Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Βρετανία: Δεν θα πληρώσουμε τα 100 δισ. ευρώ για το διαζύγιο με την ΕΕ



Βρετανία: Δεν θα πληρώσουμε τα 100 δισ. ευρώ για το διαζύγιο με την ΕΕ
    Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται να πληρώσει λογαριασμό 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, επιμένει ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. Το Λονδίνο θα πληρώσει ό,τι οφείλει νομίμως και «όχι ό,τι θέλει η ΕΕ», προειδοποίησε.
    Ο Βρετανός υπουργός απαντούσε στο ITV σε δημοσίευμα των Financial Times, πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας λίγες ώρες πριν την παρουσίαση από τον επικεφαλής ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ των κύριων αξόνων της διαπραγμάτευσης από την πλευρά των Βρυξελλών.     Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιθανόν να ζητήσει προκαταβολική καταβολή το 2019 μέχρι και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ εν όψει της βρετανικής εξόδου, ανεβάζοντας κατακόρυφα το ποσόν των 60 δισ. που κυκλοφορούσε μέχρι σήμερα, τη στιγμή που το Λονδίνο θεωρεί ότι δεν χρωστάει τίποτε.
    Ο Ντέιβις απέρριψε επίσης δημοσίευμα των Times σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αφήσει την Τερέζα Μέι να διαπραγματευθεί απευθείας μόνο με τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, παρά με τους ηγέτες της ΕΕ.
    «Ξεκινούμε αυτήν την διαπραγμάτευση όχι ως ικέτες, αλλά ως διαπραγματευτές. Στη διαπραγμάτευση υπάρχουν δύο πλευρές και η άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης δεν θα καθορίσει ποιος κάνει τι», είπε.
Αναφερόμενος με δηλώσεις του στο BBC στο θέμα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός του Brexit δήλωσε ότι πρόθεση του Λονδίνου στις διαπραγματεύσεις είναι να έχουν αντίστοιχα δικαιώματα με αυτά που έχουν και σήμερα.
    Το σχόλιό του διαφέρει από την θέση που πήρε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στο δείπνο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Μέι είχε δηλώσει ότι η μεταχείριση των ευρωπαίων πολιτών δεν θα είναι διαφορετική από την μεταχείριση των πολιτών τρίτων χωρών, για να λάβει από τον Γιούνκερ την απάντηση ότι αυτό θα είναι «μεγάλο» πρόβλημα.

1 σχόλιο:

  1. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος έκανε σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αν ακόμη αυτή διαλυθεί. Άσπονδος φίλος του Πρωθυπουργού εκμυστηρεύτηκε ότι ο Πρωθυπουργός την έχει βρει, του αρέσει πολύ όταν μιλάει Αγγλικά και τον χειροκροτούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή