Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

2.Παίρνει ζωή το κτίριο-φάντασμα της δυτικής Θεσσαλονίκης2.Παίρνει ζωή το κτίριο-φάντασμα της δυτικής Θεσσαλονίκης
Του Βαγγέλη Πλάκα plakasv@gmail.com
    Δώδεκα χρόνια μετά την κατασκευή του, ένα κτίριο-φάντασμα του δημοσίου στον Εύοσμο, εμβαδού 4.000 τ.μ., το οποίο είχε κτιστεί για να στεγάσει τη ΔΟΥ Σταυρούπολης, η οποία ωστόσο ουδέποτε δημιουργήθηκε, αποκτά ζωή.
    Μέσα στο Μάρτιο αναμένεται να μεταστεγαστεί εκεί μια από τις μεγαλύτερες εφορίες της Θεσσαλονίκης, που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος των φορολογούμενων του δυτικού τμήματος της πόλης, η ΔΟΥ Αμπελοκήπων.
    Σήμερα η ΔΟΥ Αμπελοκήπων, με 131.000 συναλλασσόμενους, στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο επί της οδού Ειρήνης στο Βαρδάρη ενώ ήδη, σύμφωνα με τον προϊστάμενό της Αντώνη Κυρίτση, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη μεταφορά εξοπλισμού και στη συνέχεια, μόλις ολοκληρωθούν κάποιες εργασίες στο νέο κτίριο, του αρχείου και τέλος και του προσωπικού. Ήδη μάλιστα αντικαταστάθηκε η πινακίδα “ΔΟΥ Σταυρούπολης” που δέσποζε στην είσοδο του επί χρόνια κενού κτιρίου με τη “ΔΟΥ Αμπελοκήπων” και εντός εκτελούνται εργασίες συντήρησης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθαρισμού του χώρου και λειτουργίας των συστημάτων πυρόσβεσης, στα οποία είχαν εντοπιστεί προβλήματα.
    Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν ήταν το πλημμυρισμένο 2ο υπόγειο του κτιρίου που προορίζεται για να φιλοξενήσει το αρχείο της εφορίας. Αυτό ήταν και ένα από τα σημεία επί των οποίων ήγειραν ενστάσεις οι εργαζόμενοι με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εφοριακών Μιχάλη Κούπκα να μεταφέρει τους προβληματισμούς για το αν οι πλημμύρες προκάλεσαν προβλήματα στατικότητας. Το κτίριο κατόπιν των επισημάνσεων των εργαζομένων ελέγχθηκε από μηχανικούς του οικείου δήμου και βεβαιώθηκε πως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Ωστόσο, όπως πληροφορείται η “Μ”, δεν είναι λίγοι οι εφοριακοί αλλά και οι φοροτεχνικοί που διαφωνούν με τη μεταφορά από το κέντρο στα δυτικά της πόλης λόγω των μετακινήσεων που θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν.
    Η μεταστέγαση της ΔΟΥ Αμπελοκήπων στο κενό κτίριο της ΔΟΥ Σταυρούπολης προβλεπόταν στην προ διετίας αναμόρφωση των εφοριών της Θεσσαλονίκης, που είχε οδηγήσει σε πολλές συνενώσεις.  
    Προτείνεται να διερευνηθεί η παραχώρηση του κτιρίου της πρώην ΔΟΥ Σταυρούπολης, το οποίο παραμένει κενό και ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ”, έλεγε το πόρισμα του 2012 της ειδικής επιτροπής για την ενοποίηση εφοριών. Το κτίριο είχε περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια στην Εθνική Πανγαία, έπειτα από τον διαγωνισμό για την πώληση και μίσθωση ακινήτων του δημοσίου.
    Επί πολλά χρόνια ένα δημόσιο κτίριο 4.000 τ.μ. παρέμενε κενό. Η ΔΟΥ Σταυρούπολης που θα φιλοξενούσε δεν δημιουργήθηκε ποτέ καθώς υπήρχαν αντιδράσεις. Και ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στεγάζοντας άλλες δημόσιες υπηρεσίες και να εξοικονομηθούν δημόσιοι πόροι από ενοίκια που αφειδώς καταβάλλονται για τη στέγασή τους, παρέμενε ένα κουφάρι αδειανό, αναξιοποίητο να ρημάζει από την εγκατάλειψη.  
    Ευτυχώς θα αξιοποιηθεί με τη στέγαση της ΔΟΥ Αμπελοκήπων και θα δώσει τη δυνατότητα παροχής καλύτερων υπηρεσιών στους χιλιάδες φορολογούμενους, που καθημερινά εξυπηρετούνται αλλά και στους εργαζόμενους που καλούνται, λιγότεροι από όσους θα έπρεπε, να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους.  
    Αυτό θα είναι το όφελος. Όχι όμως τόσο οικονομικό, καθώς η ΔΟΥ Αμπελοκήπων (που κατέβαλλε περίπου 22.000 ευρώ μηνιαίο ενοίκιο για το κτίριο της Ειρήνης) θα πρέπει να πληρώνει ενοίκια και για το νέο κτίριο, το οποίο πωλήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ με πρόβλεψη επαναμίσθωσης. Αφήστε που τόσον καιρό, μετά τον διαγωνισμό, το υπουργείο Οικονομικών πλήρωνε ενοίκιο για ένα -πρώην δικό του- άδειο κτίριο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου