Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Αποζημίωση-μαμούθ σε άνδρα που έκανε 39 χρόνια φυλακή για έγκλημα που δεν διέπραξε


Αποζημίωση-μαμούθ σε άνδρα που έκανε 39 χρόνια φυλακή για έγκλημα που δεν διέπραξε
Newsroom iefimerida.gr
    Ποσό 21 εκατ. δολαρίων θα λάβει ως αποζημίωση για την άδικη κάθειρξή του ένας άνδρας από την Καλιφόρνια, που πέρασε 39 χρόνια της ζωής του πίσω από τα κάγκελα της φυλακής μέχρι που αποδείχθηκε η αθωότητά του.
    Ο Κρεγκ Κόλεϊ οδηγήθηκε στη φυλακή για το φόνο της 24χρονης Ρόντα Γουίτστ και του ηλικίας τεσσάρων ετών γιου της Ντόναλντ το 1978. Βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ και μάνατζερ ενός εστιατορίου ο Κόλεϊ είχε σχέση με το θύμα μέχρι που τα χάλασαν. Η γυναίκα βρέθηκε στραγγαλισμένη μ’ ένα σκοινί και το αγοράκι της στραγγαλισμένο στο κρεβάτι του. Ο ηλικίας 71 ετών σήμερα άνδρας καταδικάστηκε εν μέρει βάσει της κατάθεσης μιας γειτόνισσας του θύματος που είπε ότι άκουσε κτυπήματα στο διαμέρισμα, είδε το φορτηγάκι του κατηγορούμενου παρκαρισμένο έξω απ’ το κτίριο και κάποιον που ταίριαζε στην περιγραφή του να απομακρύνεται μ’ αυτό. Στην πρώτη δίκη οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να βγάλουν απόφαση, αλλά στη δεύτερη ο Κόλεϊ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.
    Στην προσπάθειά του να αποδείξει την αθωότητά του τον βοήθησε ένας επιθεωρητής της αστυνομίας του Σίμι Βάλεϊ της Καλιφόρνια, ο Μάικ Μπέντερ, που είχε διατυπώσει έντονες αμφιβολίες για την καταδίκη του Κόλεϊ από το 1989. Διάφορα στοιχεία άρχισαν να βγαίνουν σιγά σιγά στο φως: ένας μάρτυρας αποκάλυψε την ακριβή ώρα που ακούγονταν τα χτυπήματα στο διαμέρισμα του θύματος -ώρα κατά την οποία ο καταδικασθείς είχε ακλόνητο άλλοθι. Επίσης αποδείχθηκε ότι η μάρτυς, στην κατάθεση της οποίας στηρίχθηκε η καταδίκη του Κόλεϊ, δεν είχε ξεκάθαρη θέα του σταθμευμένου οχήματος από το παράθυρό της.   Αλλά εκείνο που τον απάλλαξε ήταν η επανεξέταση ξεχασμένων από καιρό δειγμάτων DNA που είχαν ληφθεί από τη σκηνή του εγκλήματος και βρέθηκαν σ’ ένα ντουλάπι. Κανένα από τα δείγματα αυτά δεν ταίριαζε με εκείνο του Κόλεϊ, που είχε συν τοις άλλοις και λευκό ποινικό μητρώο μέχρι την καταδίκη του για τους φόνους.
    Ο Κόλεϊ ήταν υποδειγματικός κρατούμενος στη διάρκεια της κάθειρξής του και μάλιστα μελετούσε επιμελώς για να πάρει μπάτσελορ. Του απονεμήθηκε χάρη από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Τζέρι Μπράουν και αποφυλακίστηκε, ενώ ο δήμος της Σίμι Βάλεϊ θα του καταβάλει αποζημίωση 4,9 εκ. δολαρίων και τα υπόλοιπα χρήματα θα προέλθουν από ασφαλιστικές εταιρείες και άλλες πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου