Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Ο ΠΡΩΚΤΟΛΙΘΟΣ


Ο ΠΡΩΚΤΟΛΙΘΟΣ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ
του Βασίλη Ευστρ.Ναζλή
Αναφορά αστυνομικού Σταθμάρχου προς Μοιραρχίαν.
    "
Μπακόσταμος και Καλοστεκούμενος μαλώσαντες κατά φιλονεικίαν λαβούσαν χώραν, ο πρώτος ετραυμάτισε σοβαρώς δεύτερον εις χώρον κοιλίας δια πρωκτολίθου"
    Η Μοιραρχία αγνοούσα τι φονικό όργανο είναι ο πρωκτόλιθος τηλεγράφησε στον Σταθμάρχη "
τηλεγραφήσατε τι είδους φονικό όργανον είναι ο πρωκτόλιθος".
    Ο Σταθμάρχης απάντησε "φονικόν όργανον ο πρωκτόλιθος εστί σουγιάς Κολοκοτρώνης", ότι η λέξις "Κολοκοτρώνης" επειδή ήταν κακόηχη την μετέτρεψε σε "πρωκτόλιθο",και απάντησε "εκείνο που με έκανε να μεταβάλλω το "Κολοκοτρώνης" εις "πρωκτόλιθον",είναι γιατί ντράπηκα να βάλω εις την αναφορά μου χυδαίας λέξεις και μετέβαλα το "κόλο" εις "πρωκτόν",όπως τον έλεγαν οι αρχαίοι και το " Κολοκοτρώνι" εις " λιθον".
**Ο Γέρος του Μοριά όταν καταδικάσθηκε σε θάνατο για δήθεν προδοσία και ενώ μεταφερόταν στις φυλακές Ακροναυπλίας, σε ένα δρόμο είδε σε ένα παντοπωλείο κρεμασμένους σουγιάδες και μπήκε και αγόρασε ένα, γιατί τότε (
αλλά και μετά μέχρι πριν λίγα χρόνια ) όλοι οι άνδρες έφεραν μαζί τους σουγιά-μαχαίρι μικρό για χρήση, (όπως μετά όλοι έφεραν νυχοκόπτη με ενσωματωμένο σουγιαδάκι). Οι περίοικοι που τον ακολουθούσαν είδαν την αγορά και από τότε τον σουγιά αυτό τον ονόμασαν "Κολοκοτρώνη" και αυτή η ονομασία από τότε μέχρι της μέρες μας χαρακτηρίζει αυτόν τον σουγιά..
ΕΤΣΙ ΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ!!
Το παρόν ελαφρά τροποποιημένο πάρθηκε από το μοναδικό και ήδη σπάνιο βιβλίο του πρώην Αρχηγού της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής Δρόσου Δροσόπουλου ( 1934-1941). «ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΙ - ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου