Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ EASTMED


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ EASTMED
Η πρώτη επιθετική αντίδραση της Τουρκίας για τον East Med
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
PRONEWS
    H Άγκυρα επιχειρεί να αντιδράσει άμεσα στη υπογραφή του EastMed από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ καθώς ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, προανήγγειλε εντός του 2020 την παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων νότια της Κρήτης και του Καστελόριζου! Δηλαδή ανακοινώνει ότι η Τουρκία θα αρπάξει έτσι απλά ελληνική υφαλοκρηπίδα (αλλά και την πολιτικά πλέον ανακηρυγμένη ΑΟΖ λόγω της υπογραφής του EastMed) παραχωρώντας πράγματα τα οποία δεν της ανήκουν.
    Ο Τούρκος αξιωματούχος προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων, με στόχο την έναρξη σεισμογραφικών ερευνών για την αναζήτηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου όπως αναφέρει το Sputnik.
    Πρόκειται για οικόπεδα, όπως εξήγησε, τα οποία βρίσκονται εντός της θαλάσσιας περιοχής που περιγράφεται στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.
    «Mε τη βοήθεια του Θεού, τους επόμενους μήνες, δηλαδή εντός του 2020, στο πλαίσιο της συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που υπογράψαμε με τη Λιβύη, θα ξεκινήσουμε γρήγορα  τις εργασίες παραχώρησης οικοπέδων» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Ντονμέζ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επίμαχες δηλώσεις επήλθαν λίγες ώρες πριν την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου «EastMed».
    Είναι σαφές ότι η Άγκυρα θα επιδιώξει την ακύρωση της συμφωνίας με «νταηλίκι». Αθήνα, Λευκωσία και Τελ Αβίβ πρέπει να επιδείξουν πυγμή και να προστατέψουν την υπογραφή τους με κάθε απαραίτητο μέσο και τρόπο.
    Στο ίδιο πλαίσιο, μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ξεκαθάρισε ότι κανένα σχέδιο δεν πρόκειται να πετύχει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας. «Ανεξάρτητα του ποιοι εμπλέκονται, κανένα σχέδιο στην περιοχή, το οποίο αποκλείει την Τουρκία, δεν πρόκειται να πετύχει» δήλωσε, χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία είναι «πολύ ενεργή» στη Μεσόγειο.
    Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και καθεστώτος της Τρίπολης, για τον καθορισμό κοινών θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο.
Μπίμπι: “Δημιουργήσαμε μια συμμαχία μεγάλης σημασίας στην Αν. Μεσόγειο”
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
DEFENCE POINT
    Λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Τον Ισραηλινό πρωθυπουργό υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
    «Αναχωρούμε για μια σημαντικότατη σύνοδο με τον Πρόεδρο της Κύπρου και τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό. Δημιουργήσαμε μια συμμαχία μεγάλης σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο για το ενεργειακό μέλλον του Ισραήλ, που γίνεται ενεργειακή δύναμη και για την περιφερειακή σταθερότητα» δήλωσε λίγο πριν αναχωρήσει από το Ισραήλ για την Ελλάδα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
    Στις 2 μετά το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί επίσης στο γεύμα που παραθέτει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ισραηλινό ομόλογό του. Το απόγευμα, στις 18.30, ο υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί και στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας για τον East Med, από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών παρουσία των ηγετών. Αύριο το πρωί ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.
EAST MED Θα προστατευθεί με κάθε τρόπο και μέσο από Ελλάδα και Ισραήλ
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
PRONEWS
    Με την υπογραφή της Διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό East Med όλα αλλάζουν γεωπολιτικά αφού επί της ουσίας αποτελεί μια πολιτική ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ.
    Αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι πως ότι υπογραφεί, δηλαδή η κατασκευή του αγωγού και η μετέπειτα ύπαρξή του και λειτουργία του, θα πρέπει να προστατευθεί με κάθε μέσο και τρόπο και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τις χώρες που στρατιωτικά μπορούν να το κάνουν, δηλαδή Ελλάδα και Ισραήλ. Έτσι και το Ισραήλ δεσμεύεται πλέον ότι θα κάνει ότι είναι αναγκαίο για να προστατευθεί ο αγωγός και αυτό έχει την σημασία του σε ότι αφορά τις τουρκικές αντιδράσεις.
    Πρόβλεψη για λήψη μέτρων προστασίας και διασφάλισης του αγωγού φυσικού αερίου East Med περιλαμβάνει σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η Διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό που θα υπογραφεί το απόγευμα στο Ζάππειο παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου.
    Η πρόβλεψη για την λήψη μέτρων προστασίας του αγωγού από τις συμβαλλόμενες χώρες περιλαμβάνεται στο άρθρο 10 της διακυβερνητικής συμφωνίας η οποία αναφέρεται ακόμη:
1.       Στο ρυθμιστικό - αδειοδοτικό πλαίσιο για την διευκόλυνση του έργου και το κοινό φορολογικό πλαίσιο που θα το διέπει.
2.       Στην προοπτική ένταξης και νέων κρατών σε αυτήν (αυτό είναι σαφές πως αναφέρεται στην Ιταλία και την Αίγυπτο).
3.       Στην προοπτική μεταφοράς πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από υφιστάμενα ή και νέα κοιτάσματα στη διαδρομή που θα ανακαλυφθούν στο μέλλον (εδώ προφανώς αναφέρεται στα κοιτάσματα που θεωρείται βέβαιο πως υπάρχουν νότια της Κρήτης και κοντά στον Κυπαρισσιακό κόλπο.
    Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική τεχνική μελέτη για τον αγωγό, σύμφωνα με την οποία το έργο είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο, περιλαμβάνει και πρόβλεψη για μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από κοιτάσματα νότια της Κρήτης, εφόσον ανακαλυφθούν.
Πώς και γιατί ο East Med αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη - Η σημασία του έργου για την Ελλάδα
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
   Από την Αθήνα ξεκινά η ισχυροποίηση του ρόλου της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου καθώς σήμερα στις 18:30 στο Ζάππειο Μέγαρο «πέφτουν» οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.
    Ο East Med παίρνει σάρκα και οστά μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών της ελληνικής διπλωματίας και όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία που οδηγεί σε ένα έργο οικονομικά βιώσιμο και στηριγμένο στο Διεθνές Δίκαιο. Από την κυβέρνηση σημειώνουν πως: «Ο αγωγός υπηρετεί τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχει βάση αναβαθμισμένης συνεργασίας της Ελλάδας με όλες τις χώρες της περιοχής μας, επιφυλάσσει στη χώρα μας σημαντικά οικονομικά οφέλη και μαζί με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, βάζει την Ελλάδα για τα καλά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη».
Οι δυνατότητες του EastMed
    Η συζήτηση ωστόσο πέρα από το επικοινωνιακό κομμάτι έχει και την πραγματιστική της πλευρά που δεν είναι άλλη από τα οφέλη που θα έχει η χώρα μας από την υλοποίηση του έργου. Κυβερνητικές πηγές, κάνουν λόγο για αποδεδειγμένη οικονομική βιωσιμότητα και εμπορική ανταγωνιστικότητα του East Med, ενώ το κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα περίπου 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ για χωρητικότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά έτος.
    Ο East Med θα επιτρέψει ουσιαστικά την… απαγκίστρωση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο και να δώσει μεγάλη ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιό της. Παράλληλα το έργο θα συμβάλει και στη μείωση του λογαριασμού των καταναλωτών για το φυσικό αέριο σε ολόκληρη την ΕΕ. Εκτιμάται ότι μπορεί να μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη το οποίο θα μπορεί να καλύψει το 10% των ενεργειακών αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου. Την ίδια στιγμή η στάση της Ε.Ε. είναι αποδεδειγμένα θετική αφού η Κομισιόν έχει ήδη αποφασίσει τη χρηματοδότηση των τελικών τεχνικών μελετών του αγωγού με 34,5 εκατ. ευρώ, που καλύπτουν περίπου το μισό τους κόστους τους.
Γιατί η Ιταλία δεν υπογράφει - προς το παρόν
    Η απάντηση στο ερώτημα αυτό αφορά κυρίως σε ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής που απασχολούν το εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Η Ιταλία είναι ανοιχτή για να ακολουθήσει αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, καθώς είναι θετική επί της αρχής, ενώ έχει ήδη συμφωνήσει στην χρηματοδότηση από την Ε.Ε. των προκαταρκτικών μελετών για τον East Med. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι από την Πρωτοχρονιά ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας) Στέφανο Πατουανέλι με επιστολή του στον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη εξέφρασε την στήριξή του τονίζοντας: «Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest)».
Τα επόμενα βήματα της ελληνικής διπλωματίας
    Η σημερινή εκδήλωση για τον East Med αποτελεί ένα από τα σταθερά βήματα της ελληνικής διπλωματίας για την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής αλλά και ανάσχεσης του τουρκικού επεκτατισμού. «Κοινός στόχος των χωρών που συνυπογράφουν τη διακρατική συμφωνία για τον East Med, είναι να μετατραπεί η Νοτιοανατολική Μεσόγειος σε μία ζώνη -οικονομικής πρωτίστως- συνεργασίας, προς όφελος όλων των λαών», σημειώνουν από τη Νέα Δημοκρατία
    Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη προγραμματιστεί η διεξαγωγή του EastMed Gas Forum στο Κάιρο στις 15-16 Ιανουαρίου, ενός φόρουμ που τείνει να μετατραπεί σε έναν οργανισμό συνεργασίας σε μόνιμη βάση. Σε αυτό συμμετέχουν εκτός από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή. Συμμετέχουν δηλαδή κράτη τα οποία είχαν -και εξακολουθούν να έχουν- διαφορές μεταξύ τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι πρέπει να βάλουμε τις διαφορές στην άκρη και να προχωρήσουμε μπροστά.
East Med: Υπογράφηκε το προσύμφωνο ΔΕΠΑ – Energean για τον αγωγό φυσικού αερίου
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
NEWS BEAST
    Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed μπορεί να είναι όνειρο για ορισμένους και εφιάλτης για κάποιους άλλους, σήμερα όμως τίθενται οι βάσεις για την υλοποίησή του».
    Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην τελετή υπογραφής του προσυμφώνου συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas για την προμήθεια 2 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως μέσω του East Med. Το προσύμφωνο υπεγράφη λίγες ώρες πριν την υπογραφή Διακυβερνητικής Συμφωνίας για την υποστήριξη του αγωγού που θα γίνει το απόγευμα στο Ζάππειο, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη. Αναφερόμενος στο προσύμφωνο, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για ορόσημο για τη βιωσιμότητα του αγωγού, «που έχει χαρακτηρισθεί συχνά ως αγωγός - όνειρο από πολλούς αναλυτές που θεωρούσαν αδύνατη την πραγματοποίησή του. Λυπάμαι που θα τους απογοητεύσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ υπογράμμισε ακόμη, μεταξύ άλλων ότι:
    -Έχουμε όραμα συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη και εταιρείες που συνασπίζονται για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την προώθηση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.   Ο δρόμος για την υλοποίηση του οράματος θα είναι ανηφορικός και δύσκολος, αλλά έχουμε την αποφασιστικότητα να τον διαβούμε με υπομονή και επιμονή.
    -Η συμφωνία του Ζαππείου δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε χώρας. Στρέφεται υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Είναι συνασπισμός δυνάμεων για την ειρήνη και την πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή. Βλέπουμε την ενέργεια όχι ως αιτία συγκρούσεων αλλά ως καταλύτη ειρηνικής συνύπαρξης όλων των κρατών και λαών της ευρύτερης περιοχής.
    -Ο αγωγός αποτελεί την καλύτερη στρατηγική επιλογή για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την νότιοανατολική Μεσόγειο και γι' αυτό υποστηρίζεται σθεναρά από την Ευρωπαϊκή Ένωση που τον έχει εντάξει τα έργα κοινού ενδιαφέροντος. Ο East Med είναι τεχνικά και εμπορικά υλοποιήσιμος και ανταγωνιστικότερος σε σχέση με άλλες επιλογές. Ενδυναμώνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγοντας ένα νέο ενεργειακό διάδρομο που διαφοροποιεί τις πηγές και οδεύσεις του φυσικού αερίου, όπως είναι η στρατηγική της ΕΕ. Με την συμμετοχή της Ιταλίας το έργο θα λάβει την τελική του μορφή ως η πλέον δυναμική επιλογή για την διασφάλιση της ενεργειακής ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου.
    Ο αγωγός East Med προβλέπεται να έχει αρχική δυναμικότητα μεταφοράς 10 δισ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο, από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, τα υπόλοιπα 8 δισ. (πέρα από τα 2 που προβλέπει το προσύμφωνο ΔΕΠΑ - Energean) μπορούν να προκύψουν από άλλα πεδία που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε φάση ανάπτυξης, όπως τα κοιτάσματα Λεβιάθαν (Ισραήλ) και Γλαύκος (Κύπρος).
    Μιλώντας στην τελετή υπογραφής ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς τόνισε ότι με τη συμφωνία διεθνοποιείται ακόμη περισσότερο ο ρόλος της εταιρείας ενώ πρόσθεσε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα ανακοινωθούν οι ανάδοχοι για τις μελέτες του έργου, προκειμένου σε ορίζοντα δύο ετών να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση. Υπογράμμισε ότι από τις προκαταρκτικές μελέτες προκύπτει πως το έργο είναι βιώσιμο ενώ εκτίμησε ότι τα κόστη θα είναι πολύ μικρότερα καθώς οι τεχνολογίες έχουν προοδεύσει. Τόνισε ακόμη ότι το έργο εμπορικά θα βοηθήσει τόσο την ευρύτερη περιοχή όσο και το ρόλο της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
    Ο διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας τόνισε από την πλευρά του ότι το έργο δημιουργεί μια διέξοδο για το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου που αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού και τον ανταγωνισμό, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει επιτυχία και στις γεωτρήσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα μόνο. Η Energean εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου καθώς και τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ. Όπως είπε ο κ. Ρήγας, η πλωτή υποδομή επεξεργασίας του φυσικού αερίου που θα εγκατασταθεί στην περιοχή έχει δυναμικότητα 8 δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο, από τα οποία τα 5 δισ. έχουν δεσμευτεί για την αγορά του Ισραήλ και με την συμφωνία που υπεγράφη σήμερα με την ΔΕΠΑ καλύπτονται άλλα 2 δισ. κυβικά μέτρα.
    Ο αγωγός EastMed εκτείνεται σε μήκος περίπου 1.900 χιλιομέτρων, με σχεδιαζόμενη δυναμικότητα 10 δισ. κ.μ. φ.α. ετησίως, και αποτελείται από τα παρακάτω επιμέρους τμήματα:
165 χλμ, περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο.
732 χλμ περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη.
421 χλμ. περίπου Υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο.
292 χλμ περίπου μέχρι τα παράλια του Πατραϊκού κόλπου
17 χλμ. περίπου υποθαλάσσιου αγωγού για τη διάσχιση του Πατραϊκού κόλπου.
245 χλμ για τη διάσχιση της Δυτικής Ελλάδας μέχρι το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας.
 Μητσοτάκης – Νετανιάχου τα είπαν και για την Αμυντική Βιομηχανία
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
DEFENSE POINT
        Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιβεβαιώθηκε η στενή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ και συζητήθηκε η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλά μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι επενδυτικές ροές και ο τουρισμός.  Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες έγινε επισκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και οι δύο πλευρές συνέπεσαν στην ανάλυσή τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησαν πως η συνεργασία για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή επιτρέπει την ανάπτυξη και την ευρωστία όλων των χωρών της γειτονιάς μας.
    Στον σύντομο διάλογο που είχαν οι δύο ηγέτες στην έναρξη της συνάντησης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρότεινε να δημιουργηθεί μία τριμερής δύναμη πυρόσβεσης, μαζί με την Κύπρο, ώστε να μην χρειάζεται κάθε χώρα να κάνει δαπάνες ξεχωριστά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον για μια τέτοια πρωτοβουλία τονίζοντας «μας ενδιαφέρει πολύ η κοινή χρήση μέσων όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα έχουμε περισσότερες με την πάροδο του χρόνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου