Κυριακή 28 Μαΐου 2017

To φράγμα Μεσοχώρας και η Εκτροπή Αχελώου



To φράγμα Μεσοχώρας και η  Εκτροπή Αχελώου
Δημ. Ζακοντίνος
    Το φράγμα της Μεσοχώρας μέρος της πολυθρύλητης εκτροπής του Αχελώου, ενός γιγάντιου έργου που υπήρχε ως ιδέα ήδη από τη δεκαετία του 1920.
    Τα ύδατα του Αχελώου μέσω σήραγγας οδηγούνται προς το θεσσαλικό κάμπο. 
    Σύμφωνα με αυτό το έργο, λύνεται σε μεγάλο βαθμό το αρδευτικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, γιατί θα αρδευτούν ακόμη 2.000.000 στρέμματα.
    Παράλληλα θα γίνει δυνατή η παραγωγή 500.000 kw ηλεκτρικής ενέργειας και θα αναζωογονηθεί, με ένα μέρος των υδάτων του Αχελώου, ο Πηνειός, που κινδυνεύει να γίνει ξεροπόταμος, με όλες τις αναπόφευκτες επιπτώσεις στο κλίμα, στην οικολογία και στις καλλιέργειες της περιοχής. 
    Παράλληλα, όμως, έχουν εκφραστεί έντονες αντιρρήσεις για το έργο.
    Υποστηρίζεται πως η εκτροπή του Αχελώου είναι αντίθετη με την αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, αφού θα στηρίξει εντατικές καλλιέργειες επιδοτούμενων προϊόντων με ευρεία χρήση χημικών εισροών. 
    Κατά ορισμένες απόψεις, αντί να ενισχύονται οι παραδοσιακές μορφές ορεινής γεωργίας και η ανάπτυξη του ήπιου τουρισμού, η κατασκευή του έργου αυτού θυσιάζει φυσικούς πόρους, άγρια ονειρικά τοπία και έναν ολόκληρο πολιτισμό που έζησε επί αιώνες σε αρμονία με τη φύση
Σημερινή κατάσταση.
    Το φράγμα ολοκληρώθηκε το 2001.
    Έχει ύψος 150μ.& είναι πλήρως ανενεργό. 
    Δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ΕΥΡΩ  αλλά δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα.
    Συνεχείς προσφυγές στο ΣτΕ από περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπικούς φορείς έχουν σαν αποτέλεσμα το έργο να να βαλτώσει. 
    Αποτέλεσμα,οφέλη μηδέν, δηλ. ούτε νερό για άρδευση αλλά ούτε & ηλεκτρικό ρεύμα ενώ είναι αισθητή η αλλοίωση του περιβάλλοντος.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ.
    Χωρίς να σχολιάσουμε τα οφέλη από την παραγωγή 500.000kw, aν αρδευτούν 2.000.000 επιπλέον  στρέμματα είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι ο Θεσσαλικός κάμπος που αντιπροσωπεύει τo 14%**** του συνόλου του καλλιεργούμενου εδάφους της χώρας  θα μετατραπεί σε ένα απέραντο περιβόλι παραγωγής οπωροκηπευτικών , οσπρίων, καλαμποκιού & πλήθος άλλων προϊόντων που σήμερα ενώ τα εισάγουμε , η χώρα θα καταστεί αυτόματα εξαγωγέας αυτών των προϊόντων αυξάνοντας παράλληλα το ΑΕΠ.
    Κατά συνέπεια δεν προκαλεί εύλογες απορίες γιατί η Κοινή Αγροτική Πολιτική  είναι αντίθετη σ΄αυτήν την προοπτική.Οσον αφορά τα χημικά, ουδέν σχόλιο.
    Δεν θέλω να προχωρήσω σε περαιτέρω σχόλια  &αν έχω γράψει ανακρίβειες, όποιος γνωρίζει, ας διορθώσει !
****Ακριβώς το ίδιο ποσοστό είναι το σύνολο του καλλιεργήσιμου εδάφους της Β. Κορέας που κατοικείται από 27.εκατ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου