Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Είστε αριστερόχειρας; Τι μπορείτε να κάνετε που δεν μπορούν οι άλλοι.



Είστε αριστερόχειρας; Τι μπορείτε να κάνετε που δεν μπορούν οι άλλοι.
Bασικά, λένε χαζομάρες. Μόνο στο ποσοστό συμφωνώ, άσχετα εάν στην οικογένειά μου ο πατέρας μου, η κόρη μου και η εγγονή μου είναι αριστερόχειρες.
Το μόνο που δεν μπορώ να καταλάβω, είναι το πώς καταφέρνουν και γράφουν !
    Οι αριστερόχειρες αποτελούν κατά μέσο όρο το 10% του ανθρώπινου πληθυσμού. Πάντα υπήρχε η απορία στους ερευνητές γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι αριστερόχειρες, ωστόσο βρήκαν μερικά ενδιαφέροντα καθοριστικά χαρακτηριστικά τους που υπογραμμίζουν τις διαφορές τους από τους δεξιόχειρες.
    1. Υπερτερούν στον αθλητισμό. Οι αριστερόχειρες νικούν κατά κράτος τους δεξιόχειρες στον αθλητισμό. Είναι λόγω του στοιχείου του ανταγωνισμού, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Northwestern. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αριστερόχειρες είναι αποτέλεσμα της ισορροπίας μεταξύ συνεργασίας και ανταγωνισμού στην ανθρώπινη εξέλιξη. Η συνεργασία ευνοεί την ευελιξία, ενώ ο ανταγωνισμός ευνοεί την έκπληξη και έτσι ένας αριστερόχειρας μπορεί να κερδίσει έναν αγώνα.
    2. Είναι πιο πιθανό να έχουν λεπτό πρόσωπο. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα άτομα με λεπτά πρόσωπα είναι κατά 25% πιο πιθανόν να είναι αριστερόχειρες.
    3. Είναι καλοί στα μαθηματικά. Στα μαθηματικά οι αριστερόχειρες είναι από
5%-10% καλύτεροι όπως προκύπτει από μια μελέτη που έγινε σε 2.300 μαθητές στην Ιταλία μεταξύ 6 και 17 ετών, που κλήθηκαν να λύσουν απλά μαθηματικά. Επίσης, μια μελέτη του 2006 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuropsychology διαπίστωσε ότι οι αριστερόχειρες είναι πιο πιθανό να έχουν ταχύτερες συνδέσεις μεταξύ του δεξιού και του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου, πράγμα που σημαίνει ότι επεξεργάζονταν πληροφορίες επίσης ταχύτερα. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια ωφέλιμη δεξιότητα σε τομείς όπως τα βιντεοπαιχνίδια ή ο αθλητισμός.
    4. Είναι λίγο πιο ευαίσθητοι σε αλλεργίες, ημικρανίες και κάποιες ασθένειες. Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι αριστερόχειρες έχουν προδιάθεση σε αλλεργίες πιο νωρίς στη ζωή τους. Και οι New York Times ανέφεραν μια σειρά μελετών που έδειξαν ότι “
είναι πιο πιθανόν να υποφέρουν από μαθησιακές δυσκολίες, τραύλισμα, ημικρανίες αλλά και αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ελκώδης κολίτιδα, η μυασθένεια gravis και η κοιλιοκάκη, όπου ο οργανισμός επιτίθεται στους ιστούς του”.
    5. Εκφράζουν το συναίσθημα διαφορετικά. Επιστρέφοντας στα ημισφαίρια του εγκεφάλου, μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS ONE διαπίστωσε ότι οι αριστερόχειρες επεξεργάζονταν τα κίνητρα στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, ενώ οι δεξιόχειρες στην αριστερή πλευρά. Αυτό το εύρημα μπορεί να επηρεάσει το πώς αντιμετωπίζονται οι αλλαγές της διάθεσης, όπου η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου διεγείρεται.
    6. Τείνουν να πίνουν πιο συχνά. Μια μελέτη του 2011 σχετικά με το ποτό που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Health Psychology διαπίστωσε ότι οι αριστερόχειρες τείνουν να πίνουν πιο συχνά, αλλά δεν είναι πιο επιρρεπείς στον αλκοολισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου