Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

7.Ο Τσίπρας έστειλε επιστολή στη Μέρκελ και μιλάει για στάση πληρωμών



7.Ο Τσίπρας έστειλε επιστολή στη Μέρκελ και μιλάει για στάση πληρωμών
    Μια δραματική πτυχή της διαπραγμάτευσης Ελλάδας-εταίρων αποκαλύπτουν οι Financial Times.
    H εφημερίδα δημοσιεύει το περιεχόμενο επιστολής του Αλέξη Τσίπρα προς την Ανγκελα Μέρκελ με ημερομηνία 15 Μαρτίου. Στο κείμενο αυτό ο Ελληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά προειδοποιεί πως η Ελλάδα οδεύει σε στάση πληρωμών και ζητάει από την κ. Μέρκελ να παρέμβει.
    Δύο ημέρες μετά την επιστολή οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και η αυριανή συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ.
    Σύμφωνα με την εφημερίδα και τον δημοσιογράφο Πίτερ Σπίγκελ που έχει στη διάθεσή του το έγγραφο, ο Ελληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι θα είναι αδύνατο η Αθήνα να εκπληρώσει άμεσα τις δανειακές της υποχρεώσεις αν η Ε.Ε. δεν καταφέρει να δώσει κάποια βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια στη χώρα.
    Η επιστολή έρχεται σε μία χρονική στιγμή που κορυφώνεται η ανησυχία για το κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πληρώσει συντάξεις και μισθούς στο τέλος του μήνα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να ξεμείνει από ρευστό στο τέλος Απριλίου.
    Ξεκινώντας την επιστολή του ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «σας γράφω για να εκφράσω τη μεγάλη μου ανησυχία για τις εξελίξεις μετά από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου».
    Στη συνέχεια, αφού κάνει μια επανάληψη των όσων συμφωνήθηκαν σε εκείνο το Eurogroup επισημαίνει ότι η συμφωνία αυτή αποτέλεσε ένα νέο πλαίσιο για την καινούργια σχέση μεταξύ Ελλάδας, των εταίρων της και των Θεσμών.
«Θα επιλέξουμε ανάμεσα σε αποπληρωμή του ΔΝΤ και κοινωνικές δαπάνες»
    Οπως αναφέρουν οι FT το γράμμα έχει ημερομηνία 15 Μαρτίου και σε αυτό ο κ. Τσίπρας προειδοποιεί πως η ελληνική κυβέρνησή θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα σε αποπληρωμή δανείων που οφείλει η χώρα μας (κυρίως προς το ΔΝΤ) ή τις κοινωνικές δαπάνες. 
Ευθύνες σε Ντράγκι και ΕΚΤ
    Μάλιστα μέσω της επιστολής ο Ελληνας πρωθυπουργός επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΚΤ για τον περιορισμό στην έκδοση εντόκων γραμματίων, αλλά και στην Ευρωζώνη για την άρνησή της να καταβάλει οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση προς την Αθήνα προτού αυτή εφαρμόσει έναν νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
    Μάλιστα υπενθυμίζει ότι, το 2012 όταν η χώρα είχε βρεθεί σε αντίστοιχη θέση η Φρανκφούρτη ήταν πολύ πιο γενναιόδωρη.  «Ο ELA αυξήθηκε, δεν υπήρξε περιορισμός στις τράπεζες και τα έντοκα και η τότε κυβέρνηση με το Eurogroup πήραν τον απαιτούμενο χρόνο για να φτάσουν σε συμφωνία» σημειώνει ο πρωθυπουργός.
Αιχμές και για την κυβέρνηση Σαμαρά
    «Εξαιτίας των αποτυχιών της προηγούμενης κυβέρνησης να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, οι εκταμιεύσεις από τον EFSM-ESM σταμάτησαν (και οι αντίστοιχες του ΔΝΤ καθυστέρησαν) δημιουργώντας χρηματοδοτικό κενό το 2014 και το 2015» γράφει ο Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας σαφείς αιχμές για την κυβέρνηση Σαμαρά.
    «Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές σε συνδυασμό με τους περιορισμούς της ΕΚΤ και τις καθυστερήσεις εκταμίευσης θα ήταν αδύνατο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το χρέος της», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή ο Ελληνας πρωθυπουργός.
    Αναφέρει ότι η εξυπηρέτηση των χρεών θα οδηγήσει σε «άμεση επιδείνωση της ήδη συμπιεσμένης ελληνικής οικονομίας, μια προοπτική που δεν θα επιδοκιμάσω».
    «Με τη συγκεκριμένη επιστολή, σας ζητώ να μην επιτρέψετε σε ένα ασήμαντο ζήτημα ταμειακής ρευστότητας και μία συγκεκριμένη «θεσμική αδράνεια» να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη», συμπληρώνει.
Επίθεση σε τεχνικά κλιμάκια και Ευρωζώνη
    Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας, στην επιστολή του επισημαίνει ότι έχει γίνει μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια σε Βρυξέλλες και Αθήνα.
    «Ο λόγος για την εξαιρετικά αργή πρόοδο είναι το ότι τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, αλλά και κάποιοι παράγοντες σε υψηλότερο επίπεδο, δεν δείχνουν να λαμβάνουν ιδιαίτερα υπόψη τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και, αντιθέτως, δείχνουν δεσμευμένοι να προχωρήσουν με βάση τις ‘’κατευθυντήριες’’ του Μνημονίου» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας και συνεχίζει «Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι εταίροι μας θεωρούν πως μια επιτυχημένη μεταρρυθμιστική προσπάθεια μπορεί να προχωρήσει υπό τέτοιους απαγορευτικούς και πιεστικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής πίεσης που δέχεται η κυβέρνησή μου».
«Δεσμευόμαστε για εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας»
    Ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει την πεντασέλιδη επιστολή του αναφέροντας ότι «η Αθήνα δεσμεύτηκε για εκπλήρωση των υποχρεώσεών της σε ένδειξη καλής πίστης και στενής συνεργασίας με τους εταίρους ενώ ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Αγκελα Μέρκελ συμπληρώνοντας πως μια αποτυχία εξεύρεσης βραχυπρόθεσμης  χρηματοδότησης  μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου