Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Εγκαινιάστηκε το Λαογραφικό Μουσείο Πανοράματος



Εγκαινιάστηκε το Λαογραφικό Μουσείο Πανοράματος
    Μια λαογραφική και εθνολογική έκθεση με εκατοντάδες σπάνια εκθέματα από διάφορα σημεία του κόσμου έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι επισκέπτες του νέου Λαογραφικού Μουσείου Πανοράματος, που εγκαινιάστηκε την Κυριακή στο κέντρο του Πανοράματος.
    Ένα μουσείο που δημιουργήθηκε χάρη στην ευαισθησία και το μεράκι δύο συνδημοτών μας. Της Αφροδίτης και του Νίκου Τελίδη, που συγκέντρωσαν διάφορα ενδιαφέροντα λαογραφικά αντικείμενα από όλα τα σημεία του κόσμου που επισκέφτηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Από τον Πόντο, τη Νότια Ρωσία, τα Βαλκάνια, την Ελλάδα, αλλά και το Πανόραμα. Μια ζώνη με σμάλτο από τον μακρινό Πόντο, ένα ιστορικό κεραμικό πιάτο από την τουρκική Κιουτάχεια και ένα παλιό άροτρο από το Πανόραμα είναι τρία από τα 732 εκθέματα που φιλοξενούνται στο πρώην Πνευματικό Κέντρο Πανοράματος, το οποίο ο δήμος αναμόρφωσε πλήρως σε σύγχρονο Λαογραφικό Μουσείο, με το συνολικό προϋπολογισμό να φτάνει τα 120.000 ευρώ.
    «Ένας Βρετανός ιστορικός είπε πως ο πολιτισμός είναι μια κίνηση και όχι μια κατάσταση. Είναι ένα ταξίδι και όχι ένα λιμάνι. Αυτό το ταξίδι στηρίζει ο δήμος μας και όλοι όσοι πιστεύουμε στην μεγάλη αξία και τη δύναμη του πολιτισμού. Δημιουργώντας κυψέλες πολιτισμού παντού. Σήμερα παραδίδουμε έναν ακόμη σημαντικό χώρο πολιτισμού στους συνδημότες μας, όπως είναι το δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο, το πρώτο στην ιστορία του Πανοράματος. Είμαστε υπερήφανοι που ανάμεσά μας υπάρχουν δημότες με ευαισθησίες, μεράκι και διάθεση για προσφορά, όπως ο Νίκος και η Αφροδίτη Τελίδη τους οποίους δημόσια ευχαριστώ», σημείωσε στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, εγκαινιάζοντας το Λαογραφικό Μουσείο.
    Στην τελετή των εγκαινίων μίλησαν ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στάθης Πελαγίδης και ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Αϊβαλιώτης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Σωκράτης Δωρής και φυσικά οι δύο δωρητές που χαρακτήρισαν τα εκθέματα ως «έργο μιας ολόκληρης ζωής». Στα ιδιαίτερα της τελετής και η απονομή τιμητικής πλακέτας από τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη προς το ζεύγος Τελίδη για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη δημιουργία του Μουσείου.
Ώρες Λειτουργίας : Τρίτη έως Κυριακή 09.00-14:00 & 17:00-21:00
Δευτέρα : ΚΛΕΙΣΤΑ
τηλέφωνο επικοινωνίας : 2310343086

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου