Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Γεώργιος Επιτήδειος, Αντγος ε.α.
    Όπως γνωρίζετε, κατά καιρούς, την ελληνική κοινή γνώμη, απασχολεί έντονα καί όχι αδικαιολογήτως, το ερώτημα εάν θα συμβεί ή όχι, θερμό επεισόδιο μεταξύ της χώρας μας καί της Τουρκίας. Η ανησυχία αυτή αυξάνεται κάθε φορά που εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα εις βάρος μας. Πρόσφατα μάλιστα, σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση, το 52% των Ελλήνων θεωρεί πολύ πιθανή την πρόκληση θερμού επεισοδίου.
    Η προσωπική μου άποψη είναι διαφορετική. Θεωρώ πως τέτοιο επεισόδιο δεν συμφέρει την Τουρκία να συμβεί. Πολύ δε περισσότερο κατά την παρούσα χρονική περίοδο, κατά την οποία η παράμετρος της κατασκευής των αγωγών καί της διελεύσεώς τους μέσω των οδών της Αν. Μεσογείου, επιβάλλει σταθερότητα καί ασφάλεια (δηλαδή όχι πολεμικές συγκρούσεις) στην περιοχή.
    Ευλόγως, βεβαίως, θα με ρωτήσετε τότε γιατί ο Ερντογάν εξωθεί τα πράγματα στα άκρα αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο ενόπλου εμπλοκής. Κατά την άποψή μου διότι εφαρμόζει με ιδιαίτερα επιτυχή τρόπο την γνωστή ρήση του αρχαίου Κινέζου Στρατηγού Σουν Τσου, σύμφωνα με την οποία ο Στρατηγός πρέπει να επιδιώκει να κερδίζει τον πόλεμο, χωρίς να χρειασθεί να βγάλει το σπαθί από την θήκη του. Στην προκειμένη περίπτωση ο Ερντογάν  εκμεταλλεύεται την διστακτικότητα, την φοβία καί την πρόθεση των αντιπάλων του να τον αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα, ώστε να αποφύγουν την σύρραξη. Επιπλέον εκβιάζει καί τις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες που επιθυμούν την σταθερότητα στη περιοχή προβάλλοντας την Τουρκία ως τον "Μινώταυρο" σ΄αυτήν, τον οποίον πρέπει να τον "ταΐσουν" ώστε να μη προκαλεί. Έχει αλήθεια κάποιος από εσάς την αφέλεια να πιστεύει πως εάν οι Τούρκοι ήξεραν πως θα καταρρίπταμε κάποιο από τα αεροσκάφη τους που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας θα ήταν τόσο προκλητικοί; Τώρα όμως "παίζουν με σημαδεμένη τράπουλα" καί με τις παραβιάσεις αυτές επιτυγχάνουν δύο στόχους:
    α. Προβάλλουν διεθνώς τις αμφισβητήσεις της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο.
    β. Εκπαιδεύουν τους περιορισμένης επιχειρησιακής δυνατότητος, ιδιαίτερα μετά τον Αρμαγεδώνα του πραξικοπήματος, νέους χειριστές των πολεμικών τους αεροσκαφών. 
    Τα σχετικά επιχειρήματά μου τα έχω περιλάβει σε άρθρο που συνέταξα το 2013, το οποίο καί σας κοινοποιώ, όχι φυσικά γιά να συμφωνήσετε με τις απόψεις μου, αλλά γιά να έχετε καί μία διαφορετική, "αιρετική" εάν θέλετε, γνώμη κάποιου που πιστεύει ότι η πλειοψηφία δεν έχει πάντοτε δίκαιο.
    Προφανώς καί γιά το καλό της πατρίδος μας καί όχι από εγωϊσμό,, εύχομαι το δίκαιο να βρίσκεται ακόμη με το μέρος μου.



1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ Γιώργο,

    Αφού δεν πολεμήσαμε για την Κύπρο πως να πείσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι για κάτι που είναι όχι τέτοιας σημασίας (Όπως η Κυπρος) θέμα? Ας μη ξεχνάμε ότι το 74 και το χάσμα στα εξοπλιστικά δεν υπήρχε και οι κρατούντες ήταν υποτίθεται υπερπατριώτες. Άρα λοιπόν μας κέρδισαν ήδη από τότε. Μιλάς για χαμένη υπόθεση εδώ και μισό αιώνα.

    Φώτης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή