«Η Γερμανία επιθυμεί η νέα ελληνική κυβέρνηση να
υπαναχωρήσει στις αντιμνημονιακές υποσχέσεις που έδωσε στις πρώτες μέρες
διακυβέρνησης και να επικεντρωθεί στις οικονομικές πολιτικές που συμφώνησαν οι
προκάτοχοί της με τους δανειστές» τονίζει έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters. To έγγραφο προετοιμάστηκε από το
Βερολίνο για τη συνάντηση των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων
Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Οι αξιωματούχοι πρόκειται να συζητήσουν την απάντηση της ευρωζώνης στις ελληνικές απαιτήσεις για μια επίσημη διαγραφή ή αναδιάρθρωση του χρέους, λήξη των περικοπών στον προϋπολογισμό και αντιστροφή ορισμένων αντιδημοφιλών μέτρων.
Οι αξιωματούχοι πρόκειται να συζητήσουν την απάντηση της ευρωζώνης στις ελληνικές απαιτήσεις για μια επίσημη διαγραφή ή αναδιάρθρωση του χρέους, λήξη των περικοπών στον προϋπολογισμό και αντιστροφή ορισμένων αντιδημοφιλών μέτρων.
Η γερμανική κυβέρνηση διαμηνύει στην Αθήνα ότι δεν πρέπει να πάρει πίσω καμία από τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα, στην προσπάθεια της Ελλάδας να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς.
«Το Eurogroup χρειάζεται μια σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα που να διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών μέτρων, που είναι αναγκαία για να διατηρηθεί εντός τροχιάς το πρόγραμμα», σημειώνεται στο γερμανικό έγγραφο.
Παράλληλα, το Βερολίνο επιθυμεί την παραμονή της τρόικας.
Η γερμανική κυβέρνηση ζητεί από την ελληνική να σεβαστεί τη συμφωνία ώστε να μειωθεί το δυναμικό των υπαλλήλων της γενικής κυβέρνησης κατά 150.000 εργαζόμενους, να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που συνδέονται στενά με τις εισφορές και τις παροχές, να διατηρήσει τον κατώτατο μισθό και να κάνει ευρύτερη χρήση αποκεντρωμένων μισθολογικών διαπραγματεύσεων.
Το έγγραφο διαμηνύει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών, των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και ακινήτων, κυρίως την προώθηση ξένων επενδύσεων με στόχο να συγκεντρωθούν έσοδα 2,2 δισ. ευρώ το τρέχον έτος.
«Στη βάση των σημείων που τονίζονται παραπάνω είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Χρειάζεται να γίνουν και μπορούν να γίνουν περισσότερα σε μια διμερή βάση καθώς και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» αναφέρεται στο έγγραφο.
Το πρακτορείο Reuters καταλήγει σχολιάζοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι στήριξη θα υπάρξει για τη γερμανική θέση, η οποία φαίνεται ότι δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη της την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, στις ευρύτερες συζητήσεις στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου