Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Η «Κοιλάδα των φόνων», η πιο θανατηφόρα περιοχή της Γης .



Η «Κοιλάδα των φόνων», η πιο θανατηφόρα περιοχή της Γης .
    H κοιλάδα του Χουάρες στα σύνορα Τέξας και Μεξικού είναι γεμάτη από φυτείες βαμβακιού και πόλεις-φαντάσματα, αλλά ταυτόχρονα έχει γίνει και το βασίλειο των καρτέλ των ναρκωτικών.
    Η κοιλάδα βρίσκεται ανατολικά της πόλης Χουάρες, που κατείχε τον «τιμητικό» τίτλο της πιο επικίνδυνης πόλης στον κόσμο για τρία συναπτά έτη.
    Τα μέλη των εγκληματικών καρτέλ έχουν κυριαρχήσει στην πόλη και δεν διστάζουν να δολοφονήσουν ψυχρά όποιον παρεμποδίσει τις επιχειρήσεις τους. Η κοιλάδα έχει γίνει σημείο διακίνησης ναρκωτικών, εμπορίου λευκής σαρκός και παράνομης μετακίνησης μεταναστών.
    Οι κάτοικοι δεν βγαίνουν από τα σπίτια τους προκειμένου να προστατευθούν από τις ανταλλαγές πυρών των συμμοριών, που προτιμούν να ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους στη μέση του δρόμου.
    Κάποτε η περιοχή είχε πληθυσμό
60.000 κατοίκων, ωστόσο λόγω της άνθησης της παράνομης δραστηριότητας σε αυτή εγκαταλείφθηκε από την πλειονότητα των κατοίκων, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει μόλις 5.000 κάτοικοι.
    Οι λιγοστοί που έχουν απομείνει ασχολούνται με τις βαμβακοκαλλιέργειες, αλλά και τα θελήματα των βαρόνων των ναρκωτικών.
    Οπως δηλώνει ένας από τους κατοίκους: «
Εχουμε συνηθίσει το θέαμα των πτωμάτων στον δρόμο. Η Αστυνομία είναι ανύπαρκτη, καθώς το 2009 οι αστυνομικοί που επιχείρησαν να ελέγξουν το καρτέλ «Sinaloa» εκτελέστηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ. Τώρα τον έλεγχο της περιοχής τον έχουν οι έμποροι ναρκωτικών και η αντίσταση σε αυτούς κοστίζει ζωές».
    Οι βαρόνοι των ναρκωτικών έχουν θέσει και σύνορα στην Αστυνομία, που δεν τολμά να τα παραβιάσει, καθώς όποιος αστυνομικός προσπάθησε να ελέγξει τα καρτέλ έχει βασανιστεί και εκτελεστεί.
    Η απουσία της Αστυνομίας αναγκάζει τους κατοίκους να ζουν με τον φόβο και όσοι έχουν απομείνει υποχρεώνονται να εκτελούν συμβόλαια θανάτου, ληστείες και εμπόριο ναρκωτικών. Αυτοί που αρνούνται βλέπουν τις οικογένειές τους να εκτελούνται και τα παιδιά τους να απάγονται. Μια τρομαγμένη κάτοικος αποφεύγει τις ερωτήσεις:
    «
Ο άνδρας και οι δυο γιοι μου είναι νεκροί εξαιτίας τους. Αν με δουν να μιλάω σε δημοσιογράφο, θα είμαι και εγώ νεκρή μέσα σε μια ώρα».
    Η κυριαρχία των εγκληματικών οργανώσεων στην «Κοιλάδα των φόνων» αποδεικνύει την αδυναμία της μεξικανικής κυβέρνησης να επιβληθεί στους βαρόνους των ναρκωτικών που κυριαρχούν σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο, μετά τις μαζικές δολοφονίες των τελευταίων μηνών οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να αντιδρούν και ζητούν με έντονο τρόπο από την κυβέρνηση να τους προστατέψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου