Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

5.Μυθικός θησαυρός 2.000 χρυσών νομισμάτων στο βυθό του Ισραήλ5.Μυθικός θησαυρός 2.000 χρυσών νομισμάτων στο βυθό του Ισραήλ
    Εναν μυθικό θησαυρό που αποτελείτε από 2.000 χρυσά νομίσματα, ανακάλυψε μια ομάδα δυτών στις ακτές του Ισραήλ, στο αρχαίο λιμάνι της Καισάρειας και χρονολογείται από το 900 μ.χ.
    Η αρχαιολογική υπηρεσία του Ισραήλ τόνισε ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο θησαυρό που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στις μεσογειακές ακτές της χώρας. Ο Kobi Sharvit, διευθυντής της αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τόνισε ότι: «Τα νομίσματα προέρχονται από ναυάγιο πλοίου το οποίο είτε ανήκε στο Χαλιφάτο και μετέφερε την μισθοδοσία του στρατού στην Αίγυπτο είτε πρόκειται για καράβι που ανήκε σε μεγαλέμπορο που έκανε δουλειές στα λιμάνια της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου».

    Ο Kobi Sharvit δήλωσε πως οι τέσσερις δύτες αποτελούν υπόδειγμα πολιτών καθώς μετά από την ανακάλυψη του θησαυρού, παρέδωσαν τα νομίσματα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. «Αυτοί που ανακάλυψαν το χρυσό είχαν χρυσή καρδιά και έδειξαν πόσο πολύ αγαπούν τη χώρα και την ιστορία της» δήλωσε.

    Σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει στην χώρα, αυτοί που κλέβουν έναν θησαυρό ή πωλούν αρχαιότητες, τιμωρούνται με πέντε χρόνια φυλάκισης.  
    Ενα σύνολο περίπου 2000 χρυσών νομισμάτων ανακαλύφθηκε μετά τις σφοδρές θύελλες που ανακάτεψαν μέχρι και τον πάτο της θάλασσας.
    Αρχικά, οι δύτες βρήκαν ένα χρυσό νόμισμα και υπέθεσαν ότι πρόκειται για νόμισμα από κάποιο παιχνίδι.  Ωστόσο, όταν κοίταξαν καλύτερα ανακάλυψαν τον μυθικό θησαυρό, που χρονολογείται στα 900 μ.Χ. Τα νομίσματα ανακαλύφθηκαν στο αρχαίο λιμάνι της Καισάρειας και εικάζεται ότι ανήκαν στο Χαλιφάτο των Φατιμιδών που κυβερνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής από το 909 μέχρι το 1171.
    O Robert Cole, ένας εμπειρογνώμονας στα θέματα νομισμάτων, δήλωσε ότι τα νομίσματα είναι σε άριστη κατάσταση: «Παρά το γεγονός ότι ήταν στο βυθό της θάλασσας για περίπου χίλια χρόνια, τα νομίσματα είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Δεν χρειάζεται να καθαριστούν ή να συντηρηθούν» συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου