Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Η «απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος»


Η «απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος»
Η φράση Τσίπρα που τρέλανε κόσμο
    Στη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η φράση «η απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος»... είχε πιθανώς ως στόχο να θυμίσει στους ψηφοφόρους τις αριστερές ρίζες του κόμματος.
    Αριστερές ρίζες που κινδυνεύουν να ξεχαστούν, από την πιστή εφαρμογή του μνημονίου. Σε κάθε περίπτωση, εξυπηρετεί και το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, έστω κι αν η φρασεολογία θύμιζε μανιφέστο της κομμουνιστικής Αριστεράς της δεκαετίας του '50. Ή ακόμα και άρθρο του «Ριζοσπάστη» της δεκαετίας του 1970. Άλλωστε, εκτός από την απεύθυνση και το «πλατύ κάλεσμα», η «πλατιά συμμαχία» έχει μεγάλο παρελθόν στη φρασεολογία της κομμουνιστικής Αριστεράς.
Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ:
    «Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα ομοφώνως να εισηγηθεί προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει την προσεχή Κυριακή, την απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος για τη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου, μιας ευρύτατης συμπαράταξης, σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα, συλλογικότητες, αλλά και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο τον προοδευτικό, προκειμένου να αποτραπεί, ενόψει των επόμενων, κρίσιμων, ευρωπαϊκών εκλογών σε τρεις μήνες από σήμερα, να αποτραπεί η άνοδος, η επέλαση στην Ευρώπη της ακροδεξιάς, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στις κοινωνίες μας, στη δημοκρατία μας, στην ίδια την Ευρώπη, αλλά και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κυρίαρχες σήμερα νεοφιλελεύθερες επιλογές στην οικονομία και οι επιπτώσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
    Πολλοί ήταν οι χρήστες των social media που έσπευσαν να σχολιάσουν ειρωνικά τη φρασεολογία του πρωθυπουργού:
    Ο όρος "απευθυνση" που χρησιμοποιησε σήμερα ο Τσίπρας είναι δομικός στην μαρξιστική θεωρία. Έτσι, φρόντισε να δείξει πως απευθύνει κάλεσμα σε όλους, αλλά ο ίδιος παραμένει στη ριζοσπαστική αριστερά. Καθρεφτάκια για ιθαγενείς...
    Ο #Τσιπρας οπισθοδρομεί για μια ακόμη φορά κ επιστρατεύει τον απαρχαιωμένο λόγο του 15μελούς κ της ΚΝΕ, δηλωτικό των αδιεξόδων του και της απόγνωσής του. Η δε κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας με λέξεις όπως "απεύθυνση", επιβεβαιώνει ότι ο λόγος του είναι ΛΟΓΟΣ του ΑΠΕΥΘΥΣΜΕΝΟΥ!
    Ε αφού είπε ο Τσίπρας οτι η πρόταση για τη δημιουργία του προοδευτικού πόλου είναι ειλικρινής εγώ λέω να τον πιστέψουμε. Δεν έχει δώσει δικαιώματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου