Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

SOS για τα «κολλημένα» στις οθόνες μικρά παιδιά


SOS για τα «κολλημένα» στις οθόνες μικρά παιδιά
    Αποκαλυπτική σε σχέση με τον χρόνο που περνούν σήμερα τα παιδιά ηλικίας από δύο ετών και κάτω μπροστά από μια οθόνη είναι νέα μελέτη
    Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το
Panel Study of Income Dynamics, την πιο μακρόχρονη έρευνα παγκοσμίως για τα νοικοκυριά, η οποία διευθύνεται από το Πανεπιστήμιο του Michigan και παρακολουθεί τις συνήθειες των οικογενειών των ΗΠΑ από το 1968, οι ερευνητές έβγαλαν κάποια συμπεράσματα για το χρόνο που περνούν μπροστά από μια οθόνη τα παιδιά κάτω των δύο ετών στις μέρες μας. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο στο JAMA Pediatrics,.
    Ο επικεφαλής ερευνητής Weiwei Chen, επίκουρος καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστημιακό Κολέγιο Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Εργασίας της Φλόριντα στο Μαϊάμι σημειώνει ότι αυτό που σήμερα ορίζουμε ως «οθόνη» στο παρελθόν περιελάμβανε μόνο την τηλεόραση.
    Παρά την εμφάνιση των
tablet το 2010, η τηλεόραση εξακολούθησε να αποτελεί την οθόνη που επιλέγουν τα μικρά παιδιά, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης τα οποία δείχνουν ότι παρακολούθηση τηλεόρασης από τα μικρά παιδιά αυξήθηκε στο πενταπλάσιο, το χρονικό διάστημα μεταξύ 1997 – 2014.
    Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι το
2014 τα παιδιά ηλικίας δύο ετών και κάτω πέρασαν κατά μέσο όρο 2,6 ώρες την ημέρα παρακολουθώντας τηλεόραση. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα μεγαλύτερα παιδιά (δύο έως πέντε ετών) παρακολούθησαν κατά μέσο όρο 2,1 ώρες την ημέρα, ενώ και οι δύο ομάδες περνούσαν σχεδόν μισή ώρα κάθε μέρα χρησιμοποιώντας κινητά τηλέφωνα.
     Το βέβαιο είναι ότι τα παιδιά εκτίθενται στις οθόνες για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι συνιστάται από τους παιδιάτρους, σημειώνουν οι ερευνητές. Στο ίδιο κλίμα, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία αποθαρρύνει τη χρήση όλων των ψηφιακών μέσων για παιδιά κάτω των 2 ετών και συνιστά να περιοριστεί ο χρόνος έκθεσης των παιδιών ηλικίας δύο έως πέντε ετών στις οθόνες σε μία μόνο ώρα ημερησίως και μάλιστα σε υψηλής ποιότητας τηλεοπτικά προγράμματα.
Η οθόνη στο ρόλο babysitter
    Είναι πιθανό πολλοί γονείς να χρησιμοποιούν τη διαχρονική στρατηγική της χρήσης της τηλεόρασης στο ρόλο μιας
babysitter, δηλώνει σε σχετικό σχόλιο η Sarah Domoff, διευθύντρια του Εργαστηρίου Οικογενειακής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Central Michigan.
    «
Οι έρευνες που πραγματοποιήσαμε μαζί με τους συνεργάτες μου δείχνουν ότι η τηλεόραση χρησιμοποιείται συχνά για να βοηθήσει τους γονείς να διαχειριστούν διάφορες συμπεριφορές των παιδιών ή να τους επιτρέψει να ολοκληρώσουν διάφορες δουλειές στο σπίτι», δήλωσε η Δρ. Domoff, η οποία συνιστά περιορισμό του χρόνου που αφιερώνουν τα μικρά παιδιά στις οθόνες και ενεργό γονική συμμετοχή ανά πάσα στιγμή.
    «
Γνωρίζουμε ότι η ύπαρξη τηλεόρασης στην κρεβατοκάμαρα ενός παιδιού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στον ύπνο και παχυσαρκίας. Η έρευνά μας έδειξε, επιπλέον, ότι τα παιδιά ακούνε λιγότερες λέξεις και έχουν λιγότερες συνομιλίες όταν στο χώρο υπάρχει τηλεόραση ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα. Επομένως, ο υπερβολικός χρόνος που περνούν μπροστά σε μια οθόνη μπορεί να επηρεάσει σημαντικές δραστηριότητες απαραίτητες για την ανάπτυξή τους», δήλωσε η Δρ. Domoff.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου