Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Εγγραφο- βόμβα του ΕΦΚΑ: Σωρεία λαθών στα αναδρομικά χιλιάδων συνταξιούχων


Εγγραφο- βόμβα του ΕΦΚΑ: Σωρεία λαθών στα αναδρομικά χιλιάδων συνταξιούχων
https://www.iefimerida.gr
    Ενα εμπιστευτικό έγγραφο του ΕΦΚΑ, που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», αποκαλύπτει σωρεία λαθών στα ποσά των αναδρομικών που πήραν τον Δεκέμβριο χιλιάδες συνταξιούχοι, απόστρατοι και άλλων κατηγοριών ειδικών μισθολογίων.
    Τα πρώτα ευρήματα είναι σοβαρά, σύμφωνα με το έγγραφο, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για να διαπιστωθεί η έκταση των λαθών. Εκ των υστέρων, ο ΕΦΚΑ διαπίστωσε από τον έλεγχο ότι άλλοι πήραν παραπάνω αναδρομικά- που θα κληθούν να τα επιστρέψουν- άλλοι λιγότερα και άλλοι τίποτα, παρότι δικαιούνταν επιστροφή από το υπόλοιπο 50% της μείωσης των συντάξεων που είχαν με τις αλλαγές στα μισθολόγια του 2012.
    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος»:
      1 Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ-Δημοσίου Τομέα, με γραπτή ενημέρωση (1/2/2019), αναφέρουν προς τη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του ΕΦΚΑ ότι διενέργησαν έλεγχο στις πληρωμές των αναδρομικών που έγιναν στις συντάξεις την 21η Δεκεμβρίου 2018 και από τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν εντοπιστεί λάθη στον υπολογισμό των ποσών για περισσότερους από 8.000 δικαιούχους, τα οποία χαρακτηρίζουν ως «σοβαρά». Τονίζεται δε, ότι με αφορμή τις περιπτώσεις λαθών που εντοπίστηκαν, ο έλεγχος συνεχίζεται.
    Ενδεχομένως θα πιάσει το σύνολο των πληρωμών που έγιναν για να διαπιστωθεί τελικώς αν δόθηκαν τα σωστά αναδρομικά στο σύνολο των 121.401 συνταξιούχων, καθώς τα ευρήματα είναι τέτοια που ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι τα χρήματα υπολογίστηκαν σωστά και ο κάθε συνταξιούχος πήρε αυτά που του αναλογούν. Για τις παρατηρήσεις αυτές έχει λάβει γνώση και το υπουργείο Εργασίας, με ευθύνη της Γεν. Δ/νσης Συντάξεων του ΕΦΚΑ που έχει στα χέρια της το έγγραφο-βόμβα για τα λάθος αναδρομικά.
      2. Σε 3.000 περιπτώσεις, κυρίως στρατιωτικών συντάξεων χηρείας, που πληρώθηκαν για πρώτη φορά στο διάστημα από 1/1/2014 ως 12/5/2016, δόθηκαν περισσότερα αναδρομικά από αυτά που έπρεπε να καταβληθούν, διότι, όπως ανακαλύφθηκε από τον έλεγχο, οι επιστροφές υπολογίστηκαν επάνω στην αρχική σύνταξη που είχαν οι θανόντες, ενώ θα έπρεπε να υπολογιστούν στη σύνταξη χηρείας, που αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι εξ αυτού του λόγου 1.900 συνταξιούχοι χηρείας έλαβαν αναδρομικά από 6.000 ευρώ έως και 38.667 ευρώ!

1 σχόλιο:

  1. ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΟΒΑΡΑ ΛΑΘΗ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ.....ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΑΟ ΘΕΜΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή