντ-Ονορέ για να αρχίσει τη δουλειά της.
    Για το γαλλικό σινεμά ήταν ίνδαλμα. Για τους σκηνοθέτες μια γοητευτική μούσα. Για τις τέχνες μια άξια εκπρόσωπός τους. Για τους σινεφίλ μια εμβληματική ντίβα με ιδιαίτερη φωνή. Η Ζαν Μορό, κινηματογραφική ηθοποιός, θεατρίνα, μούσα του Τρυφώ, τουΓκοντάρ, του Μπουνιουέλ και του Αγγελόπουλου, σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος και τραγουδίστρια, πέθανε σε ηλικία 89 ετών στο σπίτι της στο Παρίσι.
    Οι ταινίες της γνωστές, το υποκριτικό της ταλέντο υπεράνω πάσης αμφισβήτησης. H πολυβραβευμένη Ζαν Μορό έζησε όπως ήθελε και τα έλεγε όπως τα ένιωθε. Ακολουθούν μερικές δικές της, αξέχαστες, πολύτιμες ατάκες.

    «Τα γεράματα δεν σε προστατεύουν από τον έρωτα. Αλλά ο έρωτας κατά κάποιο τρόπο, σε προστατεύει από τα γεράματα»
    «Δεν αισθάνομαι ενοχές. Ό,τι επιθυμώ να κάνω, το κάνω»
    «Δεν χρειάζεται να είσαι τσακισμένος. Δεν χρειάζεται να είσαι άρρωστος. Ο σκόπος στη ζωή σου πρέπει να είναι να πεθάνεις με καλή υγεία. Σαν ένα ακόμα κερί που σβήνει».
    «Η ζωή μου είναι πολύ συναρπαστική τώρα. Να νιώθω νοσταλγία για τι; Είναι σα να ανεβαίνεις μία σκάλα. Είμαι στην κορυφή της σκάλας, κοιτάω πίσω και βλέπω τα βήματα. Τώρα βρισκόμαστε εδώ»
    « Όσο δεν σχηματίζεις κύματα η ζωή δείχνει εύκολη. Αλλά μ' αυτόν τον τρόπο καταδικάζεις τον εαυτό σου σε ανικανότητα και θάνατο πριν καν πεθάνεις».
    «Αν θες να ζήσεις τη ζωή σου μέχρι τέλους, πρέπει να ζήσεις επικίνδυνα»
    «Σκοπός της ζωής μου δεν είναι να κρίνω»
    «Το να γερνάς όμορφα θα έπρεπε να σημαίνει πως δεν προσπαθείς να κρύβεις τον χρόνο που περνάει και απλά να δείχνεις χάλια. Μην στεναχωριέστε κορίτσια, ας δείχνετε χάλια, έτσι πάει το πράγμα»
    «Ο θάνατος είναι ένα απόλυτο μυστήριο. Είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντί του, κι αυτό είναι που κάνει τη ζωή ενδιαφέρουσα και αγωνιώδη».
    «Δεν πιστεύω ότι η επιτυχία βλάπτει, όπως λένε τόσοι πολλοί άνθρωποι. Πιο πολύ θεωρώ πως είναι απαραίτητη για το ταλέντο, η μεγαλύτερη χρησιμότητά της είναι ν' αυξάνει το ταλέντο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου