Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Η ΘΡΑΚΗ ΣΗΜΕΡΑ


Η  ΘΡΑΚΗ  ΣΗΜΕΡΑ
Νικόλαος  Ζαρκάδας Υποστράτηγος  ε.α.  
    Το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Συνδέσμου Πεζικού {Π.Σ.Α.Π.} στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του οργάνωσε και πραγματοποίησε την Τετάρτη, 20.2.2019, και από ώρας 18.30 στην αίθουσα τιμών της Λ.Α.Φ. Θεσσαλονίκης ομιλία με θέμα “Η ΘΡΑΚΗ ΣΗΜΕΡΑ” και ομιλητή τον Αντιπρόεδρο του Παραρτήματος αντιστράτηγο ε.α. Φωτιάδη Ιωάννη.
    Ο ομιλητής με λόγο λιτό και σαφή, τεκμηριωμένο και ευθύ, καίριο και συνεπή, καθαρό και ειλικρινή έκανε ένα μικρό περίπλου στο παρελθόν και παρουσίασε με πραγματικά στοιχεία την επικρατούσα σήμερα στη Θράκη κατάσταση από πλευράς σύνθεσης του πληθυσμού της, θρησκευτικής πίστης και πλουτοπαραγωγικών πηγών. Τόνισε και επισήμανε ιδιαίτερα την επίδραση της φθοροποιού δράσης των ενεργειών και δραστηριοτήτων της τουρκικής διπλωματίας.
    Παρουσίασε μια ομιλία σύντομη, με την οποία κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον του ακροατηρίου από την αρχή μέχρι το τέλος. Με την σαφήνεια και την ακρίβεια του λόγου του, την παρουσίαση πρωτογενών στοιχείων και την ορθή χρήση των λεπτομερειών έδωσε μια εμπεριστατωμένη περιγραφή και σκιαγράφησε τους κλυδωνισμούς που δέχεται καθημερινά η περιοχή.
    Από επιστημονικής πλευράς το περιεχόμενο της ομιλίας, ένας θησαυρός ερευνητικού μόχθου, ήταν άρτιο και άξιο να προκαλέσει στο ακροατήριο προβληματισμούς. Έκρουσε τα σήμαντρα της αφύπνισης για τις συνέπειες της εγκατάλειψης της ακριτικής αυτής περιοχής από την Πολιτεία.
    Ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας, ότι σήμερα τρεις είναι  οι πυλώνες διατήρησης και ενίσχυσης του φρονήματος των κατοίκων  της περιοχής. Αυτοί είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις με την παρουσία                      τους και την ενεργή συμμετοχής τους στις δραστηριότητες δια του  Δ΄ Σ. Στρατού, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο πνευματικός αυτός φάρος της Θράκης, και η Χριστιανική Εκκλησία.
    Σε μια εποχή τρομακτικής ηθικής κρίσης, εντυπωσιακής αδιαφορίας για την επαρχία και αφόρητου συγκεντρωτισμού, η πραγματοποίηση μιας ομιλίας εθνικού θέματος δημιουργεί την ελπίδα ότι μέσα σε κλίμα εθνικής ομοψυχίας και συνεννόησης, κοινωνικής γαλήνης και δημιουργικής συνεργασίας μπορούμε να ανεύρουμε και στη συνέχεια συνεχίσουμε τον εθνικό βηματισμό μας.
    Συμπερασματικά επισημαίνεται ότι είναι αδήριτη ανάγκη να κρατήσουμε βαθιά μέσα μας και με αίσθημα ευθύνης τις βασικές δομές και τις πνευματικές μας ρίζες, τις παραδόσεις μας, την ιστορία μας, τη γλώσσα μας, τον πολιτισμό μας και την ορθόδοξη πίστη μας.
    Κλείνοντας την απλή και λίαν περιληπτική αυτή παρουσίαση της ομιλίας “Η ΘΡΑΚΗ ΣΗΜΕΡΑ” επιθυμώ όπως εκφράσω προς τον εξαίρετο συμμαθητήν μου και αγαπητόν φίλο και συνάδελφο αντιστράτηγο ε.α. Φωτιάδη Ιωάννη τα θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια μου για την ευγενική και αξιόλογη προσπάθεια να αναδείξει και παρουσιάσει τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραμέληση και περιθωριοποίηση της ακριτικής αυτής περιοχής και να τονίσω με όλη την δύναμη της ασθενικής φωνής μου “Θράκη σε αγαπώ, γιατί σε σένα πέρασα πολλά χρόνια της σταδιοδρομίας μου”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου