Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

4.Στο Λύκειο διδάσκονται αποσπάσματα βιβλίων του Βαρουφάκη4.Στο Λύκειο διδάσκονται αποσπάσματα βιβλίων του Βαρουφάκη
    Κι όμως, αποσπάσματα από βιβλία του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περιλαμβάνονται σε σχολικά βιβλία του Λυκείου.
    Στο βιβλίο «Βασικές αρχές κοινωνικών επιστημών» της Β' Γενικού Λυκείου, όπως σημειώνει το protothema.gr, που διδάσκεται από φέτος, παρατίθεται μια παράγραφος από τις πρώτες σελίδες και την εισαγωγή του βιβλίου του υπουργού Οικονομικών «Πολιτική Οικονομία».
    Μάλιστα, στο απόσπασμα του βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη που περιλαμβάνεται στο σχολικό βιβλίο γίνεται αναφορά και στους Γερμανούς. «16ος αιώνας - Οι Γερμανοί έμποροι έπρεπε να σταματούν κάθε 10 χιλιόμετρα για να πληρώνουν διόδια, το ύψος των οποίων καθοριζόταν έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.
    Ομως, αυτό δεν είναι το μόνο σχολικό βιβλίο στο οποίο περιλαμβάνεται απόσπασμα από το συγγραφικό έργο του νυν υπουργού Οικονομικών. Στο βιβλίο «Πολιτική Παιδεία» της Α' Λυκείου, στο 4ο Κεφάλαιο, συγκεκριμένα, υπάρχει απόσπασμα από την «Πολιτική Οικονομία» του Γιάνη Βαρουφάκη που παραπέμπει στον Αλφρεντ Μάρσαλ που έγραφε στο τέλος του 19ου αιώνα: «Τα περισσότερα οικονομικά φαινόμενα [...] δεν μπορούν να εκφραστούν εύκολα με μαθηματικό τρόπο. Οι οικονομολόγοι πρέπει επομένως να προσέχουν να μην αποδώσουν λανθασμένες αναλογίες στις οικονομικές δυνάμεις, δίνοντας περισσότερη έμφαση σε αυτά τα στοιχεία που μπορούν εύκολα να ποσοτικοποιηθούν».
    Σημειώνεται ότι η συγγραφή των δύο βιβλίων έγινε κατόπιν σχετικής προκήρυξης στις 18 Απριλίου του 2014, όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και παραδόθηκαν στα μέσα Ιουλίου, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου