Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

2.Ο νέος Σαουδάραβας βασιλιάς μοίρασε λεφτά στους πιστούς στην τελετή στέψης του2.Ο νέος Σαουδάραβας βασιλιάς μοίρασε λεφτά στους πιστούς στην τελετή στέψης του
Τα βλέπεις αυτά, Προκόπη? Εσύ τι θα μοιράσεις ???
Ένα κβά τσόκια που περισσεύουν από….’’πρωτογενές πλεόνασμα’’ ?
    Ο πρόσφατα εστεμμένος μονάρχης της πλούσιας σε πετρέλαιο Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο τον περασμένο μήνα μετά το θάνατο του αδελφού του, βασιλιά Αμπντάλα, μοίρασε δισεκατομμύρια δολάρια στους πολίτες του στην πολυτελή τελετή στέψης του.
    Η μαζική ελεημοσύνη, εκτιμάται σε πάνω από 32 δισεκατομμύρια δολάρια, περιελάμβανε τον βασικό μισθό δύο μηνών για όλους τους κρατικούς υπαλλήλους, στρατιώτες, φοιτητές, συνταξιούχους καθώς και γενναιόδωρες επιχορηγήσεις σε διάφορες επαγγελματικές ενώσεις, λογοτεχνικές και αθλητικές λέσχες.
    «Αγαπητοί άνθρωποι: Αξίζετε περισσότερα και ότι κάνω δεν θα είναι ποτέ αρκετό για να σας δώσει ότι αξίζετε» έγραψε σε ένα tweet στον επίσημο λογαριασμό twitter του βασιλιά Σαλμάν μετά την γενναιόδωρη προσφορά του.
    Σε μια χώρα όπου τα 3 εκατομμύρια από τα περίπου 5,5 εκατομμύρια ισχυρού εργατικού δυναμικού απασχολείται από την κυβέρνηση, η γενναιοδωρία του βασιλιά θα ωφελήσει άμεσα σχεδόν κάθε κλιμάκιο της κοινωνίας. Αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις ακολούθησαν το παράδειγμά του βασιλιά, δίνοντας επίσης γενναιόδωρα επιδόματα στους εργαζόμενους.
    Πολλοί Σαουδάραβες γιόρτασαν την κίνηση αυτή του βασιλιά, αγοράζοντας και επιδεικνύοντας πολυτελή αντικείμενα, όπως κοσμήματα, iPad, τηλεοράσεις με επίπεδη οθόνη, και εισιτήρια για διακοπές. Ένας ανέβασε στο YouTube βίντεο στο οποίο ραίνει με χαρτονομίσματα το σαστισμένο παιδί του.
    Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Σαουδάραβας μονάρχης μοιράζει μετρητά τους πολίτες. Στη συντηρητική χώρα του Κόλπου, η κοινωνική υπακοή και πίστη στο βασιλιά είναι στενά συνδεδεμένη με την ικανότητα του κράτους να παρέχει αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και δημόσιες υπηρεσίες, λένε οι ειδικοί.
    Αυτή η παράδοση του μοιράσματος χρημάτων με αντάλλαγμα την αγάπη και την πίστη του λαού, χρονολογείται από την εποχή που ο σεΐχης της φυλής έπρεπε να αποδείξει ότι ήταν ο σοφότερος, πιο γενναίος και πιο γενναιόδωρος, προκειμένου να επικρατήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου